Λαχανόρυζο με… γκουρμέ διαθέσεις!

Total
9
Shares

Το λαχανόρυζο είναι λιγότερο δημοφιλές από εκείνο με σπανάκι ή πράσο λόγω της πιο ήπιας γεύσης του και για πολλούς είναι λίγο… βαρετούλη! Αλλά μπορούμε να του κάνουμε μια αναβάθμιση προσθέτοντας ξηρούς καρπούς που θα το ενισχύσουν τόσο σε γεύση, όσο και σε θρεπτικά συστατικά, μιας και συνηθίζεται να τρώγεται και από vegan ή ως νηστίσιμο

Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 5-6

Είναι χειμωνιάτικο φαγητό, οπότε το χειμώνα θέλουμε και φαγητά πιο πλούσια σε συστατικά, και τι καλύτερο από τους ξηρούς καρπούς;

Φιλέ αμύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης ή κουκουνάρι, μαζί με μαύρες σταφίδες και λίγο σουμάκ στο πιάτο μας, και… ήρθε η Ανατολή να προσθέσει κάτι τραγανό, κάτι καβουρδισμένο και την υπόξινη γεύση από το σουμάκ, μαζί με χρώμα κι ευωδιά!

Πάμε στην κουζίνα να το ετοιμάσουμε;

Υλικά

  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια μέτρια κομμένα
  • 2 καρότα στον τρίφτη
  • 1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο χοντροκομμένο
  • 1 φλ. ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι
  • ζεστό νερό (ποσότητα ανάλογα με οδηγίες συσκευασίας)
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό χυμός + ξύσμα
  • ½ κούπα αμύγδαλο φιλέ
  • ¾ κούπας φυστίκι
  • ¼ κούπας μαύρες σταφίδες
  • 1 κ.σ. σουμάκ
  • φύλλα από φρέσκο δυόσμο και θυμάρι
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι
  2. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς να καβουρδιστούν
  3. Πλένουμε καλά το ρύζι και το προσθέτουμε κι αυτό να καβουρδιστεί για ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνέχεια
  4. Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και το σουμάκ, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος του λάχανου στο μισό
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, τις σταφίδες, τα μυρωδικά και το ξύσμα πορτοκαλιού
  6. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ζεστό νερό
  7. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά
  8. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί.
  9. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας με μυρωδικά

Αν θέλουμε το σερβίρουμε σκέτο για νηστίσιμο ή με λίγο γιαούρτι, για πιο πλήρες πιάτο.

Λαχανόρυζο με... γκουρμέ διαθέσεις!

Λαχανόρυζο με… γκουρμέ διαθέσεις! Λαχανόρυζο με… γκουρμέ διαθέσεις! Εκτυπώστε
Μερίδες: 5-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια μέτρια κομμένα
  • 2 καρότα στον τρίφτη 
  • 1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο χοντροκομμένο
  • 1 φλ. ρύζι νυχάκι ή μπασμάτι
  • ζεστό νερό (ποσότητα ανάλογα με οδηγίες συσκευασίας)
  • 1 πορτοκάλι βιολογικό χυμός + ξύσμα
  • ½ κούπα αμύγδαλο φιλέ
  • ¾ κούπας φυστίκι 
  • ¼ κούπας μαύρες σταφίδες
  • 1 κ.σ. σουμάκ
  • φύλλα από φρέσκο δυόσμο και θυμάρι 
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι
  2. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπούς να καβουρδιστούν
  3. Πλένουμε καλά το ρύζι και το προσθέτουμε κι αυτό να καβουρδιστεί για ένα λεπτό, ανακατεύοντας συνέχεια
  4. Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο και το σουμάκ, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος του λάχανου στο μισό
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, τις σταφίδες, τα μυρωδικά και το ξύσμα πορτοκαλιού
  6. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ζεστό νερό
  7. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά
  8. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί.
  9. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας με μυρωδικά

Σημειώσεις

Αν θέλουμε το σερβίρουμε σκέτο για νηστίσιμο ή με λίγο γιαούρτι, για πιο πλήρες πιάτο.

Total
9
Shares

ΕΦΕΤ: Σαλμονέλα σε κατεψυγμένο κεμπάπ εταιρείας – Ανάκληση παρτίδας

Να μην καταναλώσουν το κατεψυγμένο κεμπάπ συγκεκριμένης εταιρείας καλεί όσους το έχουν προμηθευτεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων,…

You May Also Like

Total
9
Share