Τηγανιτές γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκάλι

Total
8
Shares

Σήμερα παίρνουμε τον «ιπτάμενο δίσκο» και πάμε μέχρι την Κίνα για να φτιάξουμε γαρίδες με λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 25΄ | Μερίδες 4


Σου άνοιξα την όρεξη; Έλα, άσε κάτω το τηλέφωνο που ετοιμάζεσαι να πάρεις delivery για Κινέζικο, και δες πόσο εύκολα θα κάνεις το πιάτο!

Η κλασική κινέζικη συνταγή είναι με ανανά, αλλά πολύ συχνά γίνεται και με πορτοκάλι. Κι όπως έχω ξαναπεί, όπου η συνταγή λέει “πορτοκάλι” επιλέγω να βάζω και την φλούδα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D! Φτάνει να είναι βιολογικά, ακέρωτα και καλά πλυμένα τα πορτοκάλια σας.

Θα καθαρίσετε καλά τις γαρίδες σας (έβαλα μέτριες) από κεφάλια, ουρές κι αντεράκι – οι πιο μικρές δεν θα χρειαστεί.

Το πιάτο σερβίρεται με ρύζι ή νουντλς, ακόμα και με φιδέ χοντρό.

Πάμε να το κάνουμε;

Υλικά

  • 500γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους
  • 1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 2 πορτοκάλια (χυμός και φλούδα)
  • 3 κ. σ. μηλόξιδο
  • 3 κ. σ. σόγια σος
  •  ⅓ κ. γ. τσίλι σε σκόνη
  •  ½ κ. γ. πελτέ
  • 1 κούπα νερό
  • 7 κ. σ. νισεστέ (ή κορν φλάουρ)
  • αλάτι & πιπέρι
  • ρύζι ή νουντλς για συνοδευτικό

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το νεσεστέ (ή κορν φλάουρ), σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες. Ανακατεύετε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές. Φυλάξτε το πιάτο με τον υπόλοιπο νεσεστέ
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά 5 κουτ. σούπας ηλιέλαιο και σοτάρετε τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι (με τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα) και τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  3. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το ρύζι σας ή τα νούντλς σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
  4. Σε γουόκ (ή βαθύ τηγάνι) ζεσταίνετε το υπόλοιπο ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα (κομμένα σε λωρίδες με το μαχαίρι ξεφλουδίσματος λαχανικών), μισό πορτοκάλι κομμένο σε φέτες λεπτές μαζί με τη φλούδα (στα τέσσερα η κάθε φέτα), και τις πιπεριές
  5. Μόλις μαλακώσουν προσθέτετε το σκόρδο και το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ και αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση το φαγητό για 3-4 λεπτά
  6. Ρίχνετε στο πιάτο με τον υπόλοιπο νεσεστέ το τζίντζερ, τη σόγια σος, το μηλόξιδο, το τσίλι, το χυμό από το ενάμισι πορτοκάλι, τα ανακατεύετε και τα προσθέσετε στο φαγητό. Φέρνετε δυο τρεις βόλτες το φαγητό μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα
  7. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις τραγανές τηγανητές γαρίδες, κι ανακατεύτε
  8. Σερβίρετε το φαγητό πάνω από τα νουντλς σας ή το ρύζι

Τηγανιτές γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκάλι

Τηγανιτές γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκάλι Τηγανιτές γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκάλι Εκτυπώστε
Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 500γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 2/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε κύβους
  • 1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 2 πορτοκάλια (χυμός και φλούδα)
  • 3 κ. σ. μηλόξιδο
  • 3 κ. σ. σόγια σος
  •  ⅓ κ. γ. τσίλι σε σκόνη
  •  ½ κ. γ. πελτέ
  • 1 κούπα νερό
  • 7 κ. σ. νισεστέ (ή κορν φλάουρ)
  • αλάτι & πιπέρι
  • ρύζι ή νουντλς για συνοδευτικό

Εκτέλεση

  1. Βάζετε το νεσεστέ (ή κορν φλάουρ), σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι και ρίχνετε μέσα τις καθαρισμένες γαρίδες. Ανακατεύετε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές. Φυλάξτε το πιάτο με τον υπόλοιπο νεσεστέ
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά 5 κουτ. σούπας ηλιέλαιο και σοτάρετε τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε από το τηγάνι (με τρυπητή κουτάλα ή τσιμπίδα) και τις τοποθετείτε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
  3. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το ρύζι σας ή τα νούντλς σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
  4. Σε γουόκ (ή βαθύ τηγάνι) ζεσταίνετε το υπόλοιπο ηλιέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι, τα καρότα (κομμένα σε λωρίδες με το μαχαίρι ξεφλουδίσματος λαχανικών), μισό πορτοκάλι κομμένο σε φέτες λεπτές μαζί με τη φλούδα (στα τέσσερα η κάθε φέτα), και τις πιπεριές
  5. Μόλις μαλακώσουν προσθέτετε το σκόρδο και το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον πελτέ και αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση το φαγητό για 3-4 λεπτά
  6. Ρίχνετε στο πιάτο με τον υπόλοιπο νεσεστέ το τζίντζερ, τη σόγια σος, το μηλόξιδο, το τσίλι, το χυμό από το ενάμισι πορτοκάλι, τα ανακατεύετε και τα προσθέσετε στο φαγητό. Φέρνετε δυο τρεις βόλτες το φαγητό μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα
  7. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις τραγανές τηγανητές γαρίδες, κι ανακατεύτε
  8. Σερβίρετε το φαγητό πάνω από τα νουντλς σας ή το ρύζι
Total
8
Shares

Σιμιγδαλένια κρέμα με καφέ, γάλα καρύδας και σοκολάτα

Μια φορά πήγε ο Καραγκιόζης αργά το βράδυ κάτω από το παράθυρο της Βεζυροπούλας και φώναξε: Βεζυροπούλα, ε…

You May Also Like

Total
8
Share