Γιατί αγαπώ τη μαγειρική και θα ‘πρεπε κι εσύ!

γράφει η Γιάννα Μυράτ

H εστία, θα μπορούσε να είναι συνώνυμο της λέξης Άνθρωπος. Από τα χιλιάδες χρόνια πίσω όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά, η εστία έχει διαδραματίσει τον σπουδαιότερο ρόλο επιβίωσης του, ως άτομο, ως οικογένεια, ομάδα ή κοινωνία.

Στην ελληνική μυθολογία, η Εστία είναι η θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας, και η οποία λατρευόταν με την πρώτη προσφορά σε κάθε θυσία που λάμβανε χώρα σε μια οικία και δεν είχε δημόσια λατρεία. Στη ρωμαϊκή μυθολογία, παρεμφερής αυτής ήταν η Βέστα (ομόηχη λέξη, η οποία έχει προκύψει από δάνειο της ρίζας της) και προσωποποιούσε τη δημόσια εστία, της οποίας η λατρεία έδενε τους Ρωμαίους με μια μορφή ευρύτερης οικογένειας. Αντίστοιχες θεότητες συναντούμε και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως στην Ινδία, την Μάχα Λάξμι.

Εστία ονομάζουμε και το τζάκι, αλλά και το μάτι της κουζίνας. Εστιάζω, από την αρχαία λέξη εστία + -άζω (ινδοευρωπαϊκή ρίζα) σημαίνει κατοικώ, μένω, ζω. Στη φυσική πήρε την έννοια του συγκεντρώνω κάτι σ’ ένα σημείο.

Η Ελλάδα από τους αρχαιοτάτους χρόνους θεωρείτο ο ομφαλός της Γης, εκεί που “εστιάζει” η Γη, αλλά και το σημείο που βρίσκεται στο στομάχι μας και μας δίνει την αίσθηση της πείνας ή της ικανοποίησης αυτής, και όλων των υλικών αγαθών. Το ίδιο ακριβώς πρεσβεύει και η Ινδουιστική φιλοσοφία. Ο άλλος σημαντικός συμβολισμός είναι ότι ο ομφαλός συμβολίζει την άμεση σχέση μάνας και εμβρύου, και πως το “ταΐζει” μέσα από την ίδια της τη σάρκα.

Ελλάδα, εστία, ανθρωπότητα, πληρότητα, ευημερία, θαλπωρή – όλα μαζί σε ένα πραγματικό “τσουκάλι”!

Βλέπω, λοιπόν, που νέοι άνθρωποι της εποχής μας έχουν “σβήσει” την εστία στο σπίτι και καταφεύγουν σε έτοιμα γεύματα που έχουν μαγειρευτεί κάτω από αμφίβολες συνθήκες και υλικά, και στεναχωριέμαι πολύ. Κι αυτός ήταν και ο λόγος που άνοιξα αυτό το σάιτ, ένα ακόμα για μαγειρική, αλλά με την σκέψη να βρω ιδέες εύκολες, οικονομικές και νόστιμες, που θα μπορούν να τις φτιάξουν όλοι και όλες, και προπάντων χωρίς υποχωρήσεις στην ποιότητα.

Τι ΔΕΝ θα βρείτε εδώ, που τα βλέπω σε επώνυμους μάγειρες, μαγείρισσες και σεφ, και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι:

  • Χρήση αλουμινόχαρτου που βλάπτει σοβαρά την υγεία
  • Χρήση μπέικιν πάουντερ που περιέχει πολύ αλουμίνιο, το ίδιο και οι γνωστές φαρίν απ που περιέχουν φουσκωτικές ύλες
  • Χρήση κύβων κι άλλων ενισχυτικών γεύσης που είναι όλα γεμάτα χημικά και συντηρητικά – απαράδεκτο σε μια χώρα τόσο πλούσια σε βότανα και μπαχάρια!
  • Χρήση έτοιμων επεξεργασμένων υλικών, όπως έτοιμα μπισκότα -πτιμπέρ, οέο και άλλες αηδίες. Αν είναι να κουραστείς να φτιάξεις γλυκό με ετοιματζίδικα υλικά, άι παρ’ το όλο έτοιμο και σώσε το χρόνο σου

Γιατί λοιπόν εκτός όλων των άλλων πρέπει να ανάβεις την εστία στο σπίτι σου;

Γιατί το μαγείρεμα…

  1. είναι διαλογισμός
  2. είναι έκφραση αγάπης προς εσένα και τους δικούς σου – ο έρωτας λένε ξεκινά από το στομάχι, το ίδιο και κάθε μορφή αγάπης
  3. είναι άσκηση δημιουργικότητας
  4. κάνει  ένα σπίτι να μοσχομυρίζει και παίζει άτυπα ρόλο λιβανίσματος – διώχνει την κακή ενέργεια
  5. προσφέρει καλύτερη υγεία γιατί ξέρεις τι τρως και το ελέγχεις
  6. είναι σαφώς μεγαλύτερη οικονομία από το ντελίβερι ή το εστιατόριο, αν ξέρεις να το χειριστείς και σωστά, και κάνοντας οικονομία έχει και καλοτυχία
  7. σου προσφέρει καλύτερο φαγητό από το έτοιμο, όπως λένε το χειρότερο σπιτικό ψωμί είναι καλύτερο από το έτοιμο

Εν κατακλείδι, αν σβήσει η εστία, σβήνουν όλα αυτά μαζί της, σβήνει μια παγκόσμια ιστορία και πολιτισμός χιλιάδων χρόνων, σβήνει το στομάχι της Γης.

Φιλιά, κι ας μάθουμε όλοι να φτιάχνουμε με αγάπη αυτό που θα βάλουμε στο στομάχι μας και στο στομάχι των αγαπημένων μας!

 

Related Posts