Image default
🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου 🐟 Ψάρι

Τάκος με φιλέτα σαρδέλας και σαλάτα λάχανο

Μοιράστε την συνταγούλα μου! 🙂

Δεν σας τρώνε τις σαρδέλες που είναι γεμάτες με τα πολύτιμα για τον οργανισμό μας λιπαρά ω3; Κανένα πρόβλημα! – Με αυτή τη συνταγή, απλά… θα σας ζητάνε κι άλλες!

Θα σας δώσω ιδέα και υλικά, αλλά όχι δόσεις αυτή τη φορά, νομίζω δεν είναι απαραίτητο – ανάλογα τα… «στόματα» κανονίζετε και την πορεία σας!

Ένα από τα βέβαια σημάδια ανώτερης ποιότητας της σαρδέλας, σύμφωνα με αλιείς αλλά και μεγάλους σεφ, όπως ο Λευτέρης Λαζάρου, είναι το εξής: το ψάρι πρέπει να είναι καλυμμένο με ένα λεπτό φιλμ σαν λαμπερό χνούδι από λεπτεπίλεπτα «λέπια», το οποίο απομακρύνεται εύκολα με τα δάχτυλά μας κάτω από τρεχούμενο νερό. Η παρουσία αυτού του φιλμ δείχνει υγιή ανάπτυξη του ψαριού, άφθονη και σωστή διατροφή, και αλίευσή του από καλό ψαρότοπο.

Φούρνος και σχάρα μόνο!

Το ψήσιμο στον φούρνο βγάζει όλη τη νοστιμιά των λιπαρών της σαρδέλας και τη διατηρεί ζουμερή και απίθανα νόστιμη, αρκεί να μην την παραψήσουμε. Θαυμάσια ψήνεται και στη σχάρα, σε ελάχιστο χρόνο (λιγότερο από ό,τι στον φούρνο) και από έμπειρο ψήστη. Αποφεύγουμε το τηγάνι, γιατί τις στεγνώνει.

Σκίστε τη σαρδέλα

Η φράση δεν γεννήθηκε τυχαία και δείχνει πόσο εύκολο είναι το καθάρισμά της. Σύμφωνα με τον Λευτέρη Λαζάρου, η σαρδέλα πρέπει να φιλετάρεται πριν μαγειρευτεί (εμένα ωστόσο μου αρέσει και ολόκληρη, αφού την πλύνω καλά), για 4 πολύ βασικούς λόγους:

  1. Μειώνεται ο χρόνος ψησίματος.
  2. Έχουμε πλήρη εικόνα της πορείας του ψησίματος και το σταματάμε αμέσως αν χρειαστεί.
  3. Γλιτώνουμε τα πολλά κόκαλα της σαρδέλας σε κάθε μας μπουκιά – αν και λεπτά, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.
  4. Απολαμβάνουμε ανεμπόδιστα τη φίνα γεύση της, την ντελικάτη και συγχρόνως στιβαρή θαλασσινή νοστιμιά της, μαζί με τις απολαυστικές βουτιές με ψωμί στο πεντανόστιμο ζουμάκι του ταψιού, κάτι που δεν γίνεται αν στο ζουμί υπάρχουν κόκαλα.
Καλό πλύσιμο – πως γίνεται το φιλετάρισμα

Το πλύσιμο της σαρδέλας είναι απαραίτητο, συνήθως κάτω από τρεχούμενο νερό: Τρίβουμε το ψαράκι με τα δάχτυλα και απομακρύνουμε το λεπτό φιλμ από «λέπια» που το καλύπτει. Έπειτα, φέρνουμε κοντά μας ένα μπολ με κρύο νερό και από πάνω του ξεκινάμε το φιλετάρισμα: με τα δάχτυλά μας κόβουμε πρώτα το κεφάλι, από τον αυχένα (τον σβέρκο) του ψαριού προς την μπροστινή πλευρά, και πριν το αποκόψουμε εντελώς, το τραβάμε προσεκτικά κατά μήκος της κοιλιάς προς την ουρά, παρασύροντας μαζί και τα εντόσθια. Ξεπλένουμε κάθε τόσο το ψάρι στο μπολ με το νερό, για να μη μας γλιστράει, και συνεχίζουμε: από το κομμένο μέρος του ψαριού χώνουμε τον αντίχειρά μας και τον περνάμε κατά μήκος του κορμού, ώστε να ανοίξει στη μέση, πανεύκολα, μέχρι την ουρά (αυτό είναι το «σκίσιμο της σαρδέλας»). Έπειτα, καθώς το ψάρι έχει ανοίξει σαν πεταλούδα, με ενωμένα τα δύο μέρη του, σπάμε με το νύχι μας τη ραχοκοκαλιά ακριβώς στην ουρά και την τραβάμε προς τον αυχένα. Ξεκολλάει πανεύκολα και παρασύρει μαζί της όλα τα μικρά κόκαλα. Ξεπλένουμε το φιλεταρισμένο ψάρι με νερό και το σκουπίζουμε.

Πως θα φτιάξουμε τα γεμιστά τάκος

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • τάκος
  • σαρδέλες
  • λάδι
  • λεμόνι
  • δεντρολίβανο
  • μαϊντανός
  • λάχανο
  • καρότο
  • πιπεριά (προτίμησα την πορτοκαλί)
  • μαγιονέζα
  • αλάτι και πιπέρι

Πως να τα φτιάξουμε

  1. Καθαρίζουμε όπως είπαμε τις σαρδέλες και αφού τις αλατοπιπερώσουμε, τις βάζουμε με μπόλικο λαδάκι και χυμό λεμόνι, δεντρολίβανο σε μέτριο φούρνο να σιγοψηθούν – προσοχή στο χρόνο, να μην σας καούν και στεγνώσουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερές
  2. Λεπτοκόβουμε το λάχανο, το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Τρίβουμε με αλάτι μέχρι να μαραθεί. Το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά
  3. Τρίβουμε το καρότο, κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις πιπεριές, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό
  4. Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί με τον μαϊντανό, και προσθέτουμε τα φιλέτα από τις σαρδέλες (αν είναι μεγάλα κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια)
  5. Προσθέτουμε ζουμάκι από το φαγητό, και λίγο ακόμα φρέσκο λεμόνι
  6. Περνάμε τα τάκος από το τηγάνι με λίγο λάδι, ίσα να ροδίσουν
  7. Γεμίζουμε τα τάκος και από πάνω βάζουμε την μαγιονέζα

Φροντίστε να φτιάξετε αρκετά γιατί… θα φύγουν γρήγορα από αυτούς που πριν έλεγαν… «σαρδέλες;  Ίου!» 😊

Τάκος με φιλέτα σαρδέλας και σαλάτα λάχανο

Τάκος με φιλέτα σαρδέλας και σαλάτα λάχανο Τάκος με φιλέτα σαρδέλας και σαλάτα λάχανο Εκτυπώστε
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • τάκος
  • σαρδέλες
  • λάδι
  • λεμόνι
  • δεντρολίβανο
  • μαϊντανός
  • λάχανο
  • καρότο
  • πιπεριά (προτίμησα την πορτοκαλί)
  • μαγιονέζα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε όπως είπαμε τις σαρδέλες και αφού τις αλατοπιπερώσουμε, τις βάζουμε με μπόλικο λαδάκι και χυμό λεμόνι, δεντρολίβανο σε μέτριο φούρνο να σιγοψηθούν – προσοχή στο χρόνο, να μην σας καούν και στεγνώσουν, αλλά να παραμείνουν ζουμερές
  2. Λεπτοκόβουμε το λάχανο, το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Τρίβουμε με αλάτι μέχρι να μαραθεί. Το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά
  3. Τρίβουμε το καρότο, κόβουμε σε μικρά κομματάκια τις πιπεριές, και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό
  4. Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μαζί με τον μαϊντανό, και προσθέτουμε τα φιλέτα από τις σαρδέλες (αν είναι μεγάλα κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια)
  5. Προσθέτουμε ζουμάκι από το φαγητό, και λίγο ακόμα φρέσκο λεμόνι
  6. Περνάμε τα τάκος από το τηγάνι με λίγο λάδι, ίσα να ροδίσουν
  7. Γεμίζουμε τα τάκος και από πάνω βάζουμε την μαγιονέζα
Shares

Δείτε ακόμα

Χαλβάς με ταχίνι, καραμελωμένα αμύγδαλα, μέλι και λευκή σοκολάτα

Σαγανάκι μελιτζάνας όπως δεν το έχετε ξαναφάει!

Η γιαγιά Κυριακούλα

Κοτόπουλο τηγανιτό – Η τέλεια KFC συνταγή!

I ❤ kouzina
Shares