Φτιάξε το δικό σου μούσλι και μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς!

Η βρώμη και οι ξηροί καρποί είναι ένα τέλειος συνδυασμός για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Αλλά επειδή τα περισσότερα εμπορικά μούσλι και μπάρες δημοφιλών και οικονομικών εταιρειών είναι ύποπτα ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες καρκινογόνων ζιζανιοκτόνων και άλλων χημικών ουσιών, ενώ από την άλλη τα καλά και βιολογικά είναι πανάκριβα, φτιάξε το δικό σου μούσλι και μπάρες – είναι απλό, ασφαλές, πιο νόστιμο και οικονομικό.

Επίσης, τα έτοιμα προϊόντα συνήθως δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά γλυκόζη, κάποια ως φυτικό έλαιο βάζουν το καρκινογόνο φοινικέλαιο που «πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες», αλλά το βρίσκουμε παντού, και πολλά άλλα όχι και τόσο υπέροχα για να ξεκινήσετε τη μέρα σας!

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος μαγειρέματος: 10΄
Μερίδες: Mισό κιλό μούσλι

Υλικά για μισό κιλό μούσλι

  • 250 γρ βρώμη βιολογική
  • 250 γρ ξηροί καρποί της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα αμύγδαλα, καρύδι χοντροκομμένο, στραγάλια, ξανθή σταφίδα, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, φιστίκι Αιγίνης)
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 25 γρ μαύρη σοκολάτα τριμμένη
  • 2 κ.σ. ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
  • 2 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το σησαμέλαιο και ρίχνουμε την βρώμη. Ανακατεύουμε για να πάει το λαδάκι παντού
  2. Προσθέτουμε όλους τους ξηρούς καρπούς, και την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και το μέλι
  4. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε και… είναι τόσο έτοιμο και τόσο εύκολο!

Πως θα κάνετε τις μπάρες

Αυτό που δεν μ’ αρέσει στις έτοιμες μπάρες είναι η γεύση τους από τα περίεργα φυτικά έλαια αμφιβόλου ποιότητας που βάζουν, η γλυκόζη και το ότι οι ξηροί καρποί είναι τις περισσότερες φορές ωμοί και μοιάζουν σαν νοτισμένοι. Το “υγιεινό” δεν είναι απαραίτητα και άνοστο.

Στην ίδια ακριβώς συνταγή, αν στο τέλος προσθέσετε λίγο φρέσκο βούτυρο -ή λάδι καρύδας, αν δεν θέλετε ζωικό λίπος- και στη συνέχεια το απλώσετε σε ένα ταψί με μια λαδόκολλα, το χαράξετε σε κομμάτια και το αφήσετε να κρυώσει, έχετε αμέσως τις πιο νόστιμες μπάρες που θα σας συνοδέψουν στο γραφείο, στο σχολείο, στη βόλτα ή ακόμα και στο σπίτι σαν σνακ!

Related Posts