Πράσινη σαλάτα με τηγανιτούς γίγαντες και σως παντζαριού

Total
1
Shares

Μια σαλάτα πράσινη, ανοιξιάτικη για πλήρες γεύμα, είτε νηστεύτε, είτε θέλετε ένα χορτοφαγικό πιάτο, είτε λατρεύετε τους γίγαντες αλλά… τους θέλετε αλλιώς!


Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 60΄ | Μερίδες 4-5


Μπορείτε να επιλέξετε ό,τι πράσινη σαλάτα θέλετε ή να κάνετε μια ανάμικτη με μαρούλι, γαλλική, κατσαρή, αγγουράκι, σπανάκι, ρόκα κ.λπ – κάντε τη σαλάτα που επιθυμείτε!

Για τους γίγαντες, θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε επίσης και μια μίξη λευκών με μαύρους γίγαντες από την περιοχή της Μακεδονίας, που έχουν μια ιδιαίτερη γεύση. Είναι πιο γλυκείς και θυμίζουν κάστανο.

Για τη σάλτσα παντζαριού επέλεξα αντί να βράσω παντζάρια να χρησιμοποιήσω εκείνα σε άλμη που είχαν και λίγο σκορδάκι. Εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο ή να βράσετε λίγα παντζάρια. Μην ξεχάσετε τότε να προσθέσετε πολτό από μια σκελίδα σκόρδο.

Υλικά

  • Πράσινη σαλάτα για 4-5 άτομα της επιλογής σας
  • 200γρ. γίγαντες μουλιασμένους για 8 ώρες
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. γ. κάρι
  • ½ κ. γ. κανέλα
  • 330ml σόδα (αναψυκτικό)
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για την σως

  • 1 κούπα παντζάρια σε άλμη
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό)
  • 2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη κατά τα 2/3 με νερό, βάζετε τους γίγαντες να βράσουν για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν
  2. Σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν
  3. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τη σόδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός
  4. Βάζετε σε ένα τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά
  5. Ρίχνετε λίγους-λίγους γίγαντες στον χυλό και κατόπιν στο λάδι
  6. Τους τηγανίζετε σε δόσεις για 1-2 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και τους μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν
  7. Πλένετε τη σαλάτα σας και την στραγγίζετε καλά, να μην έχει νερά- γαλλική, κατσαρή και σπανάκι, ρόκα, με ολόκληρα τα φύλλα. Το αγγουράκι πάει επίσης τέλεια με την υπόλοιπη πράσινη σαλάτα
  8. Ετοιμάζετε τη σως: Βάζετε σε ένα μπλέντερ (ή στο δοχείο με τη ράβδο χειρός) τα παντζάρια, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει η σως – περισσότερα παντζάρια, θα σας γίνει πιο πηχτή, αν την προτιμάτε έτσι
  9. Απλώνετε τα φύλλα σαλάτας στα πιάτα και περιχύνετε τη σως ανάμεσα
  10. Στο τέλος, βάζετε από πάνω τους τηγανιτούς γίγαντες
  11. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης ή πιτάκια ολικής!

Καλή απόλαυση!

Πράσινη σαλάτα με τηγανιτούς γίγαντες και σως πανταριού

Πράσινη σαλάτα με τηγανιτούς γίγαντες και σως παντζαριού Πράσινη σαλάτα με τηγανιτούς γίγαντες και σως παντζαριού Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-5 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • Πράσινη σαλάτα για 4-5 άτομα της επιλογής σας 
  • 200γρ. γίγαντες μουλιασμένους για 8 ώρες
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ. γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ. γ. κάρι
  • ½ κ. γ. κανέλα
  • 330ml σόδα (αναψυκτικό)
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
  • για την σως
  • 1 κούπα παντζάρια σε άλμη
  • 1 μεγάλο πορτοκάλι (χυμό)
  • 2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη κατά τα 2/3 με νερό, βάζετε τους γίγαντες να βράσουν για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν
  2. Σουρώνετε και αφήνετε να κρυώσουν
  3. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά, τη σόδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός
  4. Βάζετε σε ένα τηγάνι αρκετό ηλιέλαιο με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά
  5. Ρίχνετε λίγους-λίγους γίγαντες στον χυλό και κατόπιν στο λάδι
  6. Τους τηγανίζετε σε δόσεις για 1-2 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν και τους μεταφέρετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν
  7. Πλένετε τη σαλάτα σας και την στραγγίζετε καλά, να μην έχει νερά- γαλλική, κατσαρή και σπανάκι, ρόκα, με ολόκληρα τα φύλλα. Το αγγουράκι πάει επίσης τέλεια με την υπόλοιπη πράσινη σαλάτα
  8. Ετοιμάζετε τη σως: Βάζετε σε ένα μπλέντερ (ή στο δοχείο με τη ράβδο χειρός) τα παντζάρια, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνει η σως – περισσότερα παντζάρια, θα σας γίνει πιο πηχτή, αν την προτιμάτε έτσι
  9. Απλώνετε τα φύλλα σαλάτας στα πιάτα και περιχύνετε τη σως ανάμεσα
  10. Στο τέλος, βάζετε από πάνω τους τηγανιτούς γίγαντες
  11. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ολικής άλεσης ή πιτάκια ολικής!
Total
1
Shares

Η Μπαρμπαρίγου, ο Πετρετζίκης και η “αντιγραφή” της γαλατόπιτας

Μια συνταγή γαλατόπιτας άναψε την σπίθα ανάμεσα σε Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και Ακη Πετρετζίκη

You May Also Like

Total
1
Share