Για ορεκτικό, σνακ στο σπίτι, στο σχολείο ή εργασία, μην σου πω… αν φας δυο-τρία έγινε και κυρίως πιάτο!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 35΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4
Η προετοιμασία θέλει δυο στάδια, να βράσουμε το μπρόκολο και τις πατάτες και μετά να ετοιμάσουμε τα πιτάκια.
Υλικά
- 1 μέτριο μπρόκολο
- 3 μέτριες πατάτες
- 4 φύλλα χωριάτικο φύλλο
- 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 αυγό
- φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση
Πρώτα βράζουμε καλά στον ατμό το μπρόκολο κομμένο σε λουλούδια και τις πατάτες σε κύβους, να λιώνουν με ένα πιρούνι
- Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε, το αυγό και το τριμμένο τυρί
- Προσθέτουμε και τη ρίγανη
- Κόβουμε τα φύλλα ζύμης στη μέση και γεμίσουμε το καθένα με λίγη γέμιση, αφού πρώτα το αλείψουμε με λιωμένο φρέσκο βούτυρο ή λάδι, ή ακόμα με 50-50 λίπος
- Τα διπλώνουμε σαν ρολάκια όμως πλακουτσωτά. Τα λέω μαξιλαράκια: Πρώτα μια δίπλα το πάνω μέρος που έχουμε την γέμιση, μετά τα πλαϊνά και διπλώνουμε
- Βουτυρώνουμε ταψάκι και τα πιτάκια από πάνω και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι
Για χορτοφάγους: Μπορείτε να βάλετε μόνο φυτικό λάδι κι αντί αυγού μια μεγάλη κουταλιά της σούπας ταχίνι.
Υλικά
- 1 μέτριο μπρόκολο
- 3 μέτριες πατάτες
- 4 φύλλα χωριάτικο φύλλο
- 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 αυγό
- φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση
- ρώτα βράζουμε καλά στον ατμό το μπρόκολο κομμένο σε λουλούδια και τις πατάτες σε κύβους, να λιώνουν με ένα πιρούνι
- Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, τα λιώνουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε, το αυγό και το τριμμένο τυρί
- Προσθέτουμε και τη ρίγανη
- Κόβουμε τα φύλλα ζύμης στη μέση και γεμίσουμε το καθένα με λίγη γέμιση, αφού πρώτα το αλείψουμε με λιωμένο φρέσκο βούτυρο ή λάδι, ή ακόμα με 50-50 λίπος
- Τα διπλώνουμε σαν ρολάκια όμως πλακουτσωτά. Τα λέω μαξιλαράκια: Πρώτα μια δίπλα το πάνω μέρος που έχουμε την γέμιση, μετά τα πλαϊνά και διπλώνουμε
- Βουτυρώνουμε ταψάκι και τα πιτάκια από πάνω και προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι