Cheesecake με βατόμουρα «από το μηδέν» χωρίς γλουτένη (τσίζκεϊκ)

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πανέμορφο cheesecake «από το μηδέν»

Τι σημαίνει «από το μηδέν»; Όπως λένε και οι αγγλόφωνοι, from the scratch, σημαίνει κάτι που γίνεται χωρίς κάτι έτοιμο, κάτι που γίνεται από την αρχή. Και τι σημαίνει στην προκειμένη περίπτωση; Ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμα μπισκότα για τη βάση, όπως δείχνει η πλειοψηφία των συνταγών για cheesecake, αλλά θα φτιάξουμε μια βάση δική μας με βασικά υλικά.

Τώρα θα με ρωτήσετε γιατί να κάνετε αυτό αφού είναι πιο εύκολο να πάρουμε έτοιμα μπισκότα του εμπορίου; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί όπως γράφω και στο σημείωμα μου σχετικά με το σάιτ, ΔΕΝ χρησιμοποιώ ΠΟΤΕ έτοιμα επεξεργασμένα υλικά του εμπορίου, με μοναδική εξαίρεση τα Μεξικάνικα tacos, που προσέχω και τι μάρκα θα επιλέξω. Κι αυτό γίνεται για τους εξής λόγους:

  • Οικονομία
  • Αποφεύγω τα συντηρητικά, τα πρόσθετα γεύσεις, χρωστικές, φουσκωτικές ύλες, ακατάλληλα λίπη όπως φοινικέλαιο κ.λπ
  • Για όσους δεν αγαπούν τη γλουτένη είναι μια εξαιρετική λύση
  • Τα δικά μου είναι πάντα πιο νόστιμα και πιο υγιεινά ?

Οπότε σε πλήρη αντίθεση με κάτι «μεγάλους chef» που σας δίνουν συνταγές με έτοιμα μπισκότα και ενισχυτικά γεύσεις επειδή τα διαφημίζουν κιόλας, εδώ θα βρείτε έξυπνες λύσεις για ίδιο ή ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Έτσι για τη βάση του cheesecake χρησιμοποίησα νιφάδες βρώμης, καρύδια και κάσιους. Όταν, λοιπόν, φάτε αυτό το cheesecake, αμφιβάλω αν θα θέλετε ποτέ ξανά να το φτιάξετε με έτοιμα μπισκότα του εμπορίου!

Επίσης θα χρειαστείτε μαρμελάδα από βατόμουρα ή άλλα φρούτα του δάσους που, ή θα χρησιμοποιήσετε κάποια έτοιμη καλή με ζάχαρη κι όχι γλυκόζη, την οποία θα διαλύσετε σε χυμό λεμονιού προσθέτοντας και το ξύσμα του και λίγη ακόμα ζάχαρη, ή θα την κάνετε -όπως έκανα τη δική μου- κι αυτή από το μηδέν, με φρέσκα φρούτα. Τα δικά μου μάλιστα, τα μάζεψα από τους θάμνους του Πηλίου! Φρούτα + ξύσμα & χυμό ενός λεμονιού + λίγο νερό + ζάχαρη όση τα φρούτα. Τα βράζετε όλα μαζί μέχρι να δέσει ελαφρύ το σιρόπι.

Πάμε να φτιάξουμε το γλυκάκι μας;

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 10΄ Χρόνος μαγειρέματος : 15΄ Μερίδες : 8

Υλικά

Για τη βάση

  • 2 κούπες νιφάδες βρώμης
  • ½ κούπα καρύδια ψίχα
  • ½ φιστίκια κάσιους ανάλατα
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 120 γρ. φρέσκο βούτουρο
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη
  • 25 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια
  • ελάχιστο αλάτι

Για την κρέμα

  • 250 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κ.σ. από τη μαρμελάδα βατόμουρου

Για τη ρευστή μαρμελάδα βατόμουρου ή άλλων φρούτων

  • 1 κούπα βατόμουρα
  • 1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λεμόνι βιολογικό – χυμό και ξύσμα

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα μας για να προλάβει να κρυώσει – Φυλάξτε μερικά φρούτα φρέσκα για το γαρνίρισμα
  2. Βάζουμε τα υπόλοιπα φρούτα με τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα συν λίγο νεράκι σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν για λίγο μέχρι να αρχίσει να δένει ελάχιστα το σιρόπι (αλλιώς βάζετε την έτοιμη μαρμελάδα με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο νερό για να γίνει πιο σιροπιαστή)
  3. Μόλις γίνει η ρευστή μαρμελάδα την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά
  4. Βάζουμε στο μούλτι τις νιφάδες βρώμης και τους ξηρούς καρπούς και πολτοποιούμε καλά
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο, και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα μαζί με την καστανή ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι
  6. Μόλις πάρει χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο βούτυρο και την κουβερτούρα να λιώσουν στη ζέστη του μείγματος ανακατεύοντας καλά για να ομογενοποιηθεί καλά
  7. Στρώνουμε το μείγμα στη φόρμα μας ή τσέρκι, και πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού ώστε να κολλήσει η βάση να γίνει συμπαγής, και να μην έχει κενά. Αν θέλουμε ανασηκώνουμε πλαϊνό τοίχωμα μπισκότου στην φόρμα
    πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού ώστε να κολλήσει η βάση να γίνει συμπαγής 
  8. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και με μίξερ χειρός ή σύρμα ανάδευσης χτυπάμε ελάχιστα σε χαμηλή ταχύτητα να αφρατέψει και να γίνει βελούδινη κρέμα
  9. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα
  10. Προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος και με το μίξερ χειρός χτυπάμε να σφίξει και να γίνει το μείγμα παχύρρευστο
  11. Προσθέτουμε λίγο από την σιροπιαστή μας μαρμελάδα κι ανακατεύουμε ελαφρά, με μια σπάτουλα – δεν χτυπάμε άλλο
  12. Βγάζουμε την παγωμένη βάση του τσίζκεικ από το ψυγείο και αδειάζουμε την κρέμα τυριού πάνω της και με απαλές κινήσεις ισιώνουμε την επιφάνεια
  13. Γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα και τοποθετούμε τη φόρμα με το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση – είμαι σίγουρη, κι άλλο cheesecake με έτοιμο μπισκότο δεν πρόκειται να ξαναφτιάξετε!

Related Posts