Κολοκύθια στρογγυλά “ορφανά” με ρύζι μπασμάτι και σάλτσα κάρυ

Εδώ σας έχω, ένα ακόμα “πάντρεμα” Ελληνικής κουζίνας με την Ινδική και απλά… θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας!

Γίνεται νηστίσιμο και vegan, αλλά μπορείτε να το κάνετε πιο “πλούσιο” προσθέτοντας λίγο βουτυράκι.

Αν θέλετε να το μαγειρέψετε για πολλά άτομα, συνιστώ να κόψετε τα στρογγυλά κολοκυθάκια στην κορφή και να τα αδειάσετε μετά, γιατί πιάνουν πολύ χώρο στην κατσαρόλα. Αν θέλετε για το πολύ 2 ή 3 άτομα, τότε καλύτερα στη μέση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεστε μια κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, πιθανώς από τις ρηχές για ευκολότερη χρήση.

Τα υλικά που θα σας δώσω είναι για 2 άτομα, κι αν θέλετε τέσσερα, απλά διπλασιάζετε και δεν τα κόβετε στη μέση.

Η συνταγή είναι πανεύκολη, κι επέλεξα το ρύζι μπασμάτι πρώτον γιατί βράζει πιο εύκολα κι είναι ελαφρύ, και δεύτερον, με το κάρυ, τι άλλο θα πήγαινε καλύτερα για να αναδείξει το άρωμα του;

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 35΄ Μερίδες : 2-4

Μ’ αρέσει να παντρεύω τις κουζίνες και πιστέψτε με και σε αυτό το πιάτο, ο “γάμος” μοιάζει με σιγουράκι απόλαυσης και γεύσης!

Κολοκύθια στρογγυλά

I ❤ kouzina Κολοκύθια στρογγυλά “ορφανά” με ρύζι μπασμάτι και σάλτσα κάρυ Κολοκύθια στρογγυλά “ορφανά” με ρύζι μπασμάτι και σάλτσα κάρυ Εκτυπώστε
Μερίδες: 2-4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

    • 2 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης
    • 1 καρότο
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
    • 1 ½  κούπα ρύζι μπασμάτι
    • ½ ματσάκι άνηθο
    • ½ ματσάκι μαϊντανό
    • 2-3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο
    • 2-3 κ.σ. φυτικό έλαιο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (ή φρέσκο βούτυρο)
    • ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
    • 1 κ.γ. μέλι
    • 1 κ.σ. κουρκουμά
    • 2 κ.σ. κάρυ
    • 4 κ.σ. κορν φλάουερ
    • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά τα κολοκύθια, τα κόβουμε στη μέση και αδειάζουμε τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο. Κρατάμε τη σάρκα από δύο κολοκυθάκια για τη γέμιση μας και την σάλτσα
  2. Πλένουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά
  3. Βάζουμε σε ένα μούλτι την πιπεριά, το καρότο, τα κρεμμυδάκια και το μισό από τη σάρκα των κολοκυθιών που αδειάσαμε, μαζί με τα μυρωδικά
  4. Γυρίζουμε ένα δυο στροφές το μούλτι, ίσα να γίνουν μικρά κομμάτια – προσοχή, δεν θέλουμε να πολτοποιηθούν!
  5. Βάζουμε τα έλαια στην κατσαρόλα να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα λαχανικών και μυρωδικών, ανακατεύουμε
  6. Πλένουμε καλά το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά, ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να πάρει μια βράση 2-3 λεπτών
  7. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα
  8. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια γεμισμένα πίσω στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους
  9. Πολτοποιούμε στο μούλτι την υπόλοιπη σάρκα από τα κολοκυθάκια, πολύ καλά μέχρι να γίνουν κρέμα και τα ρίχνουμε στο νερό. Αλατοπιπερώνουμε
  10. Σε αυτό το σημείο ή θα προσθέσετε το βούτυρο ή αλλιώς λίγο ακόμα ελαιόλαδο
  11. Αφήνουμε τα κολοκυθάκια να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου 35 λεπτά, αλλά θα πρέπει κάθε τόσο να παίρνετε από το ζουμί της κατσαρόλα και να το περιχύνετε στα κολοκυθάκια για να βράσουν καλύτερα (3-4 φορές)
  12. Διαλύουμε στο χυμό λεμονιού καλά το κορν φλάουερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας για να ζεσταθεί
  13. Αφού έχουμε προσθέσει μπόλικο ζωμό, διαλύουμε μέσα και το μέλι και στη συνέχεια το περιχύνουμε στο ζωμό της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
  14. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει η σαλτσούλα και σερβίρουμε

Καλή σας απόλαυση!

Related Posts