Αυτό το Ιταλικό σάντουιτς απλά θα σε ξετρελάνει!

Το σάντουιτς, όπως το γνωρίζουμε σαν σύγχρονη έννοια, λέγεται ότι έχει τις ρίζες του από την Αγγλία του 18ου αιώνα, αν και πολλοί παλιοί πολιτισμοί, έφτιαχναν ανάλογα εδέσματα.

Ήταν αυτό που στην παλιά Αγγλία συνηθιζόταν από τους αριστοκράτες να καταναλώνεται το βράδυ ως ελαφρύ γεύμα. Στον σύγχρονο κόσμο μας, το σάντουιτς κυκλοφορεί σε άπειρες εκδοχές, από απλές μέχρι και γκουρμέ, και πάει παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στο πανεπιστήμιο, στο δρόμο, στην πόλη, στην εξοχή, στο βουνό, στη θάλασσα, στα ταξίδια, στην άπλα και… στην ξάπλα! ? Όρεξη να έχετε και φαντασία, και μερικά υλικά στο ψυγείο, και το σάντουιτς είναι έτοιμο να καλύψει στιγμιαία την πείνα σας, όποτε αυτή εμφανιστεί.

Βαθμός δυσκολίας : Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας : 5΄ Χρόνος μαγειρέματος : 10΄ Μερίδες : 4

Πάμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα πολύ γευστικό σάντουιτς, που «μυρίζει» Ιταλία, χώρα Μεσογειακή σαν τη δική μας, οπότε και τα υλικά είναι εύκολα να τα βρείτε.

Σημείωση: Λέγεται ότι το χειρότερο σπιτικό ψωμί είναι καλύτερο κι από όποιο έτοιμο. Το αυτό, θα έλεγα, ισχύει και για το σάντουιτς, που με σπιτικό ψωμί, τύφλα να έχουν οι γκουρμεδιές όλων των σεφ, που όταν πεινάσουν οι ίδιοι… τρέχουν για «βρόμικο»! ?

Το δισάκι σας στον ώμο, και πάμε Ιταλία να φάμε ένα πεντανόστιμο σαντουιτσάκι!

Υλικά
  • 8 φέτες από καρβέλι χωριάτικο ψωμί (ή 4 ψωμάκια μακρόστενα για hot dog)
  • αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μικρές φλάσκες μελιτζάνες λεπτοκομμένες σε φέτες
  • 12-15 φέτες σαλάμι αέρος
  • 4 φύλλα μαρουλιού (κατσαρό)
  • Για τη σάλτσα πέστο
  • ½ ματσ. πλατύφυλλο βασιλικό (πλυμένο και καλά στεγνωμένο)
  • 2 σκελ. σκόρδο (χωρίς το φύτρο)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • ½  φλ. περίπου φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (ή άλλο σκληρό ώριμο τυρί, Νάξου, Μυκόνου κ.λπ)
  • ½ φλ. περίπου έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πρώτα ετοιμάζουμε την σάλτσα πέστο: Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το βασιλικό και χωρίζουμε τα φύλλα του, αφαιρώντας τα κοτσάνια
  2. Τρίβουμε τυρί μας  και χτυπάμε λίγα λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί (γίνεται και σε μούλτι, αλλά μην τα παραλιώσετε)
  3. Αφού τα πολτοποιήσουμε καλά, τότε προσθέτουμε το κουκουνάρι
  4. Στη συνέχεια, λίγο λίγο κι εναλλάξ, προσθέτουμε το τυρί και το ελαιόλαδο
  5. Τέλος αλατοπιπερώσουμε
  6. Ζεσταίνουμε μια σχάρα στο μάτι (αν δεν έχετε οι νεότεροι και φοιτητές, κάνει και ένα αντικολλητικό τηγάνι)
  7. Λαδώνουμε καλά τις φέτες ψωμιού κι από τις δυο πλευρές, καθώς και τις φέτες από τις μελιτζάνες, οι οποίες πρέπει να είναι λεπτοκομμένες
  8. Κόβουμε τη μια σκελίδα σκόρδο στη μέση και την περνάμε πάνω από τα ψωμιά να πάρουν άρωμα και γεύση
  9. Αλατίζουμε ελαφρώς ψωμιά και μελιτζάνες, και τα ψήνουμε στη σχάρα ή το τηγάνι
  10. Μόλις ροδίσουν καλά οι φέτες ψωμί και ψηθούν οι μελιτζάνες τις αφαιρούμε
  11. Στήνουμε το σάντουιτς: Βάζουμε σε μια φέτα ψωμί μπόλικη από τη σάλτσα πέστο, από πάνω μια στρώση από μελιτζάνες, στη συνέχεια μια στρώση από φέτες σαλαμιού, και τέλος ένα φύλλο μαρούλι
  12. Κλείνουμε το σάντουιτς με την άλλη φέτα ψωμιού και… καλή σας απόλαυση – είμαι σίγουρη για αυτήν!
Related Posts