Πολύχρωμο μπριάμι στο φούρνο

Total
15
Shares

Ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό, εξαιρετικής διατροφικής αξίας!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 4-6


Το μπριάμι, κακώς θεωρείται ότι είναι Τουρκικής προέλευσης. Η ακριβής προέλευση του πιάτου είναι αβέβαιη. Το Biryani είναι μια λέξη που προέρχεται από την περσική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως επίσημη γλώσσα σε διάφορα μέρη της μεσαιωνικής Ινδίας από διάφορες ισλαμικές δυναστείες. Μια θεωρία αναφέρει ότι προήλθε από birinj (Περσικά: برنج), την περσική λέξη για το ρύζι.

Η  περσική λέξη birinj, με τη σειρά της προήλθε τελικά από vrihi (σανσκριτικά: व्रीहि) μία από τις σανσκριτικές λέξεις για το ρύζι.

Μια άλλη θεωρία δηλώνει ότι προέρχεται από biryan ή beriyan (Περσικά: بریان), που σημαίνει “να τηγανίσουμε” ή “να ψήσουμε”.

Όπως και να ‘χει, το μπριάμι θέλει ποικιλία από λαχανικά και μυρωδικά, μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.

Και το καλύτερο αποτέλεσμα το δίνει ένας συνδυασμός από λαχανικά σε διάφορα χρώματα, που εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, δίνουν και το γευστικό!

Στη σημερινή συνταγή έκανα και μια… ζαβολιά, και σας προτείνω να την κάνετε κι εσείς: Πρόσθεσα μερικές μαύρες σταφίδες, και η γλύκα τους έδεσε με τα λαχανικά και το μπριάμι απογειώθηκε!

Σχόλιο του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου:

Το πιάτο που θυμίζει καλοκαίρι όσο λίγα. Ο συνδυασμός των λαχανικών, μελιτζάνες, κολοκυθάκι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, μας δίνει πολυάριθμα φλαβονοειδή, συστατικά που σχετίζονται με το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα τους, προσδίδοντας στο πιάτο ευλόγως τον ορισμό του απόλυτου συμμάχου της υγείας μας. Οι μελιτζάνες, επιπρόσθετα, αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου και χαλκού, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με τις πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου

Πάμε γρήγορα να το φτιάξουμε!

Υλικά

  • 2 πατάτες
  • 1 μελιτζάνα
  • 3 κολοκυθάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. ντοματίνια
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φύλλα φρέσκια ρίγανη
  • 2. κ.σ. φύλλα φρέσκο θυμάρι
  • 1 κούπα νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες, τη μελιτζάνα, τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, και τα κολοκύθια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ
  3. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα λαχανικά
  4. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, τις σταφίδες, και αλατοπιπερώνουμε
  5. Ρίχνουμε το λάδι κι ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά
  6. Τα βάζουμε σε μια γάστρα ή σωτέζα που μπαίνει σε φούρνο, προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε για 30-40 λεπτά
  7. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε επιπλέον 20-30 λεπτά
  8. Σερβίρουμε με φέτα ή γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα

σημείωση: Τρώγεται ζεστό, αλλά απολαμβάνεται άψογα και κρύο, και δοκιμάστε το κρύο τυλιγμένο σε τορτίγιες ή αραβική πίτα μαζί με γιαούρτι!

Πολύχρωμο μπριάμι στο φούρνο

Πολύχρωμο μπριάμι στο φούρνο Πολύχρωμο μπριάμι στο φούρνο Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 2 πατάτες
  • 1 μελιτζάνα
  • 3 κολοκυθάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. ντοματίνια 
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. φύλλα φρέσκια ρίγανη
  • 2. κ.σ. φύλλα φρέσκο θυμάρι
  • 1 κούπα νερό
  • αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  2. Κόβουμε τις πατάτες, τη μελιτζάνα, τις πιπεριές, τα κρεμμυδάκια, και τα κολοκύθια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ
  3. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα λαχανικά
  4. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, τις σταφίδες, και αλατοπιπερώνουμε
  5. Ρίχνουμε το λάδι κι ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά
  6. Τα βάζουμε σε μια γάστρα ή σωτέζα που μπαίνει σε φούρνο, προσθέτουμε το νερό και ψήνουμε για 30-40 λεπτά
  7. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε επιπλέον 20-30 λεπτά
  8. Σερβίρουμε με φέτα ή γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα

Σημειώσεις

σημείωση: Τρώγεται ζεστό, αλλά απολαμβάνεται άψογα και κρύο, και δοκιμάστε το κρύο τυλιγμένο σε τορτίγιες ή αραβική πίτα μαζί με γιαούρτι!

Total
15
Shares

Πεντανόστιμα σάντουιτς με χοιρινή τηγανιά και σως BBQ!

Σίγουρα η χοιρινή τηγανιά θεωρείται από τους καλύτερους παραδοσιακούς κρασο-τσιπουρομεζέδες, αλλά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες…

You May Also Like

Total
15
Share