Fesenjan: Μαγειρευτό κοτόπουλο με ρόδι από την Περσική κουζίνα

Το Fesenjan είναι ένα εξαίσιο περσικό μαγειρευτό κοτόπουλο, που σιγομαγειρεύεται με καβουρδισμένα καρύδια και μελάσα ροδιού.

Οι επιρροές μεταξύ της πανάρχαιας Περσικής κουζίνας και της αρχαίας Ελλάδας αλλά και με τις άλλες αραβικές χώρες είναι απέραντες, και κανείς δεν μπορεί να πει από ποιον ξεκινούν και που τελειώνουν. Γι’ αυτό και κατά καιρούς ξεσπούν διάφορες γαστρονομικές διαμάχες για το ποιάς εθνότητας είναι το κάθε πιάτο.

Η Περσική κουζίνα αγαπάει το σιτάρι, το κεχρί και το κριθάρι, το αρνί, το κοτόπουλο, το σαφράν, το σουμάκ το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα ρεβίθια και τα αποξηραμένα φρούτα. Η πολυχρωμία των πιάτων τους είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά.

Αρώματα δίνουν στα φαγητά τους και με το ροδόνερο, το ανθόνερο των εσπεριδοειδών, τα εκχυλίσματα βοτάνων, τα φρέσκα μυρωδικά όπως κόλιανδρο, μαντζουράνα και εστραγκόν, τους πηχτούς χυμούς φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα.

Το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί και κυρίως το ρόδι, αποτελούν ξεχωριστή ενότητα στην γαστρονομία της Περσίας.

Εδώ έχουμε ένα μαγειρευτό κοτόπουλο φτιαγμένο για το φθινόπωρο! Αυτή η συνταγή κοτόπουλου με σάλτσα καρυδιού και ροδιού είναι μια κλασική προετοιμασία στην περσική μαγειρική: Fesenjan.

Τα κομμάτια κοτόπουλου πρώτα ροδίζουν και μετά ψήνονται σιγά σιγά σε μια σάλτσα με αλεσμένα καβουρδισμένα καρύδια και μελάσα ροδιού, κι όλο αυτό μας φτιάχνει μια σάλτσα που είναι είναι τέλειος συνδυασμός!

Βαθμός δυσκολίας : Μέτρια Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 60΄ Μερίδες : 4

tips:

Αν δεν βρείτε εύκολα μελάσα ροδιού μπορείτε να την αντικαταστήσετε με πετιμέζι. Αλλιώς φτιάξτε τη δική σας με χυμό από ρόδι:

Για μία κούπα: 

  • 3 1/2 φλιτζάνια ‏χυμός ρόδι
  • 1/2 φλιτζάνι ‏ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ‏χυμός λεμονιού
  1. Ρίχνετε το χυμό ροδιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά
  2. Αφήνετε να πάρει βράση, ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη
  3. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
  4. Ρίχνετε το μείγμα σε αποστειρωμένο βάζο και αποθηκεύετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 μήνες

Για οικονομία δεν αγοράζουμε μέρη κοτόπουλου

Όπως έχω ξαναπεί, είναι καλύτερο να αγοράζετε ολόκληρο κοτόπουλο ακόμα κι αν θέλετε να μαγειρέψετε για λίγα άτομα και να το τεμαχίζετε (το κάνει και ο χασάπης). Αν θέλετε τα στήθη, δεν χρειάζεται να είστε χειρούργος, βγάλτε τα μεγάλα κομμάτια και φυλάξτε το κόκκαλο με όσο ψαχνό μείνει πάνω. Το βράζετε κάποια στιγμή κι έχετε ζωμό για φαγητά, ή βράζετε σ’ αυτό κριθαράκι ή ρύζι. Διαλύετε τα κομματάκια σε μια ελαφριά μπεσαμέλ κι έχετε ένα ολοκαίνουριο πιάτο με ελάχιστα υλικά και γεμάτο νοστιμιά!

Αντί για ζωμό κότας βάλτε χυμό ροδιού

Σας έχω κι άλλη λύση, ειδικά γι’ αυτό το πιάτο: Αντί να φτιάχνετε ξεχωριστά μελάσα ροδιού, αντικαταστήστε ένα μέρος ζωμού κότας με χυμό ροδιού και προσθέστε λίγη παραπάνω ζάχαρη – έτσι το έκανα κι εγώ. Όπως θα σιγοβράσει το φαγητό θα έχετε ταυτόχρονα και το γεύση του ροδιού στο πιάτο!

Πάμε να φτιάξουμε τώρα το Fesenjan;

Fesenjan: Μαγειρευτό κοτόπουλο με ρόδι από την Περσική κουζίνα

I ❤ kouzina Fesenjan: Μαγειρευτό κοτόπουλο με ρόδι από την Περσική κουζίνα Fesenjan: Μαγειρευτό κοτόπουλο με ρόδι από την Περσική κουζίνα Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
💗 💗 💗

Υλικά

  • 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μελάσα ροδιού ή πετιμέζι
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
  • 2 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια, στεγνωμένα και αλατισμένα
  • 1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου (από το κόκκαλο που θα σας μείνει)
  • 1 κουταλιές της σούπας συν 1 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​ρόδι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Καβουρδίζουμε τα καρύδια σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και 1 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο, τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι, δουλεύοντας σε παρτίδες εάν χρειάζεται για να μην γεμίσει το τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο όσο ψήνεται
  3. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα ή μια λαβίδα για να αφαιρέσετε το κοτόπουλο από το τηγάνι, αφήστε το στην άκρη. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και μια κουταλιά της σούπας λάδι στο τηγάνι. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντας συχνά
  4. Επιστρέψτε τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ρίξτε το ζωμό κοτόπουλου πάνω από το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά
  5. Προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια, τη μελάσα ροδιού, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσουν τα καρύδια στον πάτο του τηγανιού.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τσεκάρουμε το αλάτι στη γεύση. Σε αυτό το σημείο το κοτόπουλο πρέπει να εξαιρετικά τρυφερό
  7. Σερβίρουμε το πιάτο γαρνιρισμένο με ρόδια και τηγανισμένες πίτες (προαιρετικά)
Related Posts