Αυτό το άψογο κέικ με μια στρώση από φράουλες από πάνω είναι τόσο αφράτο, που καλύτερα να το σερβίρετε με ένα κουτάλι. Τρώγεται κρύο αλλά ακόμα και ζεστό, με μια μπάλα παγωτού βανίλιας ή μαστίχας, ή κρέμα σαντιγί!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4
Υλικά
- 115 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο, (περίπου ½ φλιτζάνι) συν περισσότερο για άλειμμα
- 145 γρ. φρέσκες φράουλες (περίπου 1 φλιτζάνι)
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη (περίπου ⅔ φλιτζάνι)
- ½ φλιτζάνι πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. αλάτι
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 φλιτζάνι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Παγωτό βανίλια ή μαστίχα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° και αλείψτε ένα ταψί 20 εκατ. (τετράγωνο ή στρογγυλό) με βούτυρο. Αφήστε το στην άκρη.
- Με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, πολτοποιήστε τις φράουλες για να απελευθερωθούν όλοι οι χυμοί τους και ανακατέψτε τες με 1/3 φλιτζάνι από την καστανή ζάχαρη. Αφήστε τες στην άκρη.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το λιωμένο βούτυρο, το υπόλοιπο 1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι, μετά προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Μεταφέρετε το κουρκούτι στο βουτυρωμένο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα στις γωνίες.
- Ρίξτε με κουτάλι τις φράουλες και όλους τους χυμούς τους πάνω από τη ζύμη του κέικ. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 20 με 25 λεπτά, ή απλά όταν μια οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή στο κέντρο.
- Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 3 με 5 λεπτά πριν το σερβίρετε σε μπολ με παγωτό, ή ακόμα και με σαντιγί.
Υλικά
- 115 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο, (περίπου ½ φλιτζάνι) συν περισσότερο για άλειμμα
- 145 γρ. φρέσκες φράουλες (περίπου 1 φλιτζάνι)
- 150 γρ. καστανή ζάχαρη (περίπου ⅔ φλιτζάνι)
- ½ φλιτζάνι πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. αλάτι
- 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1 φλιτζάνι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Παγωτό βανίλια ή μαστίχα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° και αλείψτε ένα ταψί 20 εκατ. (τετράγωνο ή στρογγυλό) με βούτυρο. Αφήστε το στην άκρη.
- Με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού, πολτοποιήστε τις φράουλες για να απελευθερωθούν όλοι οι χυμοί τους και ανακατέψτε τες με 1/3 φλιτζάνι από την καστανή ζάχαρη. Αφήστε τες στην άκρη.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το λιωμένο βούτυρο, το υπόλοιπο 1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι, μετά προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Μεταφέρετε το κουρκούτι στο βουτυρωμένο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα στις γωνίες.
- Ρίξτε με κουτάλι τις φράουλες και όλους τους χυμούς τους πάνω από τη ζύμη του κέικ. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για 20 με 25 λεπτά, ή απλά όταν μια οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή στο κέντρο.
- Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 3 με 5 λεπτά πριν το σερβίρετε σε μπολ με παγωτό, ή ακόμα και με σαντιγί.