​Μαυρομάτικα Φασόλια: Ιδιότητες και Οφέλη

Πολύτιμα από διατροφικής άποψης, τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό. Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια παρέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης παρέχει και μισή μπριζόλα!

Συνδυάζουν δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες: δεν έχουν πολλές θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Μία κούπα μαυρομάτικα φασόλια καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες, το 58% σε φυλλικό οξύ και το 31% σε πρωτεΐνες. Επιπλέον, η θειαμίνη, δηλαδή η βιταμίνη Β1, που παρέχουν άφθονη, συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Μία κούπα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια (170 γρ.) παρέχει 227 θερμίδες.

Τροφοδοτούν τον οργανισμό με πολύτιμες πρωτεΐνες:
Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και τα μαυρομάτικα είναι πλούσια στα αμινοξέα λυσίνη καιθρεονίνη, ουσίες απαραίτητες για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Όταν συνδυαστούν με ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό που περιέχει το αμινοξύ μεθειονίνη, κάνουν έναν τέλειο θρεπτικό συνδυασμό, που τροφοδοτεί ικανοποιητικά τον οργανισμό με πρωτεΐνες ως εναλλακτική λύση έναντι του κρέατος.

Ιδανικά για μακροβιοτική διατροφή:
Τα μαυρομάτικα αποτελούν άριστη πρόταση για μια μακροβιοτική δίαιτα, η οποία προτείνει διατροφή αποκλειστικά με ακατέργαστες φυτικές τροφές. Η Ζεν φιλοσοφία της υποστηρίζει ότι τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (όσπρια, λαχανικά, ρύζι, δημητριακά, φρούτα, ξηροί καρποί) γεμίζουν το σώμα με ενέργεια τροφοδοτώντας το με όλα τα απαραίτητα ένζυμα, ενώ παράλληλα επιδρούν θετικά στην ισορροπία της ψυχής.

Related Posts