Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Πρόβειο κρέας με τηγανιτές αγκινάρες και σάλτσα BBQ!

Το κρέας με τις αγκινάρες συνήθως το ξέρουμε φρικασέ ή λεμονάτο, μαγειρεμένο με χοιρινό ή μοσχάρι, ή ακόμα και με αρνάκι γάλακτος – Η προβατίνα όμως φτιαγμένη με αυτή τη συνταγή, θα σας θυμίσει κοντοσούβλι, ενώ οι τηγανιτές αγκινάρες, είναι ένας νόστιμος μεζές από μόνος του!

Μιας και είναι μια αλλιώτικη Τσικνοπέμπτη που δεν μας επιτρέπεται (μεταξύ άλλων) το τσίκνισμα σε εστιατόριο, κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να ανάψετε θράκα, με αυτή η συνταγή θα μπορέσετε να φτιάξετε πρόβειο κρέας που θα θυμίζει κοντοσούβλι στη γεύση, αλλά θα είναι και ακόμα πιο ζουμερό το κρέας!

Επέλεξα την προβατίνα για πολλούς λόγους:

  • Βρίσκω το κρέας της πιο νόστιμο από το μικρό αρνί
  • Είναι σχεδόν στη μισή τιμή από το αρνάκι
  • «Φτουράει» περισσότερο σε μερίδες
  • Είναι πιο υγιεινό το κρέας του σε σχέση με το νεότερο
  • Και… δεν νιώθουμε και πολλές τύψεις, επειδή το ζωάκι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον κύκλο του!

Δεν θα δώσω ποσότητες, θα κανονίσετε να αγοράσετε κρέας ανάλογα με το νοικοκυριό σας, υπολογίζοντας για κάθε άτομο το λιγότερο 250 γρ. κρέας με το κόκκαλο μαζί σε βάρος, 2 περίπου αγκινάρες, ένα μεγάλο καρότο κι από μισό κρεμμύδι.

Άλλα υλικά που θα χρειαστείτε είναι, αλεύρι καλαμποκιού και νεσεστέ για το τηγάνισμα της αγκινάρας, ένα μείγμα μπαχαρικών από γλυκιά (ή καπνιστή) πάπρικα, κάρυ και σουμάκ (απαραίτητο), αλάτι και πιπέρι. Και για τη σάλτσα BBQ μερικές κουταλιές σόγια σως.

Αυτή είναι η λίστα σας:

Υλικά

  • πρόβειο κρέας χεράκι ή μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • αγκινάρες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  • καρότα
  • ξερά κρεμμύδια
  • mix αλευριών καλαμποκάλευρο και νεσεστέ (2 προς 1)
  • mix μπαχαρικών γλυκιά (ή καπνιστή) πάπρικα, κάρυ και σουμάκ (απαραίτητο)
  • αλάτι και πιπέρι
  • σόγια σως
  • φυτικό λάδι + λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε το κρέας και το βάζουμε να βράσει όχι σε πολύ νερό (μέχρι τη μέση) μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Αν έχετε χύτρα προτιμήστε την! Μαζί βάζουμε και τα καρότα και τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια κομμένα.
  2. Όταν γίνει το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, μαζί και τα καρότα και κρεμμύδια
  3. Κόβουμε τις αγκινάρες σε χοντρές φέτες, τις βρέχουμε λίγο με το ζωμό από το κρέας, τις αλατοπιπερώνουμε, και τις αλευρώνουμε με το μείγμα.
  4. Βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το κρέας να κρυώσει στο ψυγείο
  5. Παίρνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τα δυο λάδια μας, και τηγανίζουμε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεροψηθεί η κρούστα τους
  6. Αφαιρούμε τις αγκινάρες και στη συνέχεια σοτάρουμε ελαφριά τα καρότα και τα κρεμμύδια (όσο έχουν απομείνει – τα περισσότερα θα έχουν λειώσει, αλλά θα έχουν δώσει γεύση κι άρωμα). Τα αφαιρούμε μετά από το τηγάνι
  7. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το βρασμένο κρέας μας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το μείγμα μπαχαρικών. Τα ανακατεύουμε να πάει το μείγμα μπαχαρικών παντού, και σοτάρουμε το κρέας 3-4 λεπτά (γυρίζοντας τα κομμάτια) μέχρι να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις πλευρές, να λιώσουν τα λιπάκια και να πιάσει λίγη κρούστα – προσοχή όχι σε δυνατή φωτιά!
  8. Στήνουμε την πιατέλα με τις αγκινάρες και το κρέας
  9. Παίρνουμε το ζωμό που έχει κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος που θα έχει γίνει κερί και βάζουμε μια κούπα από αυτό στο τηγάνι (ή περισσότερο αν θέλετε περισσότερη σάλτσα)
  10. Βάζουμε και λίγο από το μείγμα αλευριών συν την σόγια σως και δένουμε τη σάλτσα
  11. Περιχύνουμε το ψητό, ή την έχουμε δίπλα σε μπολ για να την βάλει ο καθένας στο πιάτο του

