Μαυρομάτικα κοκκινιστά

Μία λαχταριστή συνταγή μεγάλης διατροφικής αξίας!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 60΄ Μερίδες : 4

Το έχω ξαναγράψει, λατρεύω τα μαυρομάτικα φασόλια. Πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό. Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα!

Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αναλόγως πόσο πυκνή θα φτιάξετε τη σάλτσα στα κοκκινιστά μαυρομάτικα, θα έχετε είτε κάτι που θα πηγαίνει προς την σούπα και θα τρώγετε με το κουτάλι, ή κάτι σε ορεκτικό πάνω σε ντάκος ή φρυγανισμένο ψωμί, γεμίζοντας τάκος ή τορτίγιες.

Τώρα έκανα και μια μικρή ζαβολιά στο ελληνικό πιάτο. Αντί για φύλλα δάφνης, έβαλα φύλλα κάρι και σας συνιστώ να τα δοκιμάσετε στα πιάτα σας.

Τα φύλλα κάρι έχουν μία διακριτική λεπτή γεύση, μεταξύ καρυδιού και πρασινάδας, χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές στον Νότιο Ινδικό σε πιάτα λαχανικών. Χρησιμοποιούνται συχνά ως βότανο, παρόμοια όπως η δάφνη, και έχουν αντιφλεγμονώδη, μικροβιοκτόνα δράση, ενώ είναι πλούσια σε σίδηρο, και κάνουν καλό στην υγεία μαλλιών. Θα τα βρείτε σε μαγαζιά βοτάνων ή μπαχαρικών.

Πάμε να φτιάξουμε το νόστιμο πιάτο μας!

Υλικά

  • 250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα κομμένα σε κυβάκια
  • 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 κ.σ. φύλλα κάρι (ή 2 φύλλα δάφνης)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, τα φασόλια σκεπασμένα με νερό και τα βράζουμε
  2. Όταν είναι έτοιμα (στο τσακ, όχι λιωμένα) τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη
  3. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, την πάπρικα και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά περίπου ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  4. Κατόπιν, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα, προσθέτουμε νερό ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε τη σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα
  5. Σερβίρουμε τα φασόλια ζεστά σε πιάτα ή πάνω σε ντάκος ή φρυγανισμένο ψωμί, γεμίζοντας τάκος ή τορτίγιες

Απολαύστε!

διαβαστε σχετικα

Related Posts