Ψάρι με αντίδια έτσι… αλλά κι αλλιώς!

Total
6
Shares

Ο… «γάμος» μεταξύ ψαριού και βραστής σαλάτας από αντίδια είναι παλιός. Τόσο παλιός που αξίζει να ανανεώσουμε τη «σχέση» τους 😄


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 25΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 5-6


Το σημερινό πιάτο έχει ποικιλία γεύσεων, υφών και χρωμάτων, απλά μετατοπίζοντας λίγο τις παραδοσιακές ιδέες – Αντί για τηγανητό ψάρι με κουρκούτι ή αλεύρωμα συνοδευόμενο με σκορδαλιά, έχουμε τηγανητά χόρτα σε κουρκούτι πλούσιο με σκόρδο και μπαχαρικά, αλλά και χόρτα μαγειρευτά μαζί με το ψάρι.

Αντί για πατάτες ψημένες με το ψάρι, έχουμε αντίδια και ντοματίνια, ενώ αντί για τις κλασσικές πατάτες, έχουμε γλυκοπατάτες τηγανισμένες κι αυτές στο κουρκούτι.

Εν ολίγοις η γιαγιά Κυριακούλα πήρε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα, και τα έκανε… αλλιώς! Όμως το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο, καθώς όλα «φρεσκαρίστηκαν» σε γεύση και το πιάτο έχει το τραγανό του, το ψητό ψάρι με τη σαλτσούλα του, γεύσεις που γλυκίζουν, ξινίζουν και είναι πικάντικες – όλα σε ωραίο συνδυασμό και ισορροπία.

Τώρα θα σας κάνω και μια εξομολόγηση: Δεν μπορώ να διανοηθώ να κάνω ψάρι στο φούρνο σε στυλ πλακί και να μην βάλω μαύρες σταφίδες, όπως τις έβαζε η μάνα μου από την Προύσα! Απαπά – αδύνατον! Εσείς βέβαια, άμα θέλετε τις βάζετε, αλλά θα έλεγα να τις δοκιμάσετε, δίνουν γλύκα στο φαγητό.

Για ψάρι διαλέξτε ό,τι αγαπάτε από τα μεσαία σε μέγεθος, το δικό μου σήμερα ήταν κέφαλος, αλλά μπορείτε να επιλέξετε και μυλοκόπι, τονάκια κ.λπ

Τα αντίδια δεν χρειάζονται κόψιμο, απλά τα χωρίζετε από τη ρίζα τους και θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, και τελευταίο νερό να μείνουν μέσα 15 λεπτά με λίγο ξύδι και μετά ξέβγαλμα – καθαρίζουν έτσι καλά από τα πάντα.

Πάμε να κάνουμε τη συνταγή;\

Υλικά

  • 1 κιλό ψάρια της αρεσκείας σας για φούρνο
  • 750γρ. αντίδια καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 20 ντοματίνια
  • 1 μεγάλη κόκκινη γλυκοπατάτα (ή 2 μικρότερες}
  • 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
  • ηλιέλαιο για τηγάνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2-3 κ.σ. μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
  • 1½ κούπα αλεύρι
  • ½ κούπα νεσεστέ ή κορν φλάουερ
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.σ. κάρι
  • 1 κ.σ. σκόρδο πολτός ή σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αφού πλύνουμε καλά τα αντίδια, τα χωρίζουμε σε δυο ποσότητες
  2. Στρώνουμε τα μισά στον πάτο του πυρέξ ή ταψιού που θα ψήσουμε το ψάρι και κρατάμε χώρια τα άλλα μισά
  3. Βάζουμε από πάνω τα ψάρια γύρω γύρω τα ντοματίνια, τις φέτες κρεμμυδιού από πάνω, τις σταφίδες και αλατοπιπερώνουμε
  4. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στη βάση (ίσα να καλύπτει τα χόρτα στη μέση) και περιχύνουμε το λάδι σ’ όλο τα φαγητό
  5. Ψήνουμε στο φούρνο στους 170° μέχρι να ψηθούν τα ψάρια για περίπου 30-35 λεπτά
  6. Ζεματάμε τα υπόλοιπα αντίδια για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά
  7. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι με τα δυο αλεύρια, το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, και προσθέτουμε νερό μέχρι να γίνει χυλός μέτριος – Χτυπάμε καλά
  8. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο. Παίρνουμε τουφίτσες από τα αντίδια, τα περνάμε στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά
  9. Καθαρίζουμε τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τις περνάμε επίσης από το χυλό και τις τηγανίζουμε
  10. Σερβίρουμε στην πιατέλα ή στα πιάτα το ψητό ψάρι με τα χορταρικά και γαρνίρουμε με τα τηγανητά μας χόρτα, τις πατάτες και αν θέλετε, και με πιτούλες περασμένες στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι, κομμένες σε τρίγωνα

Αυτό είναι – Τα έχει όλα και προσφέρει σε απόλαυση!

Total
6
Shares

Ψωμί ολικής με λιαστές ντομάτες, ελιές & μυρωδικά!

Ψωμί ολικής, αλλά γλυκό ψωμί, να συνοδεύει το φαΐ αλλά να τρώγεται και σαν σνακ!

You May Also Like

Total
6
Share