Ογκρατέν χειμωνιάτικων λαχανικών

Total
29
Shares

Από τα πιο λαχταριστά ογκρατέν είναι αυτό με τα λαχανικά του χειμώνα!


Βαθμός δυσκολίας  Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 4-6


Με την “αγία τριάδα” των χειμωνιάτικων λαχανικών, μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα, θα φτιάξουμε σήμερα ένα ογκρατέν ελαφρύ και πεντανόστιμο, γεμάτο ωραία συστατικά.

Και όχι, δεν έβαλα στην μπεσαμέλ μου αυγά, έβαλα άλλες νοστιμιές κι έγινε σούπερ κι ακόμα πιο ελαφρύ.

Ωστόσο δεν έκανα τσιγκουνιές στο βούτυρο, και βάζοντας λίγο κάρυ και κουρκουμά, του έδωσα ωραίο χρυσαφί χρώμα και γεύση!

Άντε και πάμε όλοι μαζί να το φτιάξουμε 🙂

Υλικά

  • 1 κιλό λαχανικά κομμένα από μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένο
  • 200 γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο
  • 250 γρ. γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κάρυ (αληθινό κάρυ, όχι μείγματα που τα ονομάζουν έτσι)
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς βιολογικός
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά να μαγειρευτούν στον ατμό (αν δεν έχετε ειδικό σκεύος, μπορείτε να τα βράσετε) – Προσοχή! Σταματάμε το μαγείρεμα όσο αυτά κρατούν ακόμα, δηλαδή είναι αλ ντέντε!
  2. Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, ως εξής: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
  3. Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα, τα μπαχαρικά, και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, και προσθέτουμε τα 3/4 από το τυρί.
  5. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα πυρέξ, και ρίχνουμε την μπεσαμέλ
  6. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει

σημείωση: η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει νηστίσιμη ή χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το βούτυρο με φυτικό έλαιο και το γάλα με κάποιο επίσης φυτικό – αμυγδάλου κατά προτίμηση.

Ογκρατέν χειμωνιάτικων λαχανικών

Ογκρατέν χειμωνιάτικων λαχανικών Ογκρατέν χειμωνιάτικων λαχανικών Εκτυπώστε
Μερίδες: 4-6 Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Nutrition facts: calories fat
5.0/5
( 1 ψήφος )

Υλικά

  • 1 κιλό λαχανικά κομμένα από μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότα
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένο
  • 200 γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο
  • 250 γρ. γάλα
  • 5 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κάρυ (αληθινό κάρυ, όχι μείγματα που τα ονομάζουν έτσι)
  • 1 κ.σ. κουρκουμάς βιολογικός
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά να μαγειρευτούν στον ατμό (αν δεν έχετε ειδικό σκεύος, μπορείτε να τα βράσετε) – Προσοχή! Σταματάμε το μαγείρεμα όσο αυτά κρατούν ακόμα, δηλαδή είναι αλ ντέντε!
Ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, ως εξής: Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄, προσθέτουμε το γάλα, τα μπαχαρικά, και ανακατεύουμε να γίνει λεία και να πυκνώσει.
Αλατοπιπερώνουμε, και προσθέτουμε τα 3/4 από το τυρί.
Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα πυρέξ, και ρίχνουμε την μπεσαμέλ
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει

Σημειώσεις

σημείωση: η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει νηστίσιμη ή χορτοφαγική, αντικαθιστώντας το βούτυρο με φυτικό έλαιο και το γάλα με κάποιο επίσης φυτικό – αμυγδάλου κατά προτίμηση.

Total
29
Shares

Τάκος με φιλέτα σαρδέλας και σαλάτα λάχανο

Δεν σας τρώνε τις σαρδέλες που είναι γεμάτες με τα πολύτιμα για τον οργανισμό μας λιπαρά ω3; Κανένα…

You May Also Like

Total
29
Share