Αλμυρή «τούρτα» λαχανικών με κρέμα τυριού

Total
39
Shares

Τα αλμυρά κέικ πιθανώς να τα γνωρίζετε. Οι συνταγές για αλμυρά κέικ είναι εξίσου νόστιμες με τα γλυκά και εύκολες, παντρεύοντας λαχανικά, τυριά, αλλαντικά και μπόλικα μυρωδικά – Μια εναλλακτική λύση αντί για πίτσα ή πίτα!

Κι αν μπορούμε να κάνουμε κέικ, γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε και… «τούρτα»; Πιο εορταστική εκδοχή και ακόμα πιο νόστιμη!

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 45΄ | Μερίδες 8

Θα χρειαστείτε ένα τσέρκι ή ένα ταψάκι 30 εκατοστών και για επικάλυψη στυλ frosting θα κάνουμε μια κρέμα με τυρί σένταρ. Μυστικό επιτυχίας είναι να μην μου τσιγκουνευθείτε καθόλου μα καθόλου τα μυρωδικά, και βάλτε μαϊντανό ψιλοκομμένο, φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα, δυόσμο, θυμάρι. Αν θέλετε και βασιλικό.

Πάμε να την φτιάξουμε;

Υλικά
  • 250 γρ αλεύρι
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 μεσαία κολοκυθάκια (στον τρίφτη)
  • 2 μέτριο καρότα (στον τρίφτη)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύδι (μηλόξυδο κατά προτίμηση)
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
  • αλάτι & πιπέρι
  • Για την κρέμα τυριού
  • 200 γρ. τυρί cheddar, τριμμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα, πλήρες
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και την αφήνουμε στη άκρη
  2. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και μυρωδικά – Στύψτε λίγο τα κολοκυθάκια να φύγει η πολλή υγρασία
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός
  4. Προσθέτουμε το γιαούρτι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν
  5. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα τυριά, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πάλι
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα και το ξύδι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει καλά
  8. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και όταν βάζουμε μέσα ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό
  9. Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει
  10. Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού
  11. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει
  12. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός, ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι
  13. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε
  14. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ
  15. Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τριμμένο cheddar
  16. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει πλήρως το τυρί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα
  17. Το ρίχνουμε πάνω από την αλμυρή μας τούρτα και το στρώνουμε έτσι να μοιάζει με frosting
  18. Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου ή βασιλικού

Αλμυρή «τούρτα» λαχανικών με κρέμα τυριού

Αλμυρή «τούρτα» λαχανικών με κρέμα τυριού Αλμυρή «τούρτα» λαχανικών με κρέμα τυριού Εκτυπώστε
Μερίδες: 8 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 250 γρ αλεύρι  
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 2 μεσαία κολοκυθάκια (στον τρίφτη)
  • 2 μέτριο καρότα (στον τρίφτη)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 αυγά
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. ξύδι (μηλόξυδο κατά προτίμηση)
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι 
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • ½ ματσάκι φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου
  • αλάτι & πιπέρι
  • Για την κρέμα τυριού
  • 200 γρ. τυρί cheddar, τριμμένο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα, πλήρες
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα και την αφήνουμε στη άκρη

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και μυρωδικά – Στύψτε λίγο τα κολοκυθάκια να φύγει η πολλή υγρασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός
Προσθέτουμε το γιαούρτι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν

Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα τυριά, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πάλι

Ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα και το ξύδι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει καλά
Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει και όταν βάζουμε μέσα ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό

Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει
Ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός, ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι
Προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ
Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τριμμένο cheddar
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει πλήρως το τυρί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα
Το ρίχνουμε πάνω από την αλμυρή μας τούρτα και το στρώνουμε έτσι να μοιάζει με frosting
Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου ή βασιλικού

Total
39
Shares

Αυτό το Ιταλικό σάντουιτς απλά θα σε ξετρελάνει!

Το σάντουιτς, όπως το γνωρίζουμε σαν σύγχρονη έννοια, λέγεται ότι έχει τις ρίζες του από την Αγγλία του…

You May Also Like

Total
39
Share