Παστίτσιο με μελιτζάνες χωρίς κρέας

Total
16
Shares

Όπως έχω ξαναπεί, παστίτσιο στα Ιταλικά (Pasticcio) σημαίνει “χάος, αναστάτωση” και είναι λέξη που χρησιμοποιείται και στις τέχνες όταν οι δημιουργοί ενός έργου είναι πολλοί ή το έργο τέχνης βασίζεται σε προηγούμενες δημιουργίες


Βαθμός δυσκολίας Μέτρια | Χρόνος προετοιμασίας 20΄ | Χρόνος μαγειρέματος 35΄ | Μερίδες 4-6


Το κλασσικό διάσημο Ελληνικό παστίτσιο έχει τρεις στρώσεις “ανακατέματος”, μια από χοντρό μακαρόνι, μια με κιμά και τέλος πάνω η μπεσαμέλ. Φυσικά μπορούν να υπάρξουν πολλές παραλλαγές, όπως εκείνη που είχα κάνει με κρέας γίδας και είχε γίνει καταπληκτικό!

Σήμερα οι τρεις στρώσεις θα είναι με μακαρόνι, όχι χοντρό, αλλά λιγκουίνι, δεύτερη στρώση μελιτζάνες και τρίτη μια ελαφριά μπεσαμέλ γιατί δεν θέλουμε να πέσει πολύ το αλεύρι σε συνδυασμό με την pasta και μας χαλάσει τις ισορροπίες!

Πάμε αμέσως στην κουζίνα να μαγειρέψουμε!

Υλικά

  • 500 γρ. λιγκουίνι
  • 1 αβγό
  • 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γλυκιά γραβιέρα σε φέτες
  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, σε φέτες
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 5-6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3+1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 κούπα μυρωδικά: φρέσκο δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο (ή μαϊντανό)
  • 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
  • ½ λίτρο γάλα
  • ½ λίτρο νερό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι & πιπέρι

 Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο με λίγο από το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει
  2. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα κι όλα τα μυρωδικά και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και τις φέτες από τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα – Προσθέτουμε ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι
  4. Ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει, αλλά δεν έχει κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί καλά, αλλά να μην καεί
  5. Ξεκινάμε να προσθέτουμε πρώτα το νερό σε δόσεις ανακατεύοντας καλά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια, και μετά το γάλα, μέχρι να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας
  6. Αν το μείγμα γίνει πάρα πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, γιατί θέλουμε την μπεσαμέλ κάπως ρευστή. Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε καλά ανακατεύοντας ώστε να μην αρπάξει από κάτω. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά
  7. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τον κρόκο του αυγού και λίγη από την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε καλά
  8. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα λινγκουίνι ελάχιστα λιγότερο από το χρόνο που αναφέρει η συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ (μέτριο μέγεθος)
  9. Χτυπάμε το ασπράδι που μας έμεινε από το αβγό, και το περιχύνουμε στα μακαρόνια, στη συνέχεια βάζουμε και τη μια κουταλιά βούτυρο που περίσσεψε κι ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά σε όλα τα μακαρόνια
  10. Απλώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες και τη σάλτσα τους πάνω από τα μακαρόνια, και μετά από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ
  11. Απλώνουμε πάνω από τη μπεσαμέλ τις φέτες της γλυκιές γραβιέρας, πασπαλίζουμε ακόμα λίγη από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να λιώσουν τα τυριά

Παστίτσιο με μελιτζάνες χωρίς κρέας

Παστίτσιο με μελιτζάνες χωρίς κρέας Παστίτσιο με μελιτζάνες χωρίς κρέας Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 500 γρ. λιγκουίνι
  • 1 αβγό
  • 1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γλυκιά γραβιέρα σε φέτες
  • 2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες, σε φέτες
  • 3 κ.σ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 5-6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3+1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη ξυσμένη στον τρίφτη
  • 1 κούπα μυρωδικά: φρέσκο δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο (ή μαϊντανό)
  • 1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
  • ½ λίτρο γάλα
  • ½ λίτρο νερό
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο με λίγο από το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει
  2. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο
  3. Προσθέτουμε την ντομάτα κι όλα τα μυρωδικά και μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε και τις φέτες από τις μελιτζάνες και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα – Προσθέτουμε ακόμα λίγο αλάτι και πιπέρι
  4. Ζεσταίνουμε τις 3 κουταλιές βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει, αλλά δεν έχει κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί καλά, αλλά να μην καεί
  5. Ξεκινάμε να προσθέτουμε πρώτα το νερό σε δόσεις ανακατεύοντας καλά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια, και μετά το γάλα, μέχρι να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας
  6. Αν το μείγμα γίνει πάρα πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα, γιατί θέλουμε την μπεσαμέλ κάπως ρευστή. Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε καλά ανακατεύοντας ώστε να μην αρπάξει από κάτω. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά
  7. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τον κρόκο του αυγού και λίγη από την τριμμένη γραβιέρα, και ανακατεύουμε καλά
  8. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα λινγκουίνι ελάχιστα λιγότερο από το χρόνο που αναφέρει η συσκευασία, τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ (μέτριο μέγεθος)
  9. Χτυπάμε το ασπράδι που μας έμεινε από το αβγό, και το περιχύνουμε στα μακαρόνια, στη συνέχεια βάζουμε και τη μια κουταλιά βούτυρο που περίσσεψε κι ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά σε όλα τα μακαρόνια
  10. Απλώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες και τη σάλτσα τους πάνω από τα μακαρόνια, και μετά από πάνω στρώνουμε την μπεσαμέλ
  11. Απλώνουμε πάνω από τη μπεσαμέλ τις φέτες της γλυκιές γραβιέρας, πασπαλίζουμε ακόμα λίγη από την τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να λιώσουν τα τυριά
Total
16
Shares

Financial Times: Πάνω από το 60% βασικών προϊόντων της Nestlé δεν είναι υγιεινά

Εσωτερική έκθεση που κυκλοφόρησε μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της εταιρείας αποκαλύπτεται από τους Financial Times – Πώς προέκυψαν τα…

You May Also Like

Total
16
Share