Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο με ντοματίνια και γεύση «καρμποναριστή»

Total
6
Shares

Ποιος δεν αγαπάει αυτό το παραδοσιακό πιάτο, που είναι για χειμώνα με κόκκινο κρασί πλάι στο τζάκι, ή για καλοκαίρι σε παραλία με ουζάκι, για νηστεία, για χορτοφάγους, για μικρούς και για μεγάλους;

Δύσκολο να μην το αγαπάς, και σήμερα, θα σας το κάνω ακόμα πιο δύσκολο, με μόνο δυο πινελιές, δηλαδή προσθέτοντας στην παραδοσιακή συνταγή δυο ακόμα υλικά.

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 120΄ | Μερίδες 4-5

Μηηην τα φοβηθείτε, και έστε ανοικτόμυαλοι να τα δοκιμάσετε: Το ένα -χυμός και φλούδα πορτοκαλιού- θα δώσει στο πιάτο ένα φρουτένιο απαλό άρωμα και δροσερή γεύση, που ταιριάζει απόλυτα είτε στη χειμερινή σας απόλαυση είτε στην καλοκαιρινή με το ουζάκι, το άλλο… (ψυχραιμία…) είναι ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, που βάζω συχνά σε κοκκινιστά για να δώσω μια απατηλή γεύση «καρβουναρίσματος». Όχι, δεν θα την «ακούσετε» και κανείς θα την καταλάβει για να σας πει, τι δουλειά έχει η μαύρη σοκολάτα εδώ μέσα; Γιατί μιλάμε για μαύρη σοκολάτα και φυσικά όχι… γάλακτος αμυγδάλου!

Οι γίγαντες μελώνουν, τα μπόλικα μυρωδικά με τη φλούδα πορτοκαλιού τους απογειώνουν, τα ντοματίνια τους γλυκαίνουν, και η σοκολάτα που παντρεύεται με τον πελτέ, κάνει όλο μαζί το πιάτο να μοιάζει σαν να ψήθηκε όχι σε ηλεκτρικό φούρνο, αλλά σε παραδοσιακό με ξύλα και κάρβουνα!

Ελάτε στην κουζίνα μου να τους φτιάξουμε παρέα!

Υλικά
  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. πελτές βιολογικός
  • 1 βιολογικό (ακέρωτο) πορτοκάλι – χυμός + ξύσμα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κομματάκι μαύρης σοκολάτας (5 γρ)
  • αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. νερό
Εκτέλεση
  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τους γίγαντες σε μπόλικο νερό
  2. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά με μια ώρα (εξαρτάται από την ποιότητα και φρεσκάδα του οσπρίου)
  3. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)
  4. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε βαθύ τηγάνι, και βάζουμε το κρεμμύδι
  5. Το μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά μέχρι να μαραθούν
  7. Προσθέτουμε τον πελτέ και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε
  8. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, τη σοκολάτα, το νερό και τη ζάχαρη, κι αλατοπιπερώνουμε καλά
  9. Αφού αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα για 5-6 λεπτά, περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού, και στη συνέχεια τοποθετούμε τα κομμένα στη μέση ντοματίνια σε πολλές μεριές του ταψιού
  11. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους και να έχουν ελαφρώς ροδίσει οι γίγαντες και τα ντοματίνια

Καλή σας απόλαυση και είμαι σίγουρη για αυτήν!

Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο με ντοματίνια και γεύση «καρμποναριστή»

Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο με ντοματίνια και γεύση «καρμποναριστή» Μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο με ντοματίνια και γεύση «καρμποναριστή» Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-5 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
4.0/5
( 2 ψήφος )

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 2 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. πελτές βιολογικός
  • 1 βιολογικό (ακέρωτο) πορτοκάλι - χυμός + ξύσμα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κομματάκι μαύρης σοκολάτας (5 γρ)
  • αλάτι & πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 φλ. νερό

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε από βραδύς τους γίγαντες σε μπόλικο νερό
  2. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 40 λεπτά με μια ώρα (εξαρτάται από την ποιότητα και φρεσκάδα του οσπρίου)
  3. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.)
  4. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε βαθύ τηγάνι, και βάζουμε το κρεμμύδι
  5. Το μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά μέχρι να μαραθούν
  7. Προσθέτουμε τον πελτέ και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε
  8. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, τη σοκολάτα, το νερό και τη ζάχαρη, κι αλατοπιπερώνουμε καλά
  9. Αφού αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα για 5-6 λεπτά, περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες
  10. Προσθέτουμε τα μυρωδικά κι ανακατεύουμε ελαφρά να πάνε παντού, και στη συνέχεια τοποθετούμε τα κομμένα στη μέση ντοματίνια σε πολλές μεριές του ταψιού
  11. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους και να έχουν ελαφρώς ροδίσει οι γίγαντες και τα ντοματίνια
Total
6
Shares

Εύκολο cheesecake χωρίς ψήσιμο και μπισκότα, με σάλτσα από βερίκοκα

Ξέρω, όταν ακούτε για τσιζκέικ, το μυαλό σας συνήθως πάει στα μπισκότα digestive για να προετοιμάσετε τη βάση.…

You May Also Like

Total
6
Share