Panettone με γλάσο σοκολάτας για την Πρωτοχρονιά!

Total
8
Shares

Το πανετόνε είναι ένα Ιταλικό παραδοσιακό κέικ-ψωμί που καταναλώνεται κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ευρώπη.

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 30΄ | Χρόνος μαγειρέματος 45΄ | Μερίδες 1 panettone

Τα τελευταία χρόνια είναι ευρέως γνωστό και αγαπητό στην Ελλάδα και στολίζει τα τραπέζια μας τις ημέρες των εορτών. Μπορείτε κάλλιστα να το φτιάξετε αντί της κλασσικής Πρωτοχρονιάτικης πίτας και να βάλλεται μέσα το φλουρί σας. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε το άρωμα βανίλιας με μαχλέπι και να του δώσετε μια πιο «τσουρεκάτη» γεύση!

Υλικά

  • 120 γρ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 50 γρ. γάλα
  • 350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (50γρ) ή 1 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 25 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο

  • 180 γρ. σοκολάτα (60% κακάο) ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια ή το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε
  2. Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε το μισό και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει
  3. Ζεσταίνουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα σύκα, και τα αφήνουμε στην άκρη για αργότερα
  4. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα
  5. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό
  6. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή κι αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′
  7. Βουτυρώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί
  8. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα. και δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα
    Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα μας  και βάζουμε τη ζύμη
  9. Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.
  10. Μετά ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και φουρνίζουμε το πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο για 40′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
  11. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να κρυώσει λίγο κι ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας
  12. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στη φωτιά
  13. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί
  14. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν ανακατεύοντας τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα
  15. Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο
  16. Αφαιρούμε το πανετόνε από τη φόρμα και το γυρίζουμε ανάποδα
  17. Περιχύνουμε το γλάσο στο πανετόνε και στολίζουμε με σταγόνες λευκής σοκολάτας και καραμελωμένα ποπ κορν

Καλή Χρονιά σε όλους, με Υγεία, Χαρά και Δύναμη!

σημείωση: Όταν ετοιμάσετε τη ζύμη μπορείτε να βάλετε μέσα και το φλουρί σας λίγο πριν φουρνίζετε το πανετόνε, αν θέλετε να το προσφέρετε αντί Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Panettone με γλάσο σοκολάτας για την Πρωτοχρονιά!

Panettone με γλάσο σοκολάτας για την Πρωτοχρονιά! Panettone με γλάσο σοκολάτας για την Πρωτοχρονιά! Εκτυπώστε
Μερίδες: 1 panettone Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 120 γρ. βούτυρο
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 50 γρ. γάλα
  • 350 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (50γρ) ή 1 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κ.γλ υγρή βανίλια ή 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 50 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. ψιλοκομμένα ξερά σύκα
  • 25 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Για το γλάσο
  • 180 γρ. σοκολάτα (60% κακάο) ψιλοκομμένη
  • 80 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τη βανίλια ή το μαχλέπι και τα ανακατεύουμε
  2. Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε το μισό και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει
  3. Ζεσταίνουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε μέσα τις σταφίδες και τα σύκα, και τα αφήνουμε στην άκρη για αργότερα
  4. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα
  5. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε για 7- 8′ μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό
  6. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε τα κομμάτια μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή κι αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο, για περίπου 1′
  7. Βουτυρώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη μαλακή ζύμη για πανετόνε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί
  8. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο μίξερ και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα. και δουλεύουμε για 2-3′ σε μεσαία ταχύτητα
    Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα μας  και βάζουμε τη ζύμη
  9. Αφήνουμε να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 1.30 ώρα σε σβηστό φούρνο.
  10. Μετά ζεσταίνουμε το φούρνο στους 170 ºC στον αέρα και φουρνίζουμε το πανετόνε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο για 40′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.
  11. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να κρυώσει λίγο κι ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας
  12. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στη φωτιά
  13. Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί
  14. Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν ανακατεύοντας τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα
  15. Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο
  16. Αφαιρούμε το πανετόνε από τη φόρμα και το γυρίζουμε ανάποδα
  17. Περιχύνουμε το γλάσο στο πανετόνε και στολίζουμε με σταγόνες λευκής σοκολάτας και καραμελωμένα ποπ κορν
Total
8
Shares

Το #1 διατροφικό συστατικό για ενίσχυση του ανοσοποιητικού – ΔΕΝ είναι η βιταμίνη C πάντως!

Oχειμώνας είναι εδώ, κάτι που συχνά προκαλεί ανησυχία για το πώς να υποστηρίξετε καλύτερα το ανοσοποιητικό σας σύστημα…

You May Also Like

Total
8
Share