Κοτόπουλο τηγανιτό – Η τέλεια KFC συνταγή, χωρίς… MSG!

Μετά από πολλούς πειραματισμούς πέτυχα τελικά την τέλεια συνταγή κρούστας που να θυμίζει KFC 

Το αγαπημένο πιάτο των Αμερικάνων, κρύβει στην κρούστα πολλά μυστικά. Το θέμα είναι να την πετύχεις έτσι ώστε να μην μοιάζει με το σύνηθες “πανέ” που κάνουμε σε σνίτσελ και κοτομπουκίστες, αλλά να κάνει αυτό το γνώριμο “κρατς” την ώρα που το δαγκώνεις, ενώ η νόστιμη κρούστα να έχει κρατήσει μέσα το κοτόπουλο ζουμερό.

Προτιμώ τα κοπανάκια για τηγανισμένο κοτόπουλο, καλύπτονται ομοιόμορφα και προσφέρονται ωραία για γεύμα ή ακόμα και για μπουφέ.

Το KFC μυστικό είναι στην ποικιλία μπαχαρικών κι αποξηραμένων βοτανικών

Το δικό μου είναι στα άλευρα. Θέλει 3 διαφορετικά κι από κει και πέρα μπόλικο καρύκευμα, όπως η κλασσική συνταγή.

Ξέρατε ότι το τηγανητό κοτόπουλο της γνωστής αλυσίδας KFC περιέχει και MSG;

Στο κοκτέιλ μπαχαρικών και αποξηραμένων βοτάνων θεωρείται ότι βρίσκεται η επιτυχία της νόστιμης και τραγανής κρούστας της KFC συνταγής. Ωστόσο υπάρχει κι ένα ακόμα άκρως αμφιλεγόμενο συστατικό, το MSG, μέσα σε αυτήν.

Τι είναι το MSG;

Το γλουταμινικό νάτριο (γνωστό και ως MSG) χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αλμυρής γεύσης «umami» των τροφίμων. Είναι μια λευκή, άοσμη κρυσταλλική σκόνη, που συνήθως προέρχεται από το αμινοξύ γλουταμινικό ή γλουταμικό οξύ.

Από πού προέρχεται;

Αν και το MSG εμφανίζεται φυσικά, μπορεί επίσης να παραχθεί συνθετικά σε εργαστήρια και εργοστάσια. Το συνθετικό MSG παράγεται από ζυμωμένο ζαχαροκάλαμο, τεύτλα ή άμυλο αραβοσίτου μέσω της διαδικασίας ζύμωσης. Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ξιδιού, σόγιας και γιαουρτιού.

Το φυσικό γλουταμικό μπορεί να βρεθεί σε κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών. Βρίσκεται επίσης στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Κατά γενικό κανόνα, τα τρόφιμα που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (όπως κρέας, αυγά, ψάρια) περιέχουν μεγάλες ποσότητες δεσμευμένου γλουταμινικού ενώ τα τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (όπως φρούτα και λαχανικά) έχουν υψηλά επίπεδα ελεύθερου γλουταμικού.

Το MSG ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1908 από Ιάπωνα καθηγητή χημείας. Στα ιαπωνικά, το «umami» σημαίνει αλμυρό. Αναφέρεται επίσης στη νοστιμιά.

Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το MSG προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ωστόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει χαρακτηρίσει το MSG «γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές» (GRAS).

Υπάρχουν ανεκδοτικά στοιχεία ότι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων αντιδρά στον ενισχυτή της γεύσης. Αυτές οι αντιδράσεις, γνωστές ως σύμπλοκο συμπτωμάτων MSG, περιλαμβάνουν:

  • πονοκέφαλο
  • ναυτία
  • αδυναμία
  • νυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή κάψιμο στο πρόσωπο, το λαιμό και άλλες περιοχές
  • εφίδρωση
  • έξαψη
  • πόνος στο στήθος
  • αίσθημα παλμών της καρδιάς
  • στεγανότητα στο πρόσωπο

Το MSG συνήθως βρίσκεται σε κύβους ζωμού, σούπες, ράμεν, σάλτσες, μαγειρευτά, καρυκεύματα κτλ.

Τα πρόσθετα τροφίμων με ριβονουκλεοτίδια, όπως το ινοσινικό νάτριο (Ε631) και το γουανυλικό νάτριο (Ε627), καθώς και το κοινό αλάτι χρησιμοποιούνται συνήθως με συστατικά που περιέχουν γλουταμινικό νάτριο καθώς φαίνεται να έχουν συνεργιστική δράση.

Πάμε να τη δούμε τη συνταγή μου;

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 15΄ Μερίδες : 4

Υλικά

  • 8 κοπανάκια
  • 1 κ. αλεύρι μαλακό
  • 1 κ. νισεστέ (ή κορν φλάουερ – το νισεστέ είναι ελαφρώς πιο λεπτοαλεσμένο)
  • 1 κ. καλαμποκάλευρο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 μεγάλο αυγό ή 2 μέτρια
  • 1/2 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.σ. αποξηραμένα φύλλα βασιλικού θρυμματισμένα
  • 1/3 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι σέλινου
  • 2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κάρι
  • αλάτι και πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Αλατοπιπερώνετε τα κοπανάνια
  2. Σε ένα μπολ βάζετε μόνο τα 2 αλεύρια, το λευκό και το νισεστέ, προσθέτετε ακόμα αλάτι & πιπέρι
  3. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύετε
  4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε το αυγό με τη μουστάρδα
  5. Αφού περάσετε πρώτα τα κοπανάκια ένα ένα από το αλεύρι ίσα να πάρουν μια λεπτή στρώση, τα βάζετε στην άκρη και μετά προσθέτετε στο μπολ με τα αλεύρια και το καλαμποκάλευρο, κι ανακατεύετε
  6. Περνάτε ένα – ένα τα κοπανάκια από το αυγό με τη μουστάρδα, και στη συνέχεια ξανά στο μπολ με τα αλεύρια, μόνο που αυτή τη φορά πρέπει να κάνετε καλή κάλυψη και πυκνή. Να πιέζετε με τα δάχτυλα να πάει παντού και να πιάσει αρκετή στρώση
  7. Παράλληλα, πρέπει να βάλετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο), την κατεβάζετε σε μέτρια και ρίχνετε μέσα ένα ένα τα κοπανάκια
  8. Τα γυρίζετε συνέχεια να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Θέλουμε η φωτιά να είναι μέτρια πλέον για να μην μας αρπάξει η κρούστα και μέσα μείνει το κοτόπουλο ωμό.
  9. Τηγανίζετε για 10-15΄, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα κοπανάκια

Απ’ όλες τις συνταγές που δοκίμασα, αυτή είναι η πιο κοντινή στην πραγματική KFC συνταγή, κι αυτό οφείλεται στα 3 διαφορετικά αλεύρια!

Related Posts