Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Boeuf bourguignon: Μοσχάρι Μπουργκινιόν – Εύκολη συνταγή

Η γαλλική συνταγή του μπεφ μπουργκινιόν (boeuf bourguignon, δηλαδή, βοδινό Βουργουνδίας) έγινε διάσημη παγκοσμίως λόγω της Τζούλια Τσάιλντ, γνωστή και στην Ελλάδα από το έργο Julie & Julia, με την Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Τσάιλντ. Ωστόσο η συνταγή και της Τσάιλντ είναι τόσο μπελαλίδικη αλλάζοντας συνέχεια μαγειρικά σκεύη, που καμία σημερινή μαγείρισσα δεν θα την ακολουθούσε ποτέ πιστά, αναστατώνοντας όλη την κουζίνα.

Βαθμός δυσκολίας Μέτρια | Χρόνος προετοιμασίας 30΄ | Χρόνος μαγειρέματος 2 ½ – 3 ώρες | Μερίδες 6-8

Το ένα μυστικό είναι το σιγανό πολύωρο μαγείρεμα μέχρι να γίνει το κρέας λουκούμι, μαλακό και τρυφερό. Το άλλο μυστικό είναι ότι δεν χρειάζεται να βάλετε εκτός από το μεγάλο και μικρά κρεμμύδια που θα θυμίζει στιφάδο, ούτε τόσο πολύ κόκκινο κρασί. Όσο για τα μανιτάρια που κάποιοι προσθέτουν στη συνταγή, είναι κι αυτά προαιρετικά.

Απλά είναι απαραίτητο ένα μαντεμένιο σκεύος με καπάκι ή κατσαρόλα με καπάκι που μπορεί να μπει στην εστία της κουζίνας αρχικά, και μετά στο φούρνο για τελικό  ψήσιμο.

Πάμε να φτιάξουμε την εύκολη αλλά γευστική συνταγή boeuf bourguignon που θα λιώνει στο στόμα;

Υλικά
  • 1.200 κ. μοσχάρι (ελιά κομμένο σε καρέ 4-5 εκατοστά)
  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι
  • 1 ½ ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
  • 600 γρ. ζεστό νερό
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 4 κλων. θυμάρι
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι & Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση

 

  1. Βάζουμε το μαντεμένιο σκεύος στη φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι
  2. Ξεπλένουμε το μπέικον σε καυτό νερό (η συνταγή της Τσάιλντ θέλει βράσιμο σε νερό) το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το κόβουμε και το ρίχνουμε μέχρι να ξεροψηθεί
  3. Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο
  4. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κομμάτια μοσχαριού για το μοσχάρι μπουργκινιόν, να ροδίσουν ολόγυρα για 3-4 λεπτά. Τα αφαιρούμε βάζοντας τα σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη
  5. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, ανακατεύοντας για 4-5 περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι
  6. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας και το μπέικον, κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ζεσταθούν
  7. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1 ανακατεύοντας
  8. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι για ένα λεπτό
  9. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά
  10. Προσθέτουμε το ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας κι όλα τα μυρωδικά, κι αλατοπιπερώνουμε
  11. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C
  12. Σιγοψήνουμε για 2 ώρες και 30΄ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας
  13. Μόλις το αφαιρέσετε από το φούρνο, προσθέστε τη μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο για να πάρει μυρωδιά και να γυαλίσει

σημείωση: Σερβίρεται ιδανικά με πουρέ πατάτας, ή ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό

Boeuf bourguignon: Μοσχάρι Μπουργκινιόν - Εύκολη συνταγή

Boeuf bourguignon: Μοσχάρι Μπουργκινιόν – Εύκολη συνταγή Boeuf bourguignon: Μοσχάρι Μπουργκινιόν – Εύκολη συνταγή Εκτυπώστε
Μερίδες: 6-8 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
❤❤❤
👇👍 5.0/5
( 1 👌 )

Υλικά

  • 1.200 κ. μοσχάρι (ελιά κομμένο σε καρέ 4-5 εκατοστά)
  • 150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες  
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι
  • 1 ½ ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
  • 600 γρ. ζεστό νερό
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 4 κλων. θυμάρι
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι & Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Βάζουμε το μαντεμένιο σκεύος στη φωτιά και ζεσταίνουμε το λάδι
Ξεπλένουμε το μπέικον σε καυτό νερό (η συνταγή της Τσάιλντ θέλει βράσιμο σε νερό) το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, το κόβουμε και το ρίχνουμε μέχρι να ξεροψηθεί
Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κομμάτια μοσχαριού για το μοσχάρι μπουργκινιόν, να ροδίσουν ολόγυρα για 3-4 λεπτά. Τα αφαιρούμε βάζοντας τα σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, ανακατεύοντας για 4-5 περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το κρεμμύδι
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας και το μπέικον, κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να ζεσταθούν
Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε για 1 ανακατεύοντας
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι για ένα λεπτό
Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά
Προσθέτουμε το ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας κι όλα τα μυρωδικά, κι αλατοπιπερώνουμε
Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C
Σιγοψήνουμε για 2 ώρες και 30΄ μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας
Μόλις το αφαιρέσετε από το φούρνο, προσθέστε τη μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο για να πάρει μυρωδιά και να γυαλίσει

Σημειώσεις

Σερβίρεται ιδανικά με πουρέ πατάτας, ή ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό

Total
1
Shares
Related Posts
Total
1
Share