Ρύζι μπασμάτι με κάρυ και φιλέτα κολιού

Total
20
Shares

O κολιός είναι ψάρι που αφθονεί στην χώρα μας, ειδικά το καλοκαίρι, και αξίζει να το απολαμβάνουμε όσο διάστημα βρίσκεται στην αγορά, αποφεύγοντας τον μήνα Αύγουστο γιατί είναι η εποχή που κυοφορεί!

Βαθμός δυσκολίας Μέτρια | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4

Όπως έχω ξαναγράψει, είναι ψάρι σχετικά λιπαρό, που σημαίνει και πλούσιο σε Ω3.

Φυσικά τη σημερινή συνταγούλα μπορείτε να την φτιάξετε και με οποιοδήποτε άλλο ψάρι, φτάνει να έχει σφικτή σάρκα για να φιλετάρεται εύκολα και όχι πολλά κοκαλάκια. Επέλεξα τον κολιό, για όλα όσα προανέφερα, κι επειδή τον βρίσκεις σε σχετικά καλή τιμή χωρίς «έκπτωση» στη γεύση!

Δεν πειράζει αν δεν έχετε φιλετάρει ξανά ψάρι. Ακόμα κι αν σας μείνει λίγη σάρκα στη μικρή ραχοκοκαλιά του, δεν θα πάει χαμένη, καθώς με αυτή αλλά και τα κεφάλια και τις ουρές, θα κάνουμε ζωμό για το ρυζάκι μας.

Για να το φιλετάρετε, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσετε πρώτα τη ράχη και την κοιλίτσα, σηκώνετε τους βρόγχους και κόβετε παράλληλα με το κεντρικό κόκαλο. Στη συνέχεια καθαρίζετε το φιλέτο στις άκριες του από κοκαλάκια και μικρά πτερύγια, κι αφαιρείται από τη σάρκα (με ένα τσιμπιδάκι) τυχόν άλλα κοκαλάκια. Ο κολιός έχει ελάχιστα και θα φύγουν εύκολα από τις άκρες.

Τώρα, για το ρύζι μπασμάτι, θα το κάνουμε λίγο πιο ζουμερό από τη συνήθη συνταγή του, να θυμίζει λίγο ριζότο. Ναι μεν δεν είναι κατάλληλο για ριζότο αυτή η κατηγορία ρυζιού, ωστόσο μπορεί να γίνει πιο ζουμερό από το κανονικό, ώστε να μας προσδώσει και μια υφή σάλτσας και να μην είναι στεγνό το συνοδευτικό για τα τηγανητά μας φιλέτα!

Πάμε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο πιάτο!

Υλικά
  • 4 κολιοί μεγάλοι ή 8 μικροί καθαρισμένοι
  • 250 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου σε πολτό
  • 3 καρότα κομμένα στον τρίφτη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φύλλα σέλινο
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • αλεύρι για πανάρισμα
  • φυτικό έλαιο για τηγάνι
  • νερό για ζωμό/ρύζι
  • αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Φιλετάρουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε μια πιατέλα
  2. Βλέπουμε τις οδηγίες του ρυζιού και βάζουμε το απαιτούμενο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες σε κατσαρόλα να βράζει αλλά κατά μισό ποτήρι παραπάνω
  3. Ρίχνουμε στο νερό τα κεφάλια, τις ουρές και την ραχοκοκαλιά από τα ψάρια, μαζί με το κλωναράκι δενδρολίβανου και τα μισά από τα ματσάκια μαϊντανού και σέλινου να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, έχοντας πρώτα τα αλατοπιπερώσει πολύ καλά το νερό
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να πάρουν χρώμα
  5. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμένα κι ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά
  6. Αφού έχουμε ξεπλύνει καλά το μπασμάτι, το προσθέτουμε στο μείγμα κι ανακατεύουμε να σοταριστεί για ένα με δυο λεπτά
  7. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό ψαριού, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο λίγο το ζωμό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Αν δείτε ότι σας λείπει ζωμός, προσθέστε λίγο ζεστό νερό και αν κρατάει ακόμα το ρύζι αφήστε το να μαγειρευτεί με κλειστό καπάκι, αλλά να κρατήσει λίγο από την υγρασία του, να μην πιεί όλο το νερό
  8. Προσθέτετε μια κουταλιά μεγάλη φρέσκο βούτυρο, ανακατεύετε κι αφαιρείτε το ρύζι από τη φωτιά
  9. Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε καλά τα φιλέτα ψαριού
  10. Σε ένα τηγάνι βάζετε να κάψει το φυτικό έλαιο και τηγανίζετε τα αλευρωμένα φιλέτα γυρίζοντας τα πλευρές μέχρι να τηγανιστούν καλά και να ροδίσουν
  11. Σερβίρετε το ρύζι κι από πάνω βάζετε τα φιλετάκια σας

Καλή σας όρεξη!

Ρύζι μπασμάτι με κάρυ και φιλέτα κολιού

Ρύζι μπασμάτι με κάρυ και φιλέτα κολιού Ρύζι μπασμάτι με κάρυ και φιλέτα κολιού Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 4 κολιοί μεγάλοι ή 8 μικροί καθαρισμένοι
  • 250 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου σε πολτό
  • 3 καρότα κομμένα στον τρίφτη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι φύλλα σέλινο
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 1 κ.σ. κάρυ
  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • αλεύρι για πανάρισμα
  • φυτικό έλαιο για τηγάνι
  • νερό για ζωμό/ρύζι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Φιλετάρουμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε μια πιατέλα
Βλέπουμε τις οδηγίες του ρυζιού και βάζουμε το απαιτούμενο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες σε κατσαρόλα να βράζει αλλά κατά μισό ποτήρι παραπάνω
Ρίχνουμε στο νερό τα κεφάλια, τις ουρές και την ραχοκοκαλιά από τα ψάρια, μαζί με το κλωναράκι δενδρολίβανου και τα μισά από τα ματσάκια μαϊντανού και σέλινου να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, έχοντας πρώτα τα αλατοπιπερώσει πολύ καλά το νερό
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να πάρουν χρώμα
Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και τα υπόλοιπα μυρωδικά ψιλοκομμένα κι ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά
Αφού έχουμε ξεπλύνει καλά το μπασμάτι, το προσθέτουμε στο μείγμα κι ανακατεύουμε να σοταριστεί για ένα με δυο λεπτά
Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό ψαριού, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία προσθέτοντας λίγο λίγο το ζωμό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Αν δείτε ότι σας λείπει ζωμός, προσθέστε λίγο ζεστό νερό και αν κρατάει ακόμα το ρύζι αφήστε το να μαγειρευτεί με κλειστό καπάκι, αλλά να κρατήσει λίγο από την υγρασία του, να μην πιεί όλο το νερό
Προσθέτετε μια κουταλιά μεγάλη φρέσκο βούτυρο, ανακατεύετε κι αφαιρείτε το ρύζι από τη φωτιά
Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε καλά τα φιλέτα ψαριού
Σε ένα τηγάνι βάζετε να κάψει το φυτικό έλαιο και τηγανίζετε τα αλευρωμένα φιλέτα γυρίζοντας τα πλευρές μέχρι να τηγανιστούν καλά και να ροδίσουν
Σερβίρετε το ρύζι κι από πάνω βάζετε τα φιλετάκια σας

Total
20
Shares

Αυτή είναι η «πλατινένια πουτίγκα» της Βασίλισσας Ελισάβετ

Για του Βρετανούς θεωρείται το παραδοσιακό τους έδεσμα και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους εορτασμούς…

You May Also Like

Total
20
Share