Αλμυρά και γλυκά burgers με ψωμί Brioche (μπριός)

Φτιάχνουμε όμορφα κι αφράτα ψωμάκια μπριός για αλμυρές και γλυκές απολαύσεις – τέλεια για πάρτι μικρών ή μεγάλων και ειδικά παιδικών γενεθλίων

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 25΄ Χρόνος μαγειρέματος : 40΄ Μερίδες : 12-16

Τα ψωμάκια μπριός είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξετε αφράτα σάντουιτς με φρέσκα υλικά, αλλά και λαχταριστά μπέργκερ, αλλά ακόμα και γεμισμένα με λίγη μαρμελάδα.

Επειδή η ζύμη θα είναι κάπως ρευστή σε αντίθεση με τα κλασσικά ψωμάκια, και κολλάει στα χέρια καλό είναι να έχετε μικρές φόρμες ή μικρά μπολάκια τύπου πυρέξ που μπαίνουν σε φούρνο, και να τις γεμίσετε με κουτάλι, γιατί δεν θα μπορέσετε να τα πλάσετε εύκολα. Αλλιώς θα αναγκαστείτε να προσθέσετε κι άλλο αλεύρι και τότε δεν θα γίνουν τόσο αφράτα.

Υλικά

  • 190 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 3 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 αβγά, μεσαία
  • αλάτι
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • λίγο φυτικό έλαιο για το λάδωμα

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα ελαφρώς χλιαρό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, το αλεύρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ζύμη.
  4. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα για 5-6 λεπτά μόνο.
  6. Παίρνουμε μέρη από τη ζύμη από το μπολ με μια κουτάλα (ίσως και δεύτερη για βοηθητική στο ξεκόλλημα) και γεμίζουμε τα φορμάκια για muffin ή πυρεξάκια
  7. Αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο σε νερό και τα βάζουμε στο χλιαρό φούρνο για 30 λεπτά να φουσκώσουν κι άλλο.
  8. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Τα γεμίζετε με φρέσκα λαχανικά, τυρί, μπιφτέκι, μπέικον κ.λπ ή στη γλυκιά εκδοχή τους, με μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή βουτυρόκρεμα

Για τα burgers

Υλικά

  • 400 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο,
  • μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο μούλτι,
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση

  1. Bάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια για burger και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.
  2. Μοιράζουμε σε ανάλογα μέρη και φτιάχνουμε τα μπιφτέκια για τα ψωμάκια μπριός.
  3. Τα βάζουμε σε σχάρα και από κάτω βάζουμε ταψάκι. Τοποθετούμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, κοντά στο γκριλ και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 5′-7′ κάθε πλευρά, ανάλογα πως το θέλουμε ψημένο. Όσο πιο πολύ τα ψηθούν τόσο πιο πολύ θα στεγνώσουν, γι’ αυτό καλύτερα να είναι μέτριο το ψήσιμο για να διατηρήσουν τα ζουμιά τους.
  4. Αν τα θέλουμε σαν cheeseburger, βάζουμε στο κάθε μπιφτέκι από μια φέτα τυρί.
  5. Ψήνουμε για 1′ στο γκριλ, ώσπου να αρχίσει να λιώνει το τυρί.
  6. Ανοίγουμε τα ψωμάκια στη μέση και βάζουμε όποια γαρνιτούρα θέλουμε από λαχανικά, και από πάνω τα ψημένα μπιφτέκια με το λιωμένο τυρί.

Και το πάρτι για μικρούς ή μεγάλους, μόλις άρχισε!

Related Posts