Dal Adas: Μαγειρευτές κόκκινες φακές

Ένα πολύ ωραίο μαγειρευτό φαγητό με κόκκινες φακές που μας έρχεται από την Περσία, τη χώρα που έχει δώσει τις μεγαλύτερες γαστρονομικές επιρροές στον κόσμο!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας : 10΄
Χρόνος μαγειρέματος : 25΄
Μερίδες : 4

Η μαγειρική κουλτούρα του Ιράν αλληλοεπιδρά ιστορικά με τις κουζίνες των γειτονικών περιοχών, όπως την κουζίνα Καυκάσου, την τουρκική, ελληνική, λεβαντίνικη κουζίνα, καθώς και την κουζίνα Κεντρικής Ασίας και Ρωσίας.

Το Dal Adas είναι ένα απλό, πικάντικο και υγιεινό πιάτο από το νότιο τμήμα του Ιράν. Έχει κύριο συστατικό τις κόκκινες φακές και σερβίρεται πάνω από ρύζι ή με συνοδεία ψωμιού, συνήθως πιτάκια.

Οι κόκκινες φακές απαιτούν μικρότερο χρόνο μαγειρέματος σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες. Σε γενικές γραμμές μαγειρεύονται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο όσπριο, ειδικά από εκείνα που απαιτούν αρκετές ώρες μούλιασμα στο νερό πριν από το μαγείρεμα.

Πάμε να τις φτιάξουμε; Δεν θέλει κόπο!

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
  • 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους
  • 2 μεσαία κρεμμύδια και ψιλοκομμένα (ή ένα μεγάλο κίτρινο)
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο (ή βούτυρο για την μη νηστίσιμη ή vegan εκδοχή)
  • ½ κ. γ. κουρκουμά
  • ½ κ.σ. κάρυ (εγώ έβαλα μαντράς)
  • μια πρέζα κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (ή περισσότερο αν σας αρέσει ακόμη πιο πικάντικο)
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ. σ. ζάχαρη
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένετε καλά τις κόκκινες φακές, με κρύο νερό
  2. Ζεσταίνετε το λάδι ή το βούτυρο σε μια κατσαρόλα
  3. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρετε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Προς το τέλος προσθέτετε και τη ζάχαρη για να καραμελώσουν λίγο. Αφαιρείτε 3-4 κουταλιές της σούπας από τα κρεμμύδια και τα φυλάτε για αργότερα
  4. Προσθέστε το σκόρδο στα υπόλοιπα κρεμμύδια. Σοτάρετε 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για ένα ακόμη λεπτό μέχρι να αρωματιστεί.
  5. Προσθέστε τις κόκκινες φακές, τις πατάτες σε κύβους, το αλάτι, τα μπαχαρικά, και το ζεστό νερό στην κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει βράση και σκεπάζετε την κατσαρόλα
  6. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτριας κι αφήνετε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά έως ότου οι πατάτες και οι φακές είναι μαλακές και έως ότου το Dal Adas δέσει – Ρυθμίστε την ποσότητα του νερού αν προτιμάτε να γίνει πιο πυκνή η σάλτσα ή πιο ρευστή, σαν σούπα
  7. Σερβίρετε αυτό το νόστιμο πικάντικο Dal Adas με ρύζι ή με πιτούλες, ακόμα και με φρυγανισμένο ψωμί, κι από πάνω βάζετε σε κάθε πιάτο λίγα από τα καραμελωμένα κρεμμύδια που φυλάξατε, φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Related Posts