Την ανάποδη μηλόπιτα μπορεί και να την έχετε ακούσει. Με ανανά όμως; Εύκολη, γιορτινή και δροσερή χάρη στη γλυκόξινη γεύση της, αυτή η πίτα θα γίνει από τις αγαπημένες σας!
Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 35΄ Μερίδες : 6-8
Μην χρησιμοποιείστε ανανά κονσέρβας, αλλά φρέσκο ανανά, που μάλιστα μπορείτε να βρείτε έτοιμο κομμένο σε ροδέλες σε κάθε μάρκετ.
Για μαρμελάδα, επιλέξτε κάτι σε “κόκκινη”, κεράσι, μύρτιλο, βατόμουρο, ή κοκτέιλ αυτών που την ονομάζουν “φρούτα του δάσους”.
Για ταψάκι επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους και η δόση που θα σας δώσω είναι για να μην γίνει πολύ μεγάλη σε πάχος η πίτα, αλλά πιο λεπτή, στην εμφάνιση θα μοιάζει μεταξύ τάρτας και πίτας.
Τρώγεται ευχάριστα και ζεστή, αλλά κι όταν κρυώσει, και η γλυκόξινη γεύση της είναι ό,τι χρειάζεται μετά από ένα ωραίο γεύμα!
Πάμε γρήγορα να την φτιάξουμε.
Υλικά
- 5 ροδέλες ανανά
- μαρμελάδα κόκκινη – φρούτα του δάσους
- 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 2 αυγά
- ½ κ.γ. βανίλια υγρή
- 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 1 πρέζα μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Στρώνετε μια λαδόκολλα στον πάτο της φόρμα, την βουτυρώνετε και την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη
- Τοποθετείτε τις 4 ροδέλες στον πάτο (τη μια κομμένη για να συμπληρώσετε τα κενά). Πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη τις ροδέλες ανανά
- Βάζετε από μισή κουταλιά μαρμελάδα στις τρυπούλες ή και τα κενά
- Χωρίζετε τα αυγά από ασπράδι και κρόκους, και χτυπάτε με ένα δάρτη καλά το ασπράδι με την πρέζα αλατιού μέχρι να γίνει μια υγρή μαρέγκα
- Χτυπάτε καλά το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
- Προσθέτετε τους κρόκους, το ασπράδι, και τη βανίλια κι ανακατεύετε πάλι
- Τέλος προσθέτετε τη σόδα και το αλεύρι κι ανακατεύετε να γίνει ένα δεμένο μίγμα, αλλά όχι πολύ σφιχτό όπως του κέικ (προσθέστε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί)
- Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τον ανανά και ψήνετε στην κάτω σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα, περίπου 35-40 λεπτά
- Όταν είναι έτοιμη, αφήστε την να κρυώσει μόνο για 5 λεπτά, μετά σκεπάστε την με μια πιατέλα και αναποδογυρίστε την όσο ακόμα είναι ζεστή
- Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και προσθέστε ξανά λίγη μαρμελάδα στις τρυπούλες του ανανά και στα κενά, γιατί η προηγούμενη θα έχει λιώσει μαζί με τη ζάχαρη και θα έχει καραμελώσει προσφέροντας περισσότερη γεύση – Εναλλακτικά, μπορείτε να την στολίσετε με φρέσκα κόκκινα φρούτα αν έχετε!
- Σερβίρεται είτε ζεστή, ή ακόμα και κρύα