Ένα παραδοσιακό μαροκινό κέικ που συνήθως σερβίρεται για τσάι ή πρωινό, το Meskouta φτιάχνεται με υλικά που πιθανότατα έχετε στη διάθεσή σας και δεν χρειάζεται καν μίξερ!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 45΄ | Μερίδες 8-10
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το κάνει υγρό εσωτερικά και χρυσαφένιο εξωτερικά. Το κέικ είναι εξαιρετικό από μόνο του, αλλά για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, μπορείτε να προσθέστε τρίμα καρύδας, ή φιστικιού Αιγίνης ή μαύρης σοκολάτας, ή… να κάνετε το «κολπάκι» που έκανα, κι έγινε ακόμα πιο γυαλιστερό και ζαχαρένιο!
Επίσης η ίδια συνταγή γίνεται με λεμόνι, αντί για πορτοκάλι, ή -γιατί όχι;- με ανάμειξη και των δυο.
Υλικά
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή μισό καλαμποκέλαιο και μισό ελαιόλαδο για πιο ανάλαφρη γεύση)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε μια φόρμα
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο (ή τα δυο διαφορετικά) προσθέτουμε τη ζάχαρη (εκτός από 1-2 κουταλιές) κι ανακατεύουμε καλά με έναν δάρτη
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, στη συνέχεια τη σόδα, το αλάτι το εκχύλισμα βανίλιας, κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε και το γιαούρτι, τα δυο αυγά και τον κρόκο από το τρίτο αυγό, και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο περνώντας το από σίτα κι ανακατεύουμε κάθε τόσο για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και να μην κάνει γρομπαλάκια
- Βάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα
- Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι που μας έμεινε από το ένα αυγό με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και το περιχύνουμε από πάνω
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί από πάνω η ελαφριά μαρέγκα
tip: Αν δεν κάνετε το «κολπάκι» με το ασπράδι, εναλλακτικά μπορείτε να το στολίσετε με τρίμα καρύδας, ή φιστικιού Αιγίνης ή μαύρης σοκολάτας
Υλικά
- 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ή μισό καλαμποκέλαιο και μισό ελαιόλαδο για πιο ανάλαφρη γεύση)
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°
- Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε μια φόρμα
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο (ή τα δυο διαφορετικά) προσθέτουμε τη ζάχαρη (εκτός από 1-2 κουταλιές) κι ανακατεύουμε καλά με έναν δάρτη
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, στη συνέχεια τη σόδα, το αλάτι το εκχύλισμα βανίλιας, κι ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
- Προσθέτουμε και το γιαούρτι, τα δυο αυγά και τον κρόκο από το τρίτο αυγό, και ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο περνώντας το από σίτα κι ανακατεύουμε κάθε τόσο για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα και να μην κάνει γρομπαλάκια
- Βάζουμε το μείγμα του κέικ στη φόρμα στην οποία έχουμε βάλει λαδόκολλα
- Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι που μας έμεινε από το ένα αυγό με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και το περιχύνουμε από πάνω
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να ψηθεί από πάνω η ελαφριά μαρέγκα
Σημειώσεις
Αν δεν κάνετε το «κολπάκι» με το ασπράδι, εναλλακτικά μπορείτε να το στολίσετε με τρίμα καρύδας, ή φιστικιού Αιγίνης ή μαύρης σοκολάτας