Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Sayadieh: Ένα νόστιμο μεσανατολίτικο πιάτο με ψάρι και ρύζι!

Ένα νόστιμο πιάτο της Μέσης Ανατολής με ψάρι και ρύζι, το sayadieh είναι γνωστό για τα ζεστά μπαχαρικά και τα καραμελωμένα κρεμμύδια του. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό πιάτο που στην πραγματικότητα δεν έχει μεγάλες μαγειρικές απαιτήσεις – Θα σας αρέσει πολύ!

Τι είναι το Sayadieh;

Το Sayadieh είναι ένα καρυκευμένο πιάτο με ψάρι και ρύζι που προέρχεται από τον Λίβανο. Η λέξη sayadieh μεταφράζεται χονδρικά σε «πιάσιμο», οπότε ουσιαστικά σημαίνει αλιεύματα ψαράδων.

Ένα σήμα κατατεθέν του πιάτου είναι το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται για να καρυκεύεται το ρύζι και το ψάρι. Παραδοσιακά γίνεται με ολόκληρα ψάρια,
και τα κόκαλα του ψαριού θα μετατραπούν σε ζωμό στον οποίο μαγειρεύεται το ρύζι. Αυτό είναι κάπως χρονοβόρο, γι’ αυτό σκέφτηκα μια εύκολη εκδοχή του sayadieh χρησιμοποιώντας φιλέτα ψαριού, ή ακόμα-ακόμα, στην προκειμένη περίπτωση, το έφτιαξα με το ταπεινό πλην όμως πλούσιο θρεπτικά, την σαρδέλα!

Την καθαρίζετε εύκολα, κόβοντας το κεφάλι και τραβώντας το κατά μήκος της κοιλιάς που πρώτα θα έχετε ανοίξει με ένα μαχαίρι,(διαβάστε εδώ, πως κάνουμε πανεύκολα το φιλετάρισμα της σαρδέλας). Αλλά φυσικά μπορείτε να φτιάξετε το πιάτο με οποιαδήποτε κομμάτια ή φιλέτα ψαριού της αρεσκείας σας.

Γιατί να δοκιμάσετε το sayadieh;

Όπως ανέφερα προηγουμένως, αυτή είναι μια εύκολη, βήμα προς βήμα εκδοχή του sayadieh. Θα βρείτε πολύ εύκολο να ακολουθήσετε αυτήν τη συνταγή, ακόμα κι αν δεν έχετε ξανακούσει για αυτό το πιάτο.

Ο συνδυασμός ψαριού στη σχάρα ή στο γκριλ, με το αρωματικό ρύζι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς είναι ασυναγώνιστος!
Είναι πραγματικά ένα τόσο νόστιμο πιάτο και σερβίρεται σε μια μεγάλη πιατέλα που είναι τόσο φιλόξενη και ταΐζει πλήθος!

Χρησιμοποιώ μόνο μερικά απλά μπαχαρικά αντί για τα δυσεύρετα και πολύπλοκα μπαχαρικά ψαριών της Μέσης Ανατολής, ώστε να μπορείτε να το φτιάξετε άμεσα, ακόμα κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε καταστήματα της Μέσης Ανατολής. Και κάτι ακόμα: Το… «πείραξα» λίγο το πιάτο, προσθέτοντας μερικές μαύρες σταφίδες, γιατί… πως να το κάνουμε; Οι μνήμες της κουζίνας της Μικρασιάτισσας μάνας μου, με συνοδεύουν ακόμα και τώρα που έγινα γιαγιά, αφού χάρη σ’ εκείνην έμαθα το νόστιμο και την μαγειρική!

Πάμε γρήγορα στην κουζίνα μου να το ετοιμάσουμε!

