Δεν πρέπει να έχουμε κανένα παράπονο, οι ελληνικές εταιρείες τον τελευταίο καιρό έχουν κυκλοφορήσει πολλές ποικιλίες pasta – όρεξη να ‘χεις να τις φτιάχνεις και να τις τρως!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 10΄ | Χρόνος μαγειρέματος 20΄ | Μερίδες 4
Για τη σημερινή συνταγή επέλεξα ριγκατόνι ολικής με χαρούπι, εννοείται ότι την ίδια συνταγή μπορείτε να τη φτιάξετε και με όποιο είδος pasta επιθυμείτε.
Επίσης η ίδια συνταγή γίνεται και νηστίσιμη/vegan, αλλά και κανονική. Είναι εύκολη, πολύ θρεπτική και νόστιμη!
Πάμε να μαγειρέψουμε;
Υλικά
- 1 συσκευασία ριγκατόνι
- 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο για τη νηστίσιμη εκδοχή
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- ½ κούπα κουκουνάρι
- 2 κούπες γάλα φρέσκο ή γάλα καρύδας για τη νηστίσιμη εκδοχή
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.σ. τριγωνέλλα
- αλάτι- πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα ή εξτρά ελαιόλαδο για τη νηστίσιμη εκδοχή
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε την pasta σύμφωνα με τις οδηγίες
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε τα μπουκέτα κουνουπιδιού μέχρι να μαλακώσουν
- Μόλις είναι έτοιμη η pasta την στραγγίζετε χωρίς να την ξεπλύνετε, την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς και ρίχνετε μια κουταλιά βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ανακατεύετε να πάει παντού κι αλατοπιπερώνετε. Το βούτυρο θα λιώσει απλά από τη θερμότητα που έχει η pasta
- Στραγγίζετε και το κουνουπίδι + σκόρδο, και τα βάζετε πίσω στο κατσαρολάκι. Προσθέτετε το γάλα (αγελαδινό ή καρύδας) και το πολτοποιείτε με μια ράβδο χειρός. Μπορείτε να κανονίσετε πόσο πηχτή ή ρευστή θέλετε τη σάλτσα ρυθμίζοντας την ποσότητα του γάλατος
- Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το βούτυρο ή λάδι, αλατοπιπερώνετε και δένετε τη σάλτσα στη φωτιά για 2-3 λεπτά
- Καβουρδίζετε ελαφριά τα κουκουνάρια
- Σερβίρετε την pasta στα πιάτα βάζοντας επάνω την σάλτσα κουνουπιδιού, τα κουκουνάρια και την τριμμένη παρμεζάνα + ψιλοκομμένο μαϊντανό, ή για τη νηστίσιμη εκδοχή λίγο φρέσκο λάδι + ψιλοκομμένο μαϊντανό

Υλικά
- 1 συσκευασία ριγκατόνι
- 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο ή ελαιόλαδο για τη νηστίσιμη εκδοχή
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- ½ κούπα κουκουνάρι
- 2 κούπες γάλα φρέσκο ή γάλα καρύδας για τη νηστίσιμη εκδοχή
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.σ. τριγωνέλλα
- αλάτι- πιπέρι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα ή εξτρά ελαιόλαδο για τη νηστίσιμη εκδοχή
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βράζετε την pasta σύμφωνα με τις οδηγίες
- Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε τα μπουκέτα κουνουπιδιού μέχρι να μαλακώσουν
- Μόλις είναι έτοιμη η pasta την στραγγίζετε χωρίς να την ξεπλύνετε, την ξαναβάζετε στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς και ρίχνετε μια κουταλιά βούτυρο ή ελαιόλαδο. Ανακατεύετε να πάει παντού κι αλατοπιπερώνετε. Το βούτυρο θα λιώσει απλά από τη θερμότητα που έχει η pasta
- Στραγγίζετε και το κουνουπίδι + σκόρδο, και τα βάζετε πίσω στο κατσαρολάκι. Προσθέτετε το γάλα (αγελαδινό ή καρύδας) και το πολτοποιείτε με μια ράβδο χειρός. Μπορείτε να κανονίσετε πόσο πηχτή ή ρευστή θέλετε τη σάλτσα ρυθμίζοντας την ποσότητα του γάλατος
- Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το βούτυρο ή λάδι, αλατοπιπερώνετε και δένετε τη σάλτσα στη φωτιά για 2-3 λεπτά
- Καβουρδίζετε ελαφριά τα κουκουνάρια
- Σερβίρετε την pasta στα πιάτα βάζοντας επάνω την σάλτσα κουνουπιδιού, τα κουκουνάρια και την τριμμένη παρμεζάνα + ψιλοκομμένο μαϊντανό, ή για τη νηστίσιμη εκδοχή λίγο φρέσκο λάδι + ψιλοκομμένο μαϊντανό