Κουνέλι φρικασέ με σταμναγκάθι και κροκό Κοζάνης

Το κουνέλι είναι εξαίσιο κρέας για μικρούς και μεγάλους, με σχεδόν καθόλου λιπαρά, και η γλυκόξινη λεμονάτη σάλτσα ισορροπεί την πίκρα από το σταμναγκάθι, ένα επίσης εξαιρετικό χορταρικό!

Δεν βάζω πολλά αυγά, αλλά λίγο κρόκο Κοζάνης, που του δίνει χρυσό χρώμα και ακόμα πιο πλούσια γεύση, είναι δε και υπερτροφή!

Κι αν δεν βρείτε σταμναγκάθι, μπορείτε να βάλετε κάποιο άγριο χόρτο.

Πάμε να το μαγειρέψουμε;

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 80΄ Μερίδες : 4-6

Υλικά

  • 1 κουνέλι μέτριο σε κομμάτια ή 4-6 πόδια/μπουτάκια
  • 1 κιλό σταμναγκάθι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3-4 κρεμμύδια
  • άνηθο
  • αλεύρι
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 αυγό (μόνο τον κρόκο)
  • 0.25 γρ κρόκο Κοζάνης
  • 1 κ.γ. μέλι
  • αλάτι
  • πράσινο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε και τεμαχίζετε το κουνέλι (μπορείτε να το ζητήσετε κι από τον χασάπη)
  2. Το αλευρώνετε καλά και το αλατοπιπερώνετε
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα το σοτάρετε με το ελαιόλαδο μαζί τα κρεμμύδια, έως ότου αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν ελαφρά.
  4. Σβήνετε με το μισό χυμό λεμονιού, το μέλι και τον κρόκο Κοζάνης και 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζετε και βράζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.
  5. Προσθέτετε το σταμναγκάθι και τον άνηθο, δύο φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για ακόμα 20 λεπτά.
  6. Χτυπάτε τον κρόκο αυγού με το υπόλοιπο χυμό λεμονιού, προσθέτετε ακόμα μια κουταλιά αλεύρι, και λίγο λίγο από το ζουμί του κουνελιού για να ζεσταθεί το μείγμα.
  7. Το ρίχνετε μετά στην κατσαρόλα κι αφήνετε 1 λεπτό να βράσει και να δέσει η σάλτσα
  8. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό

 

Related Posts