Αυτή είναι η «πλατινένια πουτίγκα» της Βασίλισσας Ελισάβετ

Total
8
Shares

Για του Βρετανούς θεωρείται το παραδοσιακό τους έδεσμα και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους εορτασμούς του πλατινένιου ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η πουτίγκα «Lemon Swiss Roll & Amaretti» με κρέμα λεμόνι, ζελέ, πλούσια σαντιγί και θρυμματισμένα μπισκότα αμαρέτι της κειμενογράφου Τζέμα Μέλβιν (Jemma Melvin), είναι η νικήτρια του «Platinum Jubilee Pudding», ανάμεσα σε 5.000 επιδόρπια που πήραν μέρος στο πρωτότυπο διαγωνισμό του παλατιού.

Ανακηρύχθηκε η επίσημη πουτίγκα του πλατινένιου ιωβηλαίου της Βασίλισσας.

Η Μέλβιν, η οποία κατάγεται από το Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας, δήλωσε ότι «αυτό το συγκεκριμένο γλυκό είναι φόρος τιμής σε τρεις γυναίκες: στη γιαγιά μου, στη νταντά μου και στη Βασίλισσα.

Η γιαγιά μου με έμαθε να ψήνω, μου έμαθε τα πάντα από την αρχή.

Το χαρακτηριστικό πιάτο της νταντάς μου ήταν πάντα ένα Τράιφλ – συνηθίζαμε να την αποκαλούμε «Βασίλισσα των Τράιφλς». Και η Βασίλισσα έφαγε επιδόρπιο λεμονιού στο γάμο της».

Η νικήτρια ανακοινώθηκε από τη δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλλα, σε τηλεοπτική εκπομπή και λίγο αργότερα οι διοργανωτές δημοσίευσαν τη συνταγή στο διαδίκτυο.

Υλικά

  • Για τα ελβετικά ρολά:
  • 4 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 100 γρ άχνη ζάχαρη συν επιπλέον για πασπάλισμα
  • 100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  • βούτυρο για λίπανση
  • Για το τυρόπηγμα λεμονιού:
  • 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
  • 135 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 85 γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 1 λεμόνι, μόνο το ξύσμα
  • 80ml φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • Για το ζελέ του St Clement:
  • 6 φύλλα ζελατίνης
  • 4 λεμόνια ακέρωτα
  • 3 πορτοκάλια
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για την κρέμα:
  • 425 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 μεγάλοι κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
  • 25 άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ καλαμποκάλευρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
  • Για τα μπισκότα Amaretti:
  • 2 ασπράδια αυγών ελευθέρας βοσκής
  • 170 γρ άχνη ζάχαρη
  • 170 γρ αλεσμένα αμύγδαλα
  • 1 κ.σ. Αμαρέτο
  • βούτυρο ή λάδι, για άλειμμα
  • Για το Chunky mandarin coulis:
  • 4 x 397 γρ μανταρίνια (σε κονσέρβα λέει η συνταγή)
  • 45 γρ/ άχνη ζάχαρη
  • Για το Jeweled φλούδα σοκολάτας:
  • 50 γρ. ανάμικτη φλούδα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
  • 200 γρ λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
  • Για τη συναρμολόγηση
  • 600ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Βήμα 1ο
Για να φτιάξετε τα ελβετικά ρολά: προθερμάνετε το φούρνο στους 180C/ 160C. Λαδώνουμε και στρώνουμε τις δύο φόρμες για ρολό Swiss με χαρτί ψησίματος. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη μαζί με ένα ηλεκτρικό σύρμα χειρός για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ανοιχτούν και να ασπρίσουν. Χρησιμοποιώντας ένα μεταλλικό κουτάλι, διπλώστε απαλά το αλεύρι.
Μοιράζετε ανάμεσα στις δύο φόρμες και ψήνετε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα παντεσπάνια και να ψηθούν

Βήμα 2ο
Ρίξτε λίγη επιπλέον ζάχαρη άχνη σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος και στη συνέχεια γυρίστε τα σφουγγάρια πάνω στο ζαχαρούχο χαρτί. Ξεκολλήστε το χαρτί από την κάτω πλευρά και όσο είναι ακόμα ζεστό, τυλίξτε τα και τα δύο από το κοντό άκρο σε μια σφιχτή σπείρα χρησιμοποιώντας το χαρτί για να τα βοηθήσετε. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3ο
Για να φτιάξετε το τυρόπηγμα λεμονιού: τοποθετήστε τους κρόκους των αυγών, την κρυσταλλική ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού σε ένα γυάλινο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μην αφήσετε το μπολ να αγγίξει το νερό).
Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και χτυπάμε συνεχώς καθώς το τυρόπηγμα ψήνεται μέχρι να πήξει. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 4ο
Για να φτιάξετε το ζελέ του St Clement, μουλιάστε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό για 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή λαχανικών,
Ξεφλουδίστε 6 λωρίδες από ένα λεμόνι και 6 λωρίδες από ένα πορτοκάλι και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη και 400 ml/ 14 φλ νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τη φλούδα.
Στύβουμε το νερό από τη ζελατίνη και ανακατεύουμε στο τηγάνι μέχρι να διαλυθεί και μετά αφήνουμε να κρυώσει. Στύψτε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, ώστε να έχετε 150 ml/5 ml χυμού λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε στο τηγάνι και στη συνέχεια στραγγίζουμε το ζελέ σε μια κανάτα και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να κρυώσει αλλά να μην δέσει.

