Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Κεφτεδάκια σκέτα ή με γλυκόξινη σάλτσα BBQ!

Mε ή χωρίς τη γλυκόξινη σάλτσα BBQ, αυτά τα κεφτεδάκια απλά θα σας ξετρελάνουν, επειδή είναι αφράτα κι ελαφριά, λιώνουν στο στόμα και γεμίζουν γεύση τον ουρανίσκο!

Μπορείτε να τα κάνετε σκέτα, για μεζέ ή κυρίως πιάτο με πατάτες τηγανητές και σαλατούλα, αλλά για όσους αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις -όπως εμείς εδώ- έχετε την επιλογή να… περάσετε στην επόμενη φάση και να τα ολοκληρώσετε με μια σάλτσα τύπου BBQ. Εδώ μπορείτε να έχετε τα ίδια συνοδευτικά, αλλά του πάει κι ένα ελαφρύ ρυζάκι μπασμάτι ή να τα τυλίξετε σε τορτίγιες μαζί με πράσινη σαλάτα – όρεξη να ‘χετε, και είμαι σίγουρη ότι έχετε, να κάνετε μπόλικους συνδυασμούς!

Πάμε αμέσως στην κουζίνα να τα ετοιμάζουμε, αλλά πριν αυτό, να σας πω ότι συνιστώ όχι ανάμικτο κιμά αλλά μοσχαρίσιο λάπα, κανένα αυγό αλλά λίγο γάλα, καλής ποιότητας ξερό ψωμί και όχι του τοστ, και έχω μια συμβουλή: Ό,τι αλεύρι περισσέψει από το πανάρισμα και το γάλα από το μούλιασμα του ψωμιού δεν το πετάμε. ΔΕΝ πετάμε τίποτα τη σήμερον εποχή. Τα ανακατεύετε, προσθέτετε ακόμα κι άλλο από το ένα ή άλλο, αλατοπιπερώνετε, καρυκεύετε και… βουαλά! Έχετε μια αλμυρή νόστιμη τηγανίτα!

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4

Υλικά

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμέν0 στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. κίμινο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • Για τη σάλτσα BBQ:
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μελάσα
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
  • 2-3 κ.σ. μηλόξυδο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και το μουλιάζετε στο γάλα (αν η κρούστα είναι πολλή ξερή την αφαιρείτε)
  2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και τον απλώνετε, κάνοντας τέλος μια λακκουβίτσα στο κέντρο
  3. Στραγγίζουμε το ψωμί με τα χέρια και το προσθέτουμε στον κιμά
  4. Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κι αλατοπιπερώστε πολύ καλά
  5. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά. Αν το μείγμα δεν πλάθετε εύκολα σκεπάστε με μια μεμβράνη κι αφήστε το στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει
  6. Βάζουμε το φυτικό έλαιο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει (εγώ χρησιμοποιώ γουόκ και με βολεύει πολύ)
  7. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες με τις παλάμες μας
  8. Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε και ξεκινάμε το τηγάνισμα για 3-4 λεπτά γυρίζοντας κάθε πλευρά
  9. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν
  10. Για τη δεύτερη φάση με σάλτσα BBQ:
  11. Σβήνουμε τη φωτιά (αν είναι μάτι παλιάς εστίας) ή την χαμηλώνουμε στην πρώτη βαθμίδα, αδειάζουμε όλο το λάδι, και ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι
  12. Βάζουμε πάλι τα κεφτεδάκια μέσα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη
  13. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου κι αλατοπιεπερώνουμε
  14. Ανακατεύουμε να πάει παντού, και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό να αρχίσει να λιώνει
  15. Σβήνουμε το φαγητό με το μηλόξυδο, ανακατεύουμε τα κεφτεδάκια και μαγειρεύουμε ελάχιστα, ούτε ένα λεπτό, ίσα να εξατμιστεί η οξύτητά του ξυδιού, και προσθέτουμε τη μελάσα
  16. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια να καλυφτούν όλα καλά από τη σάλτσα και, μόλις αρχίσει να δένει, κατεβάζουμε το φαγητό σερβίρουμε

Καλή σας απόλαυση!

Κεφτεδάκια σκέτα ή με γλυκόξινη σάλτσα BBQ!

Κεφτεδάκια σκέτα ή με γλυκόξινη σάλτσα BBQ! Κεφτεδάκια σκέτα ή με γλυκόξινη σάλτσα BBQ! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
❤❤❤
👇👍 5.0/5
( 2 👌 )

Υλικά

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα

3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί 
1 κούπα γάλα

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμέν0 στον τρίφτη

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ κ.γ. κίμινο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

αλεύρι για το πανάρισμα
Για τη σάλτσα BBQ:
½ κούπα καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. μελάσα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
2-3 κ.σ. μηλόξυδο 
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το ψωμί σε μικρά κομμάτια και το μουλιάζετε στο γάλα (αν η κρούστα είναι πολλή ξερή την αφαιρείτε)
  2. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά και τον απλώνετε, κάνοντας τέλος μια λακκουβίτσα στο κέντρο
  3. Στραγγίζουμε το ψωμί με τα χέρια και το προσθέτουμε στον κιμά
  4. Στη συνέχεια προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κι αλατοπιπερώστε πολύ καλά
  5. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά. Αν το μείγμα δεν πλάθετε εύκολα σκεπάστε με μια μεμβράνη κι αφήστε το στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξει
  6. Βάζουμε το φυτικό έλαιο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει (εγώ χρησιμοποιώ γουόκ και με βολεύει πολύ)
  7. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια σε μπαλίτσες με τις παλάμες μας
  8. Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε και ξεκινάμε το τηγάνισμα για 3-4 λεπτά γυρίζοντας κάθε πλευρά
  9. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν
  10. Για τη δεύτερη φάση με σάλτσα BBQ:
  11. Σβήνουμε τη φωτιά (αν είναι μάτι παλιάς εστίας) ή την χαμηλώνουμε στην πρώτη βαθμίδα, αδειάζουμε όλο το λάδι, και ξαναβάζουμε το τηγάνι στο μάτι
  12. Βάζουμε πάλι τα κεφτεδάκια μέσα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη
  13. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου κι αλατοπιεπερώνουμε
  14. Ανακατεύουμε να πάει παντού, και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό να αρχίσει να λιώνει
  15. Σβήνουμε το φαγητό με το μηλόξυδο, ανακατεύουμε τα κεφτεδάκια και μαγειρεύουμε ελάχιστα, ούτε ένα λεπτό, ίσα να εξατμιστεί η οξύτητά του ξυδιού, και προσθέτουμε τη μελάσα
  16. Γυρίζουμε τα κεφτεδάκια να καλυφτούν όλα καλά από τη σάλτσα και, μόλις αρχίσει να δένει, κατεβάζουμε το φαγητό σερβίρουμε

Σημειώσεις

Ό,τι αλεύρι περισσέψει από το πανάρισμα και το γάλα από το μούλιασμα του ψωμιού δεν το πετάμε. ΔΕΝ πετάμε τίποτα τη σήμερον εποχή. Τα ανακατεύετε, προσθέτετε ακόμα κι άλλο από το ένα ή άλλο, αλατοπιπερώνετε, καρυκεύετε και... βουαλά! Έχετε μια αλμυρή νόστιμη τηγανίτα!

Total
5
Shares
Related Posts
Total
5
Share