Χρυσές φακές με κάρυ και ρύζι μπασμάτι

Μια άλλη διάσταση παίρνουν οι τόσο θρεπτικές και ωφέλιμες φακές γι’ αυτούς που τις βρίσκουν βαρετές, ενώ το κάρυ αποδεικνύεται πως είναι μπαχαρικό όχι μόνο για κρέας, αλλά και για όσπριο!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 35΄ Μερίδες : 4

Υλικά

  • Picture​50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο λιωμένο
  • 1 κ.σ. κάρυ, μέτριο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 300 γρ. φακές
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.σ. τριμμένο κόλιανδρο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φρέσκο κόλιανδρο για το σερβίρισμα
  • βρασμένο ρύζι μπασμάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι τελείως, να θέλουν 1-2 ακόμα λεπτά
  2. Σε ένα τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτετε το τζίντζερ και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύετε
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τις φακές από την κατσαρόλα που έχουν βράσει και τις ρίχνετε στο μείγμα, όχι τελείως στραγγισμένες, να έχει λιγάκι νερό η κουτάλα – προαιρετικά μπορείτε να τις κάνετε πιο στραγγιστές αλλά να συμπληρώσετε τη σάλτσα σας με λίγο γάλα καρύδας
  4. Έχετε ετοιμάσει και το ρύζι μπασμάτι και τα σερβίρετε είτε το ένα πλάι στο άλλο, είτε σαν σάλτσα πάνω από το ρύζι
  5. Γαρνίρετε με φρέσκο κόλιανδρο

tips

  1. Βάλτε λίγα σπόρια κάρδαμο στο ρύζι μπασμάτι και θα απογειωθεί!
  2. Μην τρώτε ποτέ τις πλούσιες σε σίδηρο φακές μαζί με γαλακτοκομικά γιατί το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό
  3. Αν το σερβίρετε μαζί με κάποιο τσάτνεϊ π.χ. από μάνγκο θα έχετε ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα
  4. Αν θέλετε να “στείλετε” το γεύμα σας κυριολεκτικά στην Ινδία, τότε δεν έχετε παρά να το ολοκληρώσετε με ​Τσαπάτι, το Ινδικό ψωμί για πολλές χρήσεις!​

​Καλή σας όρεξη!

Related Posts