Βήμα 5ο
Για να φτιάξετε τα μπισκότα amaretti,
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C/ 160C Ανεμιστήρας/ Αέριο 4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν. Ανακατεύουμε απαλά τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Προσθέστε το αμαρέτο και διπλώστε απαλά μέχρι να έχετε μια λεία πάστα.

Βήμα 6ο
Τοποθετήστε λίγο χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί και αλείψτε ελαφρά με βούτυρο ή λάδι. Χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού, τοποθετήστε μικρούς σωρούς από το μείγμα σε απόσταση περίπου 2 cm μεταξύ τους, καθώς θα διογκωθούν κατά το μαγείρεμα. Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 7ο
Για να φτιάξετε το χοντροκομμένο κουλούρι μανταρινιού, στραγγίστε δύο κονσέρβες μανταρίνια. Πετάξτε το χυμό και βάλτε τα φρούτα σε μια κατσαρόλα με τη ζάχαρη, και ζεσταίνουμε απαλά μέχρι να σπάσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αραρούτι (μαραντάμυλο) με 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό για να γίνει μια πάστα και μετά προσθέτουμε στα ζεστά μανταρίνια. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά πριν το ρίξετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στραγγίζουμε τις υπόλοιπες δύο φόρμες μανταρίνι και προσθέτουμε τα φρούτα στο μπολ και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 8ο
Για να φτιάξετε τον φλοιό σοκολάτας: Εάν η φλούδα είναι υγρή ή κολλώδης, ρίξτε τη ζάχαρη άχνη για να απορροφήσει τυχόν υγρασία. Λιώστε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει απαλά. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και σκορπίζουμε πάνω από την ανάμεικτη φλούδα. Αφήνουμε να δέσει και μετά σπάμε σε κομμάτια

Βήμα 9ο
Για να συναρμολογήσετε, ξετυλίγετε τα κρυωμένα ελβετικά ρολά και αλείφετε με το τυρόπηγμα λεμονιού. Τυλίξτε ξανά σε ρολό, κόψτε το ένα σε φέτες 2,5 cm/1 ίντσας και τοποθετήστε το σε όρθια θέση γύρω από την κάτω άκρη του μικροσκοπίου έτσι ώστε να φαίνεται ο στροβιλισμός.

Κόψτε το άλλο ελβετικό ρολό σε πιο χοντρά κομμάτια και χρησιμοποιήστε αυτά για να γεμίσετε τον πάτο του πιάτου, διασφαλίζοντας ότι η κορυφή είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις φέτες που ευθυγραμμίζουν την άκρη. Χρησιμοποιήστε κοψίματα από σφουγγάρι για να γεμίσετε τυχόν κενά.

Βήμα 10ο
Ρίχνουμε το ζελέ St Clement’s πάνω από τη στρώση του ελβετικού ρολού και το αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει εντελώς. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες. Μόλις δέσει, περιχύστε την κρέμα και απλώστε μια στρώση μπισκότα amaretti, κρατώντας μερικά πίσω για την κορυφή. Περιχύνουμε με τα κουλούρια μανταρινιού. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τη διπλή κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές και, στη συνέχεια, απλώστε το πάνω από τα κουλούρια. Τρίβουμε πάνω από τα κρατημένα μπισκότα amaretti και διακοσμούμε με τα κομμάτια φλοιού σοκολάτας.

Η συμβουλή της Jemma
Για να απλοποιήσετε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες φτιαγμένες εκδόσεις για τα περισσότερα μέρη και απλώς φτιάξτε τα ελβετικά ρολά και τα κουλί μανταρινιού από την αρχή.

Total
8
Shares

Αγκινάρες αλά… Κυριακούλα!

Aπλά λατρεύω τις αγκινάρες! Εσείς; Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το καθάρισμα που είναι λίγο μπελαλίδικο, γι’ αυτό…

You May Also Like

Total
8
Share