Ανάποδη πίτα ανανά με μαρμελάδα φρούτα του δάσους

Την ανάποδη μηλόπιτα μπορεί και να την έχετε ακούσει. Με ανανά όμως; Εύκολη, γιορτινή και δροσερή χάρη στη γλυκόξινη γεύση της, αυτή η πίτα θα γίνει από τις αγαπημένες σας!

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 15΄ Χρόνος μαγειρέματος : 35΄ Μερίδες : 6-8

Μην χρησιμοποιείστε ανανά κονσέρβας, αλλά φρέσκο ανανά, που μάλιστα μπορείτε να βρείτε έτοιμο κομμένο σε ροδέλες σε κάθε μάρκετ.

Για μαρμελάδα, επιλέξτε κάτι σε “κόκκινη”, κεράσι, μύρτιλο, βατόμουρο, ή κοκτέιλ αυτών που την ονομάζουν “φρούτα του δάσους”.

Για ταψάκι επιλέξτε ένα μεσαίου μεγέθους και η δόση που θα σας δώσω είναι για να μην γίνει πολύ μεγάλη σε πάχος η πίτα, αλλά πιο λεπτή, στην εμφάνιση θα μοιάζει μεταξύ τάρτας και πίτας.

Τρώγεται ευχάριστα και ζεστή, αλλά κι όταν κρυώσει, και η γλυκόξινη γεύση της είναι ό,τι χρειάζεται μετά από ένα ωραίο γεύμα!

Πάμε γρήγορα να την φτιάξουμε.

Υλικά

  • 5 ροδέλες ανανά
  • μαρμελάδα κόκκινη – φρούτα του δάσους
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 αυγά
  • ½ κ.γ. βανίλια υγρή
  • 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 ½ κούπα ζάχαρη
  • 1 πρέζα μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  1. Στρώνετε μια λαδόκολλα στον πάτο της φόρμα, την βουτυρώνετε και την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη
  2. Τοποθετείτε τις 4 ροδέλες στον πάτο (τη μια κομμένη για να συμπληρώσετε τα κενά). Πασπαλίζετε ξανά με ζάχαρη τις ροδέλες ανανά
  3. Βάζετε από μισή κουταλιά μαρμελάδα στις τρυπούλες ή και τα κενά
  4. Χωρίζετε τα αυγά από ασπράδι και κρόκους, και χτυπάτε με ένα δάρτη καλά το ασπράδι με την πρέζα αλατιού μέχρι να γίνει μια υγρή μαρέγκα
  5. Χτυπάτε καλά το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  6. Προσθέτετε τους κρόκους, το ασπράδι, και τη βανίλια κι ανακατεύετε πάλι
  7. Τέλος προσθέτετε τη σόδα και το αλεύρι κι ανακατεύετε να γίνει ένα δεμένο μίγμα, αλλά όχι πολύ σφιχτό όπως του κέικ (προσθέστε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί)
  8. Ρίχνετε το μίγμα πάνω από τον ανανά και ψήνετε στην κάτω σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα, περίπου 35-40 λεπτά
  9. Όταν είναι έτοιμη, αφήστε την να κρυώσει μόνο για 5 λεπτά, μετά σκεπάστε την με μια πιατέλα και αναποδογυρίστε την όσο ακόμα είναι ζεστή
  10. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα και προσθέστε ξανά λίγη μαρμελάδα στις τρυπούλες του ανανά και στα κενά, γιατί η προηγούμενη θα έχει λιώσει μαζί με τη ζάχαρη και θα έχει καραμελώσει προσφέροντας περισσότερη γεύση – Εναλλακτικά, μπορείτε να την στολίσετε με φρέσκα κόκκινα φρούτα αν έχετε!
  11. Σερβίρεται είτε ζεστή, ή ακόμα και κρύα
Related Posts