tip: Μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο ακόμα και με πατάτες τηγανιτές

Τύφλα να έχει το κοντοσούβλι και πιο νόστιμο και ζουμερό πρόβειο με αγκινάρες δεν θα έχετε ξαναφάει!

Πρόβειο κρέας με τηγανιτές αγκινάρες και σάλτσα BBQ!

Πρόβειο κρέας με τηγανιτές αγκινάρες και σάλτσα BBQ! Πρόβειο κρέας με τηγανιτές αγκινάρες και σάλτσα BBQ! Εκτυπώστε
Μερίδες: Χ Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
❤❤❤
👇👍 5.0/5
( 1 👌 )

Υλικά

  • πρόβειο κρέας χεράκι ή μπούτι κομμένο σε μερίδες
  • αγκινάρες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
  • καρότα 
  • ξερά κρεμμύδια 
  • mix αλευριών καλαμποκάλευρο και νεσεστέ (2 προς 1)
  • mix μπαχαρικών γλυκιά (ή καπνιστή) πάπρικα, κάρυ και σουμάκ (απαραίτητο)
  • αλάτι και πιπέρι
  • σόγια σως
  • φυτικό λάδι + λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε το κρέας και το βάζουμε να βράσει όχι σε πολύ νερό (μέχρι τη μέση) μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Αν έχετε χύτρα προτιμήστε την! Μαζί βάζουμε και τα καρότα και τα κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια κομμένα.
  2. Όταν γίνει το κρέας, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, μαζί και τα καρότα και κρεμμύδια
  3. Κόβουμε τις αγκινάρες σε χοντρές φέτες, τις βρέχουμε λίγο με το ζωμό από το κρέας, τις αλατοπιπερώνουμε, και τις αλευρώνουμε με το μείγμα.
  4. Βάζουμε το υπόλοιπο ζουμί από το κρέας να κρυώσει στο ψυγείο
  5. Παίρνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τα δυο λάδια μας, και τηγανίζουμε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεροψηθεί η κρούστα τους
  6. Αφαιρούμε τις αγκινάρες και στη συνέχεια σοτάρουμε ελαφριά τα καρότα και τα κρεμμύδια (όσο έχουν απομείνει – τα περισσότερα θα έχουν λειώσει, αλλά θα έχουν δώσει γεύση κι άρωμα). Τα αφαιρούμε μετά από το τηγάνι
  7. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το βρασμένο κρέας μας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και το μείγμα μπαχαρικών. Τα ανακατεύουμε να πάει το μείγμα μπαχαρικών παντού, και σοτάρουμε το κρέας 3-4 λεπτά (γυρίζοντας τα κομμάτια) μέχρι να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις πλευρές, να λιώσουν τα λιπάκια και να πιάσει λίγη κρούστα – προσοχή όχι σε δυνατή φωτιά!
  8. Στήνουμε την πιατέλα με τις αγκινάρες και το κρέας
  9. Παίρνουμε το ζωμό που έχει κρυώσει, αφαιρούμε το λίπος που θα έχει γίνει κερί και βάζουμε μια κούπα από αυτό στο τηγάνι (ή περισσότερο αν θέλετε περισσότερη σάλτσα)
  10. Βάζουμε και λίγο από το μείγμα αλευριών συν την σόγια σως και δένουμε τη σάλτσα
  11. Περιχύνουμε το ψητό, ή την έχουμε δίπλα σε μπολ για να την βάλει ο καθένας στο πιάτο του

Σημειώσεις

tip: Μπορείτε να συνοδέψετε το πιάτο ακόμα και με πατάτες τηγανιτές

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share