I ♥️ kouzina

Ψάρι μιλανέζα – Σε νηστίσιμη εκδοχή!

Shares

Την Κυριακή των Βαΐων καταλύουμε ψάρι, όπως συμβαίνει και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Όμως δεν είναι απαραίτητο να τρώμε μπακαλιάρο


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 30΄ | Μερίδες 4


Η εξήγηση της συνήθειας κατανάλωσης παστού μπακαλιάρου είναι αρκετά απλή, κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας τα παλιά χρόνια να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, αλλά πολλοί τον τρώνε και την Κυριακή των Βαΐων, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση.

Όμως πλέον αυτό το πρόβλημα δεν υφίσταται, τα φρέσκα ψάρια της Ελλάδας πάνε παντού, ακόμα και μέσω των σούπερ μάρκετ, ενώ ο παστός μπακαλιάρος που δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, έχει πάψει και να είναι ένα τρόφιμο φθηνό. Μπορούμε να καταλύσουμε τη νηστεία με πολύ καλύτερα διατροφικά και οικονομικότερα Ελληνικά ψάρια. Συγκρίνεται το παστό ψάρι με το φρέσκο;

Μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο νηστίσιμο ψάρι με μιλανέζα σάλτσα, μια συνταγή που με μια μικρή παραλλαγή, μπορείτε να την τρώτε και καθ’ όλο το έτος, εκτός νηστείας!

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκο ψάρι επιλογής σας (1 μεγάλο ή 2 μικρότερα)
  • 2 καρότα (κομμένα σε κύβους ή σε μεγάλε λωρίδες αν φορμάρετε το ρύζι)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι φύλλα σέλινο
  • ελαιόλαδο
  • 5 γρ κρόκο Κοζάνης
  • 1,5 lt νερό
  • 250γρ ρύζι μπασμάτι ή νυχάκι
  • 1 ½ κ.σ. κορν φλάουερ
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ψάρι, τα καρότα (κομμένα όπως επιλέξατε) και τα μυρωδικά με το νερό και τα βράζετε για μισή ώρα – Αλατοπιπερώνετε
  2. Αφαιρείτε το ψάρι και τα καρότα (αν έχετε επιλέξει να τα χρησιμοποιείστε και για στόλισμα), αφαιρείτε βάζοντας σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το 1/3 του νερού όπου βράσατε το ψάρι και το φυλάτε στην άκρη
  3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι και το βράζετε με λίγο ελαιόλαδο ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας (ρυθμίστε το νεράκι σας αν χρειάζεται, προσθέτοντας ή αφαιρώντας)
  4. Βάζετε στο μικρό κατσαρολάκι που φυλάξατε τον υπόλοιπο ζωμό το κορν φλάουερ και λίγο αλατοπίπερο και το ζεστένετε στη φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα
  5. Καθαρίζετε το ψάρι από κεφάλι, ουρά και κόκκαλα και ρίχνετε τα κομμάτια στο ρύζι – Μην τα εξαφανίσετε εντελώς σε πολύ μικρά!
  6. Σερβίρετε σε μια πιατέλα το ρύζι με το ψάρι και περιχύνετε από πάνω με τη σάλτσα σας
Tips:
  1. Στη μη νηστίσιμη εκδοχή, βάζετε φρέσκο βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και ένα αυγό στην κρέμα μιλανέζας!
  2. Επιλέξτε ένα ψάρι πλούσιο σε λιπαρά Ω3 και θα δείτε το λιπάκι του να επιπλέει στον ζωμό – Δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολύ ελαιόλαδο ή βούτυρο!

Ψάρι μιλανέζα - Σε νηστίσιμη εκδοχή!

Ψάρι μιλανέζα – Σε νηστίσιμη εκδοχή! Ψάρι μιλανέζα – Σε νηστίσιμη εκδοχή! Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος Προετοιμασίας: Χρόνος Μαγειρέματος:
βαθμολογείστε την συνταγή!
βαθμός 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκο ψάρι επιλογής σας (1 μεγάλο ή 2 μικρότερα)
  • 2 καρότα (κομμένα σε κύβους ή σε μεγάλε λωρίδες αν φορμάρετε το ρύζι)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι φύλλα σέλινο
  • ελαιόλαδο
  • 5 γρ κρόκο Κοζάνης
  • 1,5 lt νερό
  • 250γρ ρύζι μπασμάτι ή νυχάκι
  • 1 ½ κ.σ. κορν φλάουερ
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζετε το ψάρι, τα καρότα (κομμένα όπως επιλέξατε) και τα μυρωδικά με το νερό και τα βράζετε για μισή ώρα – Αλατοπιπερώνετε
  2. Αφαιρείτε το ψάρι και τα καρότα (αν έχετε επιλέξει να τα χρησιμοποιείστε και για στόλισμα), αφαιρείτε βάζοντας σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το 1/3 του νερού όπου βράσατε το ψάρι και το φυλάτε στην άκρη
  3. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το ρύζι και το βράζετε με λίγο ελαιόλαδο ανάλογα με τις οδηγίες συσκευασίας (ρυθμίστε το νεράκι σας αν χρειάζεται, προσθέτοντας ή αφαιρώντας)
  4. Βάζετε στο μικρό κατσαρολάκι που φυλάξατε τον υπόλοιπο ζωμό το κορν φλάουερ και λίγο αλατοπίπερο και το ζεστένετε στη φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα
  5. Καθαρίζετε το ψάρι από κεφάλι, ουρά και κόκκαλα και ρίχνετε τα κομμάτια στο ρύζι – Μην τα εξαφανίσετε εντελώς σε πολύ μικρά!
  6. Σερβίρετε σε μια πιατέλα το ρύζι με το ψάρι και περιχύνετε από πάνω με τη σάλτσα σας

σημειώσεις

Στη μη νηστίσιμη εκδοχή, βάζετε φρέσκο βούτυρο αντί για ελαιόλαδο και ένα αυγό στην κρέμα μιλανέζας! Επιλέξτε ένα ψάρι πλούσιο σε λιπαρά Ω3 και θα δείτε το λιπάκι του να επιπλέει στον ζωμό - Δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολύ ελαιόλαδο ή βούτυρο!

Shares

Ακολουθήστε με!

Το μενού μου! 🥘🥗🍰🍜🍕

Ακολουθήστε με στο Instagram

Η γιαγιά Κυριακούλα μαγείρεψε/έγραψε

Η γιαγιά Κυριακούλα

Συνταγές που βρήκα

Συνταγές που βρήκα

Το θες στην κουζίνα σου❕

Δοσομετρητής: Πως αντιστοιχούν κούπες σε γραμμάρια για υγρά και στερεά

Γιαγιά Κυριακούλα

Η γιαγιά Κυριακούλα

Ακολουθήστε με!

Ακολουθήστε με στο Instagram

© I ❤ KOUZINA 2021 – All Rights Reserved

Shares