Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές

Τα ζυμαρικά παντρεμένα με όσπρια είναι ένα πιάτο δυναμικό, υγιεινό και ας πούμε ότι ικανοποιεί τους vegan αλλά και περιόδους νηστείας ή αποτοξίνωσης από το κρέας. Φυσικά μπορούν να γίνουν και ως μη vegan εκδοχή (προσθέτοντας βούτυρο ή τυρί) για πλουσιότερη γεύση και θρεπτικότητα.

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 15΄ | Μερίδες 4

Η συνταγή αυτή γίνεται με οποιοδήποτε είδος ζυμαρικών, είναι εύκολη και γρήγορη, αφού όπως έχουμε ξαναπεί, οι κόκκινες φακές απαιτούν πολύ λιγότερο χρόνο μαγειρέματος από τις κανονικές, κι έχουν απαλότερη γεύση. Σε γενικές γραμμές μαγειρεύονται γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο όσπριο, ειδικά από εκείνα που απαιτούν αρκετές ώρες μούλιασμα στο νερό πριν από το μαγείρεμα.

Πάμε να φτιάξουμε τη συνταγή!

Υλικά
  • 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 1 ½ φλυτζάνι κόκκινες φακές
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • ½ κ.σ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο (ή βούτυρο γάλακτος για την μη vegan εκδοχή)
  • 3-4 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν για λίγα λεπτά οι φακές
  2. Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε μπόλικο και καλά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας
  3. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) και τσιγαρίζουμε το σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει καλά
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα, τα ¾ από το θυμάρι, τη ζάχαρη και το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύουμε
  5. Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις προσθέτουμε στο τηγάνι
  6. Ρίχνουμε στο μείγμα με τις φακές ζεστό νερό από τα ζυμαρικά, μέχρι να σκεπαστεί καλά το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά έως ότου δέσει και οι φακές να είναι μαλακές
  7. Παράλληλα στραγγίζουμε τα ζυμαρικά όταν είναι έτοιμα και τους ρίχνουμε λίγο λαδάκι
  8. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα από τις φακές κι από πάνω το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι

tip: Για τους τελείως αρχάριους της μαγειρικής, τα ζυμαρικά τα βάζουμε πάντα να μαγειρευτούν σε νερό που έχει πάρει καλή βράση – να κοχλάζει.

Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές

Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές Ζυμαρικά με σάλτσα από κόκκινες φακές Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
❤❤❤
👇👍 5.0/5
( 1 👌 )

Υλικά

  • 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 1 ½ φλυτζάνι κόκκινες φακές
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • ½ κ.σ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο (ή βούτυρο γάλακτος για την μη vegan εκδοχή)
  • 3-4 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε χλιαρό νερό να μουλιάσουν για λίγα λεπτά οι φακές
  2. Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σε μπόλικο και καλά αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας
  3. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο (ή το βούτυρο) και τσιγαρίζουμε το σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει καλά
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και την ντομάτα, τα ¾ από το θυμάρι, τη ζάχαρη και το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύουμε
  5. Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις προσθέτουμε στο τηγάνι
  6. Ρίχνουμε στο μείγμα με τις φακές ζεστό νερό από τα ζυμαρικά, μέχρι να σκεπαστεί καλά το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά έως ότου δέσει και οι φακές να είναι μαλακές
  7. Παράλληλα στραγγίζουμε τα ζυμαρικά όταν είναι έτοιμα και τους ρίχνουμε λίγο λαδάκι
  8. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα από τις φακές κι από πάνω το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι
Total
1
Shares
Related Posts
Total
1
Share