Βελουτέ τραχανά ολικής με μπρόκολο και κύβους σαγανάκι

Total
9
Shares

Έξω κρύο, καιρός για… σούπα! Ζεστή θρεπτική και προ πάντων νόστιμη!

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 30΄ | Μερίδες 4

Ο τραχανάς είναι αγαπημένο χειμερινό υλικό και αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ολικής. Με αποτέλεσμα το βελουτέ τραχανά να γίνει πιο σπυρωτό, και δεμένο, το λες και τραχανότο.

Μαζί με το μπρόκολο και τις μπουκίτσες από το σαγανάκι, ο τραχανάς είναι ένα πιάτο σούπερ, που μας κρατάει ζεστούς και χορτάτους στα κρύα, αλλά μπορεί να σταθεί και ως πρώτο πιάτο σε ένα χειμωνιάτικο τραπέζι.

Πάμε στην κουζίνα μου να μαγειρέψουμε;

Υλικά

  • Μπουκετάκια από ένα μέτριο μπρόκολο
  • 5-6 παστές λιαστές ντομάτες
  • 1 ½ κούπα του καφέ τραχανά ολικής
  • 2 κ. σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 3 κούπες νερό (συμβουλευτείτε τις οδηγίες συσκευασίας)
  • αλάτι και πιπέρι

Για τους κύβους φέτας

  • 150 γρ. τυρί για σαγανάκι
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα)
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και «αφρίζει»)
  2. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το μπρόκολο και τις λιαστές ντομάτες κι αλατίζουμε (προσοχή γιατί οι παστές λιαστές είναι αρκετά αλατισμένες)
  3. Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας για να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, ώστε να πολτοποιηθεί εύκολα (αν χρειαστεί νεράκι συμπληρώνετε με ζεστό νερό)
  4. Όταν ο τραχανάς είναι έτοιμος σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο που θα την κάνει να γυαλίσει
  5. Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ ή με μια ράβδο μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα.
  6. Αφήνουμε τη βελουτέ σούπα κατά μέρος, ζεστή
  7. Κόβουμε το τυρί ας κύβους και τους αλευρώνουμε
  8. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  9. Τηγανίζουμε τους κύβους ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 – 2 λεπτά
  10. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  11. Σερβίρουμε τον τραχανά σε βαθιά πιάτα ή μεγάλα μπολ και βάζουμε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά.
  12. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή κόκκους ροζ πιπεριού και σερβίρουμε

Βελουτέ τραχανά ολικής με μπρόκολο και κύβους σαγανάκι

Βελουτέ τραχανά ολικής με μπρόκολο και κύβους σαγανάκι Βελουτέ τραχανά ολικής με μπρόκολο και κύβους σαγανάκι Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • Μπουκετάκια από ένα μέτριο μπρόκολο
  • 5-6 παστές λιαστές ντομάτες 
  • 1 ½ κούπα του καφέ τραχανά ολικής
  • 2 κ. σ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 3 κούπες νερό (συμβουλευτείτε τις οδηγίες συσκευασίας)
  • αλάτι και πιπέρι
  • Για τους κύβους φέτας
  • 150 γρ. τυρί για σαγανάκι
  • λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα)
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και «αφρίζει»)

Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το μπρόκολο και τις λιαστές ντομάτες κι αλατίζουμε (προσοχή γιατί οι παστές λιαστές είναι αρκετά αλατισμένες)
Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας για να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, ώστε να πολτοποιηθεί εύκολα (αν χρειαστεί νεράκι συμπληρώνετε με ζεστό νερό)

Όταν ο τραχανάς είναι έτοιμος σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο που θα την κάνει να γυαλίσει
Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ ή με μια ράβδο μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα.
Αφήνουμε τη βελουτέ σούπα κατά μέρος, ζεστή
Κόβουμε το τυρί ας κύβους και τους αλευρώνουμε

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά

Τηγανίζουμε τους κύβους ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 – 2 λεπτά

Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας

Σερβίρουμε τον τραχανά σε βαθιά πιάτα ή μεγάλα μπολ και βάζουμε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά.

Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή κόκκους ροζ πιπεριού και σερβίρουμε

Total
9
Shares

Προσθέστε χρώμα και γεύση στη λευκή ταραμοσαλάτα!

Μυστικά για να φτιάξετε μια τέλεια λευκή ταραμοσαλάτα με περισσότερο χρώμα και γεύση!

You May Also Like

Total
9
Share