Ψωμί ολικής με λιαστές ντομάτες, ελιές & μυρωδικά!

Total
9
Shares

Ψωμί ολικής, αλλά γλυκό ψωμί, να συνοδεύει το φαΐ αλλά να τρώγεται και σαν σνακ!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 14-16


Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ψωμί ολικής, καθόλου “βαρετό”, που θα συνοδεύσει το φαγητό σας, αλλά θα τρώγεται και σκέτο – τόσο νόστιμο που είναι!

Οι δόσεις είναι για πολλές μερίδες, αλλά θα πρότεινα αν είστε λιγότερα στόματα, να κάνετε μικρότερη δόση. Φυσικά και στο ψυγείο σας κρατάει 3-4 μέρες, αλλά δεν θα είναι τόσο απολαυστικό όσο φρέσκο.

Λιαστές ντομάτες, ελιές, ηλιόσπορος, λάδι, μέλι και μπόλικα μυρωδικά και… τι καλύτερο σνακ ή ψωμάκι για το νηστίσιμο ή χορτοφαγικό σας πιάτο θα βρείτε;

Πάμε να δούμε τα υλικά και πως φτιάχνεται;

Υλικά

  • 400 γρ. νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, σταρένιο
  • ½ κούπα λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ κούπα μαύρες ελιές κομμένες χωρίς κουκούτσι
  • 3 κ.σ. ηλιόσπορος
  • 1 κούπα μυρωδικά ψιλοκομμένα (φρέσκος δυόσμος, ρίγανη, μαϊντανός…)
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε καλά
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλεύρι, τις δυο κουταλιές από τον ηλιόσπορο και αλάτι. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
  3. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά προσθέτουμε τις λιαστές, τις ελιές και τα μυρωδικά
  4. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Κόβουμε τα ζύμη σε δύο κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα (αν πολύ είναι υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι)
  7. Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με τους υπόλοιπους ηλιόσπορους
  8. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα και ψήνουμε για 45 λεπτά

Μύρισε το σπίτι!

Tip: Μπορείτε να κάνετε μικρά ψωμάκια για να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στο σχολείο – Πλήρες σνακ και δεν χρειάζεστε κάτι άλλο!

Ψωμί ολικής με λιαστές ντομάτες, ελιές & μυρωδικά!

Ψωμί ολικής με λιαστές ντομάτες, ελιές & μυρωδικά! Ψωμί ολικής με λιαστές ντομάτες, ελιές & μυρωδικά! Εκτυπώστε
Μερίδες: 14-16 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 400 γρ. νερό, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.σ. ξύδι
  • 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, σταρένιο
  • ½ κούπα λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • ½ κούπα μαύρες ελιές κομμένες χωρίς κουκούτσι
  • 3 κ.σ. ηλιόσπορος
  • 1 κούπα μυρωδικά ψιλοκομμένα (φρέσκος δυόσμος, ρίγανη, μαϊντανός...)
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε καλά
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλεύρι, τις δυο κουταλιές από τον ηλιόσπορο και αλάτι. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
  3. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά προσθέτουμε τις λιαστές, τις ελιές και τα μυρωδικά
  4. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Κόβουμε τα ζύμη σε δύο κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα (αν πολύ είναι υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι)
  7. Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με τους υπόλοιπους ηλιόσπορους
  8. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα και ψήνουμε για 45 λεπτά

Σημειώσεις

Μπορείτε να κάνετε μικρά ψωμάκια για να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στο σχολείο - Πλήρες σνακ και δεν χρειάζεστε κάτι άλλο!

Total
9
Shares

Τηγανιτές γαρίδες με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκάλι

Σήμερα παίρνουμε τον «ιπτάμενο δίσκο» και πάμε μέχρι την Κίνα για να φτιάξουμε γαρίδες με λαχανικά και γλυκόξινη…

You May Also Like

Total
9
Share