Ψωμί ολικής, αλλά γλυκό ψωμί, να συνοδεύει το φαΐ αλλά να τρώγεται και σαν σνακ!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 14-16
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ψωμί ολικής, καθόλου “βαρετό”, που θα συνοδεύσει το φαγητό σας, αλλά θα τρώγεται και σκέτο – τόσο νόστιμο που είναι!
Οι δόσεις είναι για πολλές μερίδες, αλλά θα πρότεινα αν είστε λιγότερα στόματα, να κάνετε μικρότερη δόση. Φυσικά και στο ψυγείο σας κρατάει 3-4 μέρες, αλλά δεν θα είναι τόσο απολαυστικό όσο φρέσκο.
Λιαστές ντομάτες, ελιές, ηλιόσπορος, λάδι, μέλι και μπόλικα μυρωδικά και… τι καλύτερο σνακ ή ψωμάκι για το νηστίσιμο ή χορτοφαγικό σας πιάτο θα βρείτε;
Πάμε να δούμε τα υλικά και πως φτιάχνεται;
Υλικά
- 400 γρ. νερό, χλιαρό
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. ξύδι
- 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, σταρένιο
- ½ κούπα λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- ½ κούπα μαύρες ελιές κομμένες χωρίς κουκούτσι
- 3 κ.σ. ηλιόσπορος
- 1 κούπα μυρωδικά ψιλοκομμένα (φρέσκος δυόσμος, ρίγανη, μαϊντανός…)
- αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλεύρι, τις δυο κουταλιές από τον ηλιόσπορο και αλάτι. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά προσθέτουμε τις λιαστές, τις ελιές και τα μυρωδικά
- Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Κόβουμε τα ζύμη σε δύο κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα (αν πολύ είναι υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι)
- Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με τους υπόλοιπους ηλιόσπορους
- Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα και ψήνουμε για 45 λεπτά
Μύρισε το σπίτι!
Tip: Μπορείτε να κάνετε μικρά ψωμάκια για να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στο σχολείο – Πλήρες σνακ και δεν χρειάζεστε κάτι άλλο!
Υλικά
- 400 γρ. νερό, χλιαρό
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. ξύδι
- 600 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, σταρένιο
- ½ κούπα λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- ½ κούπα μαύρες ελιές κομμένες χωρίς κουκούτσι
- 3 κ.σ. ηλιόσπορος
- 1 κούπα μυρωδικά ψιλοκομμένα (φρέσκος δυόσμος, ρίγανη, μαϊντανός...)
- αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλεύρι, τις δυο κουταλιές από τον ηλιόσπορο και αλάτι. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά προσθέτουμε τις λιαστές, τις ελιές και τα μυρωδικά
- Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Κόβουμε τα ζύμη σε δύο κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα (αν πολύ είναι υγρή, προσθέστε λίγο αλεύρι)
- Καλύπτουμε την επιφάνειά τους με τους υπόλοιπους ηλιόσπορους
- Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα και ψήνουμε για 45 λεπτά
Σημειώσεις
Μπορείτε να κάνετε μικρά ψωμάκια για να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή στο σχολείο - Πλήρες σνακ και δεν χρειάζεστε κάτι άλλο!