«Cooking to Save Your Life»: Το βιβλίο του νομπελίστα οικονομολόγου Abhijit Banerjee

O Ινδός Abhijit Banerjee έγινε διάσημος οικονομολόγος και κέρδισε το Νόμπελ 2019 – Ήταν 15 ετών όταν μαγείρεψε για πρώτη φορά ένα γεύμα

Ο Abhijit Vinayak Banerjee είναι ένας πολιτογραφημένος Αμερικανός οικονομολόγος, γεννημένος στην Ινδία το 1961, ο οποίος είναι Διεθνής Καθηγητής Οικονομικών του Ιδρύματος Ford στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Banerjee μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ 2019 στις Οικονομικές Επιστήμες με την Esther Duflo και τον Michael Kremer «για την πειραματική τους προσέγγιση για την ανακούφιση της παγκόσμιας φτώχειας». Είναι παντρεμένος με την Esther Duflo, και είναι το έκτο ζευγάρι που κέρδισε από κοινού βραβείο Νόμπελ,

«Το αστείο είναι ότι ο Abhijit είναι καλύτερος μάγειρας παρά οικονομολόγος», λέει ο εκδότης του, Chiki Sarkar.

Το βιβλίο του, Cooking to Save Your Life (Μαγειρέψτε για να σώσετε τη ζωή σας), είναι τολμηρό και γοητευτικό, καθώς δεν λέει μόνο πώς να φτιάξετε ένα ceviche από βατόμουρο ή ένα ανακουφιστικό μπολ με dal, αλλά και πότε πρέπει να το κάνετε.

Το βιβλίο ξεκίνησε ως μια συλλογή συνταγών που ο οικονομολόγος σχεδίαζε να δώσει στον κουνιάδο του τα Χριστούγεννα, αλλά καθώς τις συνέθεσε σκέφτηκε ότι μπορεί να υπήρχε κάτι περισσότερο στο ένστικτο και τις γνώσεις του ως μάγειρας.

«Η μαγειρική είναι μια κοινωνική πράξη», λέει. «Συμβαίνει σε ένα πλαίσιο. Μερικές φορές, ένα γεύμα είναι ένα δώρο για την οικογένειά σας, μερικές φορές είναι μια πράξη αποπλάνησης και μερικές φορές είναι αυτοέκφραση».

Και υπάρχουν συνταγές στο βιβλίο του για όλες αυτές τις στιγμές και όχι μόνο. Μια ισπανικής έμπνευσης ρεβιθόσουπα που μπορεί, με τη σειρά της, να εμπνεύσει μια πρόταση γάμου.

Ένα “απόλυτα νόστιμο” και εύκολο Μπενγκάλι ψάρι μαγειρευτό που θα εκπλήξει τον αυτάρεσκο φίλο σας. Μια έξυπνη μαροκινή μαγειρεμένη σαλάτα που μπορεί να μετατραπεί σε «κομμάτι συνομιλίας» όταν τελειώσουν τα πεθερικά. Και ένα πλούσιο μπιριάνι ως σωτήριο μετά από μια νύχτα βαριάς κατανάλωσης.

Αντί για τις συνηθισμένες γυαλιστερές φωτογραφίες των πιάτων, το βιβλίο του κ. Banerjee είναι γεμάτο με λαμπερές γεωμετρικές εικονογραφήσεις της Cheyenne Oliver, της οικιακής βοηθού της οικογένειας που πολλές φορές έχει μαγειρέψει με τον οικονομολόγο. «Θέλαμε οι άνθρωποι να επικεντρωθούν στις γεύσεις που θέλουν και όχι στο πώς θα έπρεπε να φαίνονται τα πιάτα», εξηγεί η ίδια.

Το βιβλίο έχει συνταγές απλές και έξυπνες, χωρίς υπερβολικά πολλά συστατικά. Η ιδέα, λέει ο οικονομολόγος, είναι να σε βοηθήσουν να ετοιμάσεις το τέλειο γεύμα ακόμη κι αν δεν έχεις χρόνο, πόρους ή τίποτα από τα δύο.

Το «Cooking to Save Your Life» έχει συνταγές προέρχονται από το Νεπάλ έως τη Σικελία, αλλά περιλαμβάνει αρκετές αναφορές σε πιάτα από την Ινδία, όπου γεννήθηκε ο οικονομολόγος. Μεταξύ άλλων, έχει τρεις διαφορετικές συνταγές για νταλ, που ο Banerjee χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη συνεισφορά της Ινδίας στον ανθρώπινο πολιτισμό».

Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα ενότητες: ορεκτικά, σούπες, σαλάτες, λαχανικά, ψάρια και αυγά, κρέας, ζυμαρικά, ρύζι, επιδόρπια, και απομεινάρια και υπολείμματα, και κάθε μία ξεκινά με μια άριστη εισαγωγή για την οποία ο συγγραφέας λέει είναι το καπέλο του ως οικονομολόγος πριν φορέσει τα λευκά του σεφ του.

Το τμήμα ορεκτικών, για παράδειγμα, κάνει μια εξαιρετική επισήμανση για το γιατί ο τύπος του πιάτου δεν έγινε ποτέ αποδεκτός στην Ινδία. «Παραδοσιακά, οι εργαζόμενοι (ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε φτωχές χώρες) θεωρούνταν ως μηχανές που περπατούν και μιλάνε που μετατρέπουν τις θερμίδες σε εργασία και την εργασία σε αγαθά που πωλούνται στην αγορά. Αυτή η εστίαση στο να είναι παραγωγικοί σημαίνει ότι οι φτωχοί άνθρωποι πρέπει να είναι πάντα σε επιφυλακή για περισσότερες θερμίδες και καλύτερη διατροφή. Η ευχαρίστηση του φαγητού, για να μην πω τίποτα για το μαγείρεμα, δεν έχει θέση σε αυτή την περιγραφή της ζωής των φτωχών», λέει ο Banerjee. Δεδομένου ότι τα ορεκτικά είναι ένα απολαυστικό πρελούδιο του γεύματος,

Είναι λογικό ότι η έννοια για ορεκτικά συχνά συγχέεται σε μια χώρα όπου σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Banerjee κάλεσε δύο μέλη του περιοδικού My Kolkata στο σπίτι της μητέρας του στο Ballygunge Circular Road, και έδειξε πώς να φτιάξουμε μία από τις συνταγές του βιβλίου — Πατάτες με κρούστα από σουσάμι.

Related Posts