Μελιτζάνες κάρυ με ρύζι μπασμάτι

Total
8
Shares

Ένα πικάντικο φαγητό για τους λάτρεις της μελιτζάνας, νηστίσιμο και χορτοφαγικό!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4-6


Η συνταγή έρχεται από τη Σρι Λάνκα, αλλά την συναντάμε και σε κάποιες περιοχές της Ινδίας. Εξαιρετικά υγιεινό πιάτο με λίγες θερμίδες!

Η αυθεντική συνταγή περιέχει και φύλλα κάρυ. Μπορείτε να τα βρείτε σε eshops μπαχαρικών αν θέλετε να ακολουθήσετε πιστά τη συνταγή, αλλά κι αν τα παραλείψετε και περιοριστείτε στο μπαχαρικό κάρυ, το πιάτο δεν χάνει από τη γεύση του.

Διαλέξτε ένα καλό κάρυ, και το πόσο καυτερό θα είναι, είναι πάντα δική σας επιλογή.

Υλικά

  • 600γρ. μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές λωρίδες και στη μέση
  • 300γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (πολτός)
  • 2 κ.σ. κάρυ
  • 2 κ.σ. σιναπόσπορο μαύρο (ή έστω κίτρινο)
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • ½ κούπα φύλλα κάρυ
  • ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ντομάτα κονκασέ ή πυκνό χυμό
  • ½ γάλα καρύδας (αυθεντική όχι ρόφημα)
  • νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβετε τις μελιτζάνες, τις λαδώνετε και τις αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε να πάει παντού και τις βάζετε σε ένα ταψί στο φούρνο στους 180° μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα
  2. Ξεπλένετε καλά το ρύζι και το βάζετε να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες με λίγο αλάτι
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα κάρυ και όλα τα μπαχαρικά για να σοταριστούν για να αναδείξουν τα αρώματα τους
  4. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και συμπληρώνετε με λίγο νεράκι
  5. Μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και πριν κλείσετε τη φωτιά προσθέτετε και το γάλα καρύδας. Σβήνετε τη φωτιά, ανακατεύετε κι αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά
  6. Σερβίρετε τις μελιτζάνες πάνω από το ρύζι

Σημειώσεις:

  • Αν δεν το θέλετε νηστίσιμο, μπορείτε να βάλετε σε κάθε πιάτο κι από μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι
  • Συνοδεύετε το πιάτο με πιτάκια – ιδανικά είναι τα pappadums που μπορείτε να βρείτε σε κάποια μάρκετ

Μελιτζάνες κάρυ με ρύζι μπασμάτι

Μελιτζάνες κάρυ με ρύζι μπασμάτι Μελιτζάνες κάρυ με ρύζι μπασμάτι Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 2 ψήφος )

Υλικά

  • 600γρ. μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές λωρίδες και στη μέση
  • 300γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο (πολτός)
  • 2 κ.σ. κάρυ
  • 2 κ.σ. σιναπόσπορο μαύρο (ή έστω κίτρινο)
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • ½ κούπα φύλλα κάρυ
  • ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ντομάτα κονκασέ ή πυκνό χυμό
  • ½ γάλα καρύδας (αυθεντική όχι ρόφημα)
  • νερό
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβετε τις μελιτζάνες, τις λαδώνετε και τις αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε να πάει παντού και τις βάζετε σε ένα ταψί στο φούρνο στους 180° μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα
  2. Ξεπλένετε καλά το ρύζι και το βάζετε να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες με λίγο αλάτι
  3. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζετε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα κάρυ και όλα τα μπαχαρικά για να σοταριστούν για να αναδείξουν τα αρώματα τους
  4. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και την ντομάτα, αλατοπιπερώνετε και συμπληρώνετε με λίγο νεράκι
  5. Μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και πριν κλείσετε τη φωτιά προσθέτετε και το γάλα καρύδας. Σβήνετε τη φωτιά, ανακατεύετε κι αφήνετε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά
  6. Σερβίρετε τις μελιτζάνες πάνω από το ρύζι

Σημειώσεις

Αν δεν το θέλετε νηστίσιμο, μπορείτε να βάλετε σε κάθε πιάτο κι από μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι Συνοδεύετε το πιάτο με πιτάκια - ιδανικά είναι τα pappadums που μπορείτε να βρείτε σε κάποια μάρκετ

Total
8
Shares

Ανάλαφρη και δροσερή σαλάτα με μακαρόνια

Τι θα λέγατε για μια χωριάτικη σαλάτα που θα την μετατρέψουμε σε κύριο πιάτο, ελαφρύ, γρήγορο και γευστικό,…

You May Also Like

Total
8
Share