Φρέσκα φασολάκια αυγολέμονο

👩‍🍳 Εύκολη – 🕑 15′ – Μερίδες🍴 4

Καλώς ήρθατε και πάλι στην κουζίνα μου! Σήμερα θα φτιάξουμε φρέσκα φασολάκια αυγολέμονο, για όσους έχουν βαρεθεί την κοκκινιστή νηστίσιμη εκδοχή και θέλουν μια πιο «ενισχυμένη» γεύση, αλλά και για όσους αγαπούν τις «αγκινάρες αλά πολίτα», αλλά… κάποιοι μες στο σπίτι δεν αγαπούν τις αγκινάρες!

Τι θα κάνουμε, δηλαδή; Θα πάρουμε τη συνταγή «αγκινάρες αλά πολίτα» και θα την «πειράξουμε» αντικαθιστώντας τις αγκινάρες με φρέσκα φασολάκια – τόσο απλά, αλλά και πολύ νόστιμα!

Με αυτή την ωραία πηχτή σάλτσα αυγολέμονο, τα φασολάκια σας θα πάρουν άλλη όψη. Και ένα tip: μπορείτε ακόμα αν θέλετε να τα κάνετε ακόμα πιο γιορτινά κι «ενισχυμένα», μαγειρεύοντας τα κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά προσθέτοντας μερικά γιουβαρλάκια ή κομμάτια χωριάτικου λουκάνικου, ή χοιρινή τηγανιά. Ποιος μετά θα πει όχι σε τέτοια φρέσκα φασολάκια;

Πάμε λοιπόν στην κουζίνα μου, να στήσουμε μαγειρική φιέστα!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 35΄ Μερίδες : 4

Τα πράσινα φασολάκια και τα πλούσια θρεπτικά τους συστατικά

Yλικά

  •  ½ κιλό φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο – προαιρετικά
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 3 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι – χυμό + ξύσμα
  • 2 κ.σ. κορν φλάουερ
  • ζεστό νερό
  • ½ ματσάκι μαϊντανό – μόνο τα φύλλα
  • αλάτι & πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Βάζουμε το λάδι μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να πάρει θερμοκρασία
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες 1 εκ. και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες 1 εκ.
  3. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  4. Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια 1-2 εκ. και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε
  5. Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φετούλες, τα καρότα στη μέση και σε φέτες και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα
  6. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά
  7. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φασολάκια και σοτάρουμε 4-5 λεπτά
  8. Προσθέτουμε το ξύσμα και ζεστό νερό (ίσα που να σκεπάζει τα υλικά), αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μελώσουν όλα τα λαχανικά μας
  10. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα
  11. Προσθέτουμε στο αυγολέμονο λίγο λίγο κουταλιές από το ζουμί του φαγητού μας, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να ζεσταθεί σταδιακά το αυγό πριν το ρίξουμε στο φαγητό μας, γιατί αλλιώς θα μας κόψει
  12. Όταν πάρει θερμοκρασία το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε να πάει παντού
  13. Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε ελάχιστο κρύο νερό και κάνουμε την ίδια διαδικασία που κάναμε πριν με το αυγό. Το ρίχνουμε κι αυτό στο φαγητό κι ανακατεύουμε
  14. Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί. Σε αυτό το στάδιο προσθέτετε και την κουταλιά φρέσκο βούτυρο προαιρετικά
  15. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και πασπαλίζουμε τα πιάτα μας όταν σερβίρουμε
Related Posts