Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια

Αυτή η συνταγή μετατρέπει τα τριμμένα φρέσκα κολοκυθάκια σε μια πλούσια και γλυκιά σάλτσα ζυμαρικών από καραμελωμένα κολοκυθάκια. Μαγειρεμένα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε συνδυασμό ελαιόλαδου και βουτύρου, τα κολοκυθάκια τηγανίζονται στους δικούς τους χυμούς και συμπυκνώνουν τη γεύση τους. Η προσθήκη σκόρδου και βασιλικού προσδίδει γλυκύτητα και θυμίζει τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Φάτε το περιχυμένο με ζυμαρικά, όπως γίνεται εδώ, ή προσθέστε το σε σάντουιτς, πίτσες ή αλείμματα antipasti. Χωρίς βούτυρο και τυρί, γίνεται και vegan.

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 4

Υλικά

  • 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας – κοχύλια, βίδες κ.λπ
  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια, χοντροτριμμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • ½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, συν περισσότερα για το σερβίρισμα
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώστε το βούτυρο και το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, τα κοτσάνια του βασιλικού και τα μισά φύλλα βασιλικού. Αλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υγρά, 5 έως 7 λεπτά.
  2. Ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα κολοκυθάκια να αρχίσουν να τσιγαρίζουν, για 7 με 10 λεπτά.
  3. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι τα κολοκυθάκια να είναι πολύ μαλακά, σκούρα πράσινα και να μειωθούν σε περίπου 1 φλιτζάνι. Όταν δείτε να συσσωρεύονται ροδισμένα κομμάτια στο τηγάνι, προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας νερό και ανακατέψτε, τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια.
  4. Επαναλάβετε κάθε φορά που εμφανίζεται περισσότερο καφέ χρώμα. Αν δούμε να καίγονται, σβήνουμε με νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. (Τα καραμελωμένα κολοκυθάκια μπορούν να μαγειρευτούν και να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα).
  5. Εν τω μεταξύ, βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Όταν τα κολοκυθάκια είναι σχεδόν έτοιμα, προσθέστε τα ζυμαρικά στο νερό που βράζει και μαγειρέψτε μέχρι να γίνουν al dente.
  6. Κρατήστε 2 φλιτζάνια νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια στραγγίστε τα ζυμαρικά. Εάν τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα πριν τα ζυμαρικά, συνεχίστε να τα μαγειρεύετε. Τα κολοκυθάκια θα γίνονται καλύτερα όσο περισσότερο μαγειρεύονται.
  7. Όταν στραγγίσουν τα ζυμαρικά, αφαιρέστε τα κοτσάνια των βοτάνων από τα κολοκυθάκια, όσα δεν έχουν λιώσει τελείως. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στα κολοκυθάκια σε μέτρια, μετά προσθέτουμε τα ζυμαρικά, 1 φλιτζάνι ζυμαρικό νερό και την παρμεζάνα.
  8. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα. Προσθέστε όσο νερό χρειάζεται από τα ζυμαρικά για να αραιώσει η σάλτσα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τον υπόλοιπο βασιλικό και, στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε ξανά και δοκιμάσετε. Σερβίρουμε με περισσότερο βασιλικό, παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι.
Total
4
Shares
Related Posts
Total
4
Share