Εύκολη συνταγή για σπιτική λαγάνα

Η λαγάνα ήταν ανέκαθεν πολλή πιο ακριβή από το κανονικό ψωμί, λόγω εποχικότητας, φέτος όμως, έχει πάρει κανονικά την ανιούσα!

Στην τελική, είναι πολύ καλύτερο να την φτιάξετε στο σπίτι, να μοσχομυρίσει ο τόπος και να την φάτε και ζεστή-ζεστή!

Η συνταγούλα είναι απλή και δεν χρειάζεστε ειδικά εργαλεία – μίξερ ή αρτοπαρασκευαστές κ.λπ

Φροντίστε μόνο να πάρετε καλό βιολογικό αλεύρι κι όχι τα τυποποιημένα “που φουσκώνουν μόνα τους”, γιατί η διαφορά στη γεύση είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και δεν περιέχει χημικές ουσίες.

Πάμε να την φτιάξουμε.

Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 200 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σουσάμι (άσπρο, μαύρο ή ανάμικτο)
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μας, εκτός από το νερό, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να ομογενοποιηθούν
  2. Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακούβα στη μέση, και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, κι ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα
  3. Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά
  4. Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί ο όγκος του
  5. Αφού περάσει μια ώρα, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας και σε πάχος περίπου 1 εκατοστό
  6. Αμέσως μετά, τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί
    Αφού περάσει η μισή ώρα και έχει φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μας, του κάνουμε με τα δάχτυλα μας λακκουβίτσες σε όλη την επιφάνεια του
  7. Βρέχουμε με ένα πινέλο ελαφρώς όλη την επιφάνεια της λαγάνας με νερό (ή ζαχαρόνερο για περισσότερο χρώμα) και αμέσως μετά την πασπαλίζουμε με σουσάμι
  8. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 180°, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει

Καλή Σαρακοστή!

Related Posts