Κίτρινο κέικ με γλάσο σοκολάτας

Μια εύκολη και κλασική σπιτική συνταγή για κίτρινο κέικ με γλάσο σοκολάτας με οδηγίες πώς να φτιάξετε το κέικ και το frosting

Όλοι χρειάζονται μια εύκολη σπιτική συνταγή Κίτρινο Κέικ στο οπλοστάσιο των βιβλίων μαγειρικής τους και αυτή η συνταγή είναι υγρή, τρυφερή και  συνολικά φανταστική! Υπάρχει κάτι τόσο νόστιμο σε ένα απλό κίτρινο κέικ, ειδικά όταν είναι επικαλυμμένο με το ΚΑΛΥΤΕΡΟ σπιτικό γλάσο σοκολάτας.

Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά εύκολη και τέλεια για οποιοδήποτε επίπεδο δεξιοτήτων ζαχαροπλαστικής, συμπεριλαμβανομένων όσων από εσάς δεν έχετε φτιάξει ποτέ ένα κέικ από το μηδέν στη ζωή σας!

Βαθμός δυσκολίας  Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 25΄ | Χρόνος μαγειρέματος 30΄ | Μερίδες 8

Κίτρινο κέικ, λευκό κέικ και κέικ βανίλιας. Ποιά είναι η διαφορά;

Μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη ερώτηση, αλλά πολλοί μπερδεύονται σχετικά με τη διαφορά μεταξύ ενός κίτρινου κέικ, του λευκού κέικ και του κέικ βανίλιας.

Κάθε ένα από αυτά τα είδη κέικ είναι ένα σπιτικό κέικ ζαχαροπλαστικής που φτιάχνεται από απλά κοινά συστατικά – αλεύρι, μπέικιν πάουντερ ή σόδα, αλάτι, βανίλια, βουτυρόγαλα κ.λπ.

Τα κίτρινα κέικ, που συχνά αποκαλούνται κίτρινο κέικ βουτύρου, ονομάζονται έτσι επειδή τόσο το μείγμα όσο και το κέικ παίρνουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα επειδή φτιάχνεται με ολόκληρα αυγά + κρόκους και πραγματικό βούτυρο, όχι μαργαρίνη. Το κίτρινο κέικ είναι αφράτο και ελαφρύ και έχει μια ήπια γεύση κρέμας.

Το λευκό κέικ φτιάχνεται μόνο με ασπράδια αυγών, έτσι ώστε το χρώμα του κέικ να παραμένει αληθινό «λευκό». Τα λευκά κέικ χρησιμοποιούν επίσης μερικές φορές λίπος, αντί ή σε συνδυασμό με βούτυρο, για διατήρηση του λευκού χρωματισμού. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης διαυγή βανίλια, καθώς το κανονικό εκχύλισμα βανίλιας θα μπορούσε να βάψει το χρώμα του χυλού.

Όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα κέικ βανίλιας, στην πραγματικότητα μιλάει είτε για ένα λευκό κέικ είτε για ένα κίτρινο κέικ. Και οι δύο ζύμες για κέικ μοιάζουν πολύ και περιέχουν βανίλια.

Η συνταγή είναι ίδια για οποιοδήποτε σχήμα κέικ θέλετε να φτιάξετε χρησιμοποιώντας διαφορετική φόρμα, ακόμα και για cupcakes!

Yλικά

  • Για την κίτρινη τούρτα:
  • ¾ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι
  • 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 μεγάλοι κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ½ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ (ή μισό μαγειρική σόδα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 2/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι
  • Για το σοκολατένιο Frosting:
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 2/3 φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
  • 1/3 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Eκτέλεση

Για την κίτρινη τούρτα:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Τοποθετήστε λαδόκολλα στον πάτο δύο στρογγυλών ταψιών για κέικ 22 εκατοστών. Κόβουμε το χαρτί ώστε να χωράει καλά στον κάτω κύκλο του ταψιού. Ψεκάστε τον πάτο και τη λαδόκολλα με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι (ή λαδώστε με ένα πινέλο).
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τη ζάχαρη κρέμα και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε λάδι και ανακατεύουμε
  4. Προσθέστε τα αυγά και τους κρόκους, ένα κάθε φορά, χτυπώντας μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε.
  5. Ανακατεύουμε μαζί το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το αλεύρι σε ένα μεσαίο μπολ.
  6. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα του αλευριού, ανακατεύουμε για να ενωθεί, εναλλάξ με το γιαούρτι, τελειώνοντας με το μείγμα του αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στα δυο ταψιά.
  7. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ με λίγα υγρά ψίχουλα, αλλά όχι υγρή. Μην το παραψήσετε γιατί το κέικ θα στεγνώσει.
  8. Αφήστε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε μια συρμάτινη σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Για το σοκολατένιο Frosting:

  1. Ανακατεύουμε μαζί το βούτυρο και τη σκόνη κακάο.
  2. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό μίξερ ή ράβδο για να χτυπήσετε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και τη βανίλια μέχρι το frosting να γίνει ελαφρύ και αφράτο, για αρκετά λεπτά.
  3. Μόλις κρυώσει τελείως το κέικ, βάλτε τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο με λίγο σοκολατένιο frosting ανάμεσα, και στη συνέχεια καλύψτε το με υπόλοιπο.

Καλή επιτυχία!

Related Posts