I ❤ kouzina
Image default
ΚρέαςΜαγειρική

Khoresh Morgh Nardooni: Μαγειρευτό κοτόπουλο με ρόδια!

Το Khoresh morgh nardooni (ονομάζεται επίσης anar mosama) είναι ένα βαθιά γευστικό πιάτο από τις βόρειες επαρχίες του Ιράν. Είναι υπέροχο για το Shab-e Yalda, τον ιρανικό εορτασμό του χειμερινού ηλιοστασίου, ή για οποιαδήποτε εορταστική αφορμή!

Τα ρόδια, όπως και στην Ελλάδα, στο Ιράν θεωρούνται καλότυχα, και συμβολίζουν την ροδαλή αυγή, την ανάδυση του φωτός και των φωτεινότερων ημερών που έρχονται. Εδώ, ο συνδυασμός μελάσας ροδιού και σπόρων ροδιού δείχνει τους διάφορους τρόπους χρήσης του φρούτου στην ιρανική κουζίνα. Ωστόσο αν δεν έχετε μελάσα ροδιού, μπορείτε να χρησιμοποιείστε πελτέ ντομάτας για πρόσθετο βάθος και ζωντάνια. Σερβίρετε το με περσικό ρύζι, και στο πλάι φρέσκα βότανα, ραπανάκια και κρεμμύδια.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας : 15΄
Χρόνος μαγειρέματος : 60΄
Μερίδες : 4

Υλικά

  •  Μια πρέζα κλωστές σαφράν (περίπου 3/4 κουταλάκι του γλυκού)
  •  Μια πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη, συν περισσότερη όσο χρειαστεί
  • 4 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα, με το δέρμα (περίπου 3 κιλά) 
  •  Αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • ¾ τσαγιού αλεσμένος κουρκουμάς 
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας μελάσα ροδιού (μπορείτε να βάλετε και πετιμέζι) 
  • 1 ½ φλιτζάνια σπόρους ροδιού (από 1 μεγάλο ρόδι)
  •  Χυμός λεμονιού
  •  Φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα (ή δυόσμου προαιρετικά)
  •  Ρύζι στον ατμό, φρέσκα μυρωδικά, ραπανάκια σε φέτες και κομμάτια κρεμμυδιού, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βράστε 2 κουταλιές της σούπας νερό σε μια μικρή κατσαρόλα, και μετά αφήστε να σταθεί για 2 λεπτά για να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία ενώ αλέθετε το σαφράν. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί και γουδοχέρι (ή ένα μικρό μπολ με τη λαβή μιας ξύλινης κουτάλας), αλέστε το σαφράν με μια μικρή πρέζα ζάχαρη σε λεπτή σκόνη (περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού) και προσθέστε το ζεστό νερό (στην αγορά υπάρχει κι έτοιμο σε σκόνη). Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε και αφήστε το νσ μουσκέψει για λίγο.
  2. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα τα μπούτια κοτόπουλου (περίπου 3 1/2 κουταλάκια του γλυκού). Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνουμε 1/4 φλιτζάνι λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Όταν το λάδι είναι καυτό, αλλά δεν καπνίζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου, με το δέρμα προς τα κάτω. Μαγειρέψτε μέχρι το κοτόπουλο να ροδίσει, 5 έως 8 λεπτά. Δεν θέλουμε να ροδίσουμε το δέρμα του κοτόπουλου εδώ, απλώς για να πάρουμε ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Γυρίστε και μαγειρέψτε την άλλη πλευρά μέχρι να ροδίσει, για 5 με 8 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να το κάνετε αυτό σε παρτίδες. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε λαμαρίνα ή μεγάλο πιάτο.
  3. Αφήστε πίσω περίπου 1/4 φλιτζάνι από το τετηγμένο λίπος στο τηγάνι και πετάξτε το υπόλοιπο. Προσθέστε το μισό από το κομμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  4. Μεταφέρετε τα μπούτια κοτόπουλου μαζί με τυχόν χυμούς πίσω στο τηγάνι. Περάστε το κοτόπουλο μέσα από το λάδι που έχει ποτίσει με κουρκουμά και αναποδογυρίστε το έτσι ώστε η πλευρά της πέτσας να είναι προς τα επάνω. Προσθέτουμε 1 1/2 φλιτζάνι νερό, και αφήνουμε να βράσει απαλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε απαλά το κοτόπουλο για 20 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα ροδιού: Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το υπόλοιπο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε το κρεμμύδι με λίγο αλάτι, προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και ψήνουμε για να βγάλει την ωμή γεύση και να βαθύνει το χρώμα του, προσέχοντας όμως να μην καεί, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τη μελάσα ροδιού ή το πετιμέζι, ανακατέψτε τη γρήγορα για να ενσωματωθεί (η μελάσα ροδιού καίγεται γρήγορα), στη συνέχεια ανακατέψτε 1 1/4 φλιτζάνι σπόρους ροδιού και φυλάξτε το υπόλοιπο για γαρνίρισμα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Προσθέστε τη σάλτσα ροδιού και το νερό με το σαφράν που κρατήσατε στην άκρη στο κοτόπουλο, ανακατέψτε απαλά και σιγοβράστε ακάλυπτα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα περίπου στο μισό και το κοτόπουλο να είναι τρυφερό, περίπου 20 λεπτά. Κάθε τόσο, ρίξτε λίγη σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο. Εάν η σάλτσα μειωθεί πολύ γρήγορα, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή ή χαμηλή. (Θέλετε αρκετή σάλτσα για να ρίξετε με κουτάλι το ρύζι και το κοτόπουλο.) Δοκιμάστε για καρύκευμα και προσθέστε λίγη ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, αν η μελάσα ροδιού ή ο πελτές είναι πολύ ξινός. Εάν η σάλτσα σας είναι πολύ γλυκιά, ισορροπήστε την με λίγο χυμό λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά.
  7. Γαρνίρετε με σπόρους ροδιού και φύλλα μέντας ή δυόσμου, και σερβίρετε πάνω από ρύζι με φρέσκα μυρωδικά, ραπανάκια και κρεμμύδια.

Δείτε ακόμα

Total
0
Share