Καλωσορίσατε στην Κουζίνα της γιαγιάς Κυριακούλας!
Facebook

Τορτίγιες με φρέσκες σαρδέλες

Το Street Food κατακτά όλο και περισσότερες καρδιές και γίνεται ολοένα και περισσότερο μια εξαίσια γαστρονομική άποψη και επιλογή. Ωστόσο δεν χρειάζεται να το αναζητήσετε στο δρόμο, καθώς οι επιλογές να γίνει και στο σπίτι είναι άπειρες, για ένα οικονομικό και γευστικό πιάτο, που γίνεται εύκολα και ικανοποιεί μικρούς και μεγάλους!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 20΄ | Μερίδες 4

Τα χαρακτηριστικά ενός πετυχημένου Street Food στη μορφή τορτίγιας, είναι να περιέχει ένα βασικό υλικό -από όσπριο μέχρι κάποια πρωτεΐνη, κρέας ή ψάρι- κάποια λαχανικά, ένα πικάντικο ντρέσινγκ, κι ένα τραγανό στοιχείο.

Συνήθως… «λερώνει» και τρώγεται με τα χέρια, αλλά εκεί βρίσκεται και όλη η απόλαυση!

Αν, λοιπόν, δεν σας τρώνε τις ταπεινές σαρδελίτσες που είναι πλούσιες διατροφικά, μπορείτε να τις σερβίρετε παιγνιδιάρικα, μέσα σε τορτίγιες, με λαχανικά και μια νόστιμη σάλτσα!

Πάμε να τις ετοιμάσουμε;

Υλικά

  • 600 γρ. φρέσκες σαρδέλες
  • 8 τορτίγιες
  • 8 φύλλα μαρούλι κατσαρό
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 16 φέτες παντζάρι (βραστό ή τουρσί)
  • 1 χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτός
  • 2 κ.σ. κορν φλάουερ
  • μυρωδικά – μαϊντανό, σέλινο, φρέσκια ρίγανη
  • φυτικό έλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρούμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και (αν θέλετε) τις ουρίτσες και την ραχοκοκαλιά, τις πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε για 10΄σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν
  2. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε καλά με καλαμποκάλευρο
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε φυτικό έλαιο για τηγάνισμα, και τις τηγανίζουμε για να γίνουν τραγανές κι από τις δύο πλευρές. Μην φοβηθείτε να βάλετε και το υπόλοιπο αλεύρι στο τηγάνι, θα γίνουν ωραία τραγανά ψιχουλάκια που θα τα προσθέσετε στις τορτίγιες!
  4. Όταν ετοιμαστούν τις αφήνετε στην άκρη και σε ένα καθαρό τηγάνι με ελάχιστες σταγόνες φυτικό έλαιο περνάτε ελαφρά τις τορτίγιες ίσα να ροδίσουν λίγο. Μην τις παρατηγανίσετε γιατί μετά δεν θα διπλώνουν και θα σπάνε
  5. Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε λίγο φυτικό έλαιο να ζεσταθεί
  6. Βάζετε το σκόρδο και τα μυρωδικά να μαγειρευτούν για 1-2 λεπτά, προσθέτετε το κορν φλάουερ, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τη μουστάρδα και το μέλι, αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύετε πάλι
  7. Στη συνέχεια ρίχνετε το χυμό από το λεμόνι. Μαγειρεύετε τη σάλτσα ελάχιστα μέχρι να πήξει (αν γίνει πολύ πηχτή, συμπληρώνετε με ελάχιστο νερό)
  8. Απλώνετε σε κάθε τορτίγια ένα φύλλο από το μαρούλι, από πάνω από δυο φέτες παντζαριών, στη συνέχεια στρώνετε τις σαρδελίτσες και περιχύνετε με τη σάλτσα και τις τυλίγετε, αν θέλετε και σε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή σε ειδικά χωνάκια για πάρτι. ΟΧΙ αλουμινόχαρτο – είναι τοξικό!
  9. Συνοδεύετε αν θέλετε με πατάτες τηγανιτές ή σπιτικά τσιπς

σημείωση: Αντί για τορτίγιες, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκι

Τορτίγιες με φρέσκες σαρδέλες

Τορτίγιες με φρέσκες σαρδέλες Τορτίγιες με φρέσκες σαρδέλες Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
❤❤❤
👇👍 5.0/5
( 2 👌 )

Υλικά

  • 600 γρ. φρέσκες σαρδέλες
  • 8 τορτίγιες
  • 8 φύλλα μαρούλι κατσαρό 
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 16 φέτες παντζάρι (βραστό ή τουρσί)
  • 1 χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτός
  • 2 κ.σ. κορν φλάουερ
  • μυρωδικά - μαϊντανό, σέλινο, φρέσκια ρίγανη
  • φυτικό έλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, αφαιρούμε τα κεφάλια, τα εντόσθια και (αν θέλετε) τις ουρίτσες και την ραχοκοκαλιά, τις πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε για 10΄σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν
  2. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλευρώνουμε καλά με καλαμποκάλευρο
  3. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε φυτικό έλαιο για τηγάνισμα, και τις τηγανίζουμε για να γίνουν τραγανές κι από τις δύο πλευρές. Μην φοβηθείτε να βάλετε και το υπόλοιπο αλεύρι στο τηγάνι, θα γίνουν ωραία τραγανά ψιχουλάκια που θα τα προσθέσετε στις τορτίγιες!
  4. Όταν ετοιμαστούν τις αφήνετε στην άκρη και σε ένα καθαρό τηγάνι με ελάχιστες σταγόνες φυτικό έλαιο περνάτε ελαφρά τις τορτίγιες ίσα να ροδίσουν λίγο. Μην τις παρατηγανίσετε γιατί μετά δεν θα διπλώνουν και θα σπάνε
  5. Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε λίγο φυτικό έλαιο να ζεσταθεί
  6. Βάζετε το σκόρδο και τα μυρωδικά να μαγειρευτούν για 1-2 λεπτά, προσθέτετε το κορν φλάουερ, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τη μουστάρδα και το μέλι, αλάτι και πιπέρι, κι ανακατεύετε πάλι
  7. Στη συνέχεια ρίχνετε το χυμό από το λεμόνι. Μαγειρεύετε τη σάλτσα ελάχιστα μέχρι να πήξει (αν γίνει πολύ πηχτή, συμπληρώνετε με ελάχιστο νερό)
  8. Απλώνετε σε κάθε τορτίγια ένα φύλλο από το μαρούλι, από πάνω από δυο φέτες παντζαριών, στη συνέχεια στρώνετε τις σαρδελίτσες και περιχύνετε με τη σάλτσα και τις τυλίγετε, αν θέλετε και σε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή σε ειδικά χωνάκια για πάρτι. ΟΧΙ αλουμινόχαρτο – είναι τοξικό!
  9. Συνοδεύετε αν θέλετε με πατάτες τηγανιτές ή σπιτικά τσιπς

Σημειώσεις

σημείωση: Αντί για τορτίγιες, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκι

Total
18
Shares
Related Posts
Total
18
Share