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 20΄ | Χρόνος μαγειρέματος 30΄ | Μερίδες 4

Υλικά

Για το ρύζι

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ.  κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 2 κούπες μπασμάτι, μουλιασμένο για 20 λεπτά και ξεπλυμένο
  • ζεστό νερό (ανάλογα με οδηγίες μάρκας ρυζιού)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Για το ψάρι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 650 γρ. σαρδέλες (ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας)
  • 1 κ.γ.  κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. πάπρικα σε σκόνη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (κουκουνάρια, φουντούκια ή φέτες αμυγδάλου)
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Για τα κρεμμύδια και το ρύζι:

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι για το ρύζι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και μόλις τα κρεμμύδια παίρνουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε να καραμελώσουν σε ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
  2. Βγάζουμε μερικά από τα κρεμμύδια και τα κρατάμε για να γαρνίρουμε το ρύζι
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα μπαχαρικά και τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες
  4. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε στο φαγητό το ζεστό νερό, κι αλατοπιπερώνουμε
  5. Αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (σύμφωνα με τις οδηγίες)

Για τα ψάρια:

  • Βάζουμε τις σαρδέλες σε ένα μεγάλο ταψί
  • Τις πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τα μπαχαρικά, τις αλατοπιπερώνουμε, και περιχύνουμε το λαδάκι – να πάει το μείγμα μπαχαρικών και το λάδι παντού
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ή στο γκριλ για 15-20 λεπτά το πολύ

Για τη συναρμολόγηση:

Βάζουμε όλο το ρύζι σε μια πιατέλα, φτιάχνοντας μια κοιλιά στο κέντρο. Προσθέτουμε από πάνω τις σαρδέλες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τους καβουρδισμένους καρπούς, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ με ρύζι, να το αναποδογυρίσετε σε κάθε πιάτο και να κάνετε το ανάλογο στήσιμο.

Καλή σας απόλαυση, και είμαι σίγουρη ότι αυτό το πιάτο θα μπει για τα καλά στο μαγειρικό σας ρεπερτόριο!

Sayadieh: Ένα νόστιμο μεσανατολίτικο πιάτο με ψάρι και ρύζι!

Sayadieh: Ένα νόστιμο μεσανατολίτικο πιάτο με ψάρι και ρύζι! Sayadieh: Ένα νόστιμο μεσανατολίτικο πιάτο με ψάρι και ρύζι! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
❤❤❤
👇👍 5.0/5
( 2 👌 )

Υλικά

Για το ρύζι

  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κ.γ.  κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • ½ κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • 2 κούπες μπασμάτι, μουλιασμένο για 20 λεπτά και ξεπλυμένο
  • ζεστό νερό (ανάλογα με οδηγίες μάρκας ρυζιού)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Για το ψάρι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 650 γρ. σαρδέλες (ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας)
  • 1 κ.γ.  κύμινο σε σκόνη
  • ½ κ.γ. πάπρικα σε σκόνη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

  • καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (κουκουνάρια, φουντούκια ή φέτες αμυγδάλου)
  • ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Για τα κρεμμύδια και το ρύζι:

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι για το ρύζι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μετά προσθέτουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και μόλις τα κρεμμύδια παίρνουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε να καραμελώσουν σε ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
  2. Βγάζουμε μερικά από τα κρεμμύδια και τα κρατάμε για να γαρνίρουμε το ρύζι
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα μπαχαρικά και τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και τις σταφίδες
  4. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε στο φαγητό το ζεστό νερό, κι αλατοπιπερώνουμε
  5. Αφήστε να πάρει μια βράση, στη συνέχεια καλύψτε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (σύμφωνα με τις οδηγίες)

Για τα ψάρια:

  • Βάζουμε τις σαρδέλες σε ένα μεγάλο ταψί
  • Τις πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τα μπαχαρικά, τις αλατοπιπερώνουμε, και περιχύνουμε το λαδάκι – να πάει το μείγμα μπαχαρικών και το λάδι παντού
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ή στο γκριλ για 15-20 λεπτά το πολύ

Για τη συναρμολόγηση:

Βάζουμε όλο το ρύζι σε μια πιατέλα, φτιάχνοντας μια κοιλιά στο κέντρο. Προσθέτουμε από πάνω τις σαρδέλες, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τους καβουρδισμένους καρπούς, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ με ρύζι, να το αναποδογυρίσετε σε κάθε πιάτο και να κάνετε το ανάλογο στήσιμο.

Total
40
Shares
Related Posts
Total
40
Share