Από τις πιο αγαπημένες πίτες της εποχής και να μια εύκολη συνταγούλα για να την φτιάξετε στον πι και φι!
Βαθμός δυσκολίας Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 25΄ | Χρόνος μαγειρέματος 40΄ | Μερίδες 8
Θα την κάνουμε με φύλλο κρούστας και ρυζάκι μπασμάτι που είναι και αρωματικό, και μαγειρεύεται πιο γρήγορα.
Θα βάλουμε και μυρωδικά αποξηραμένα που προσθέτουν πλούσιο άρωμα!
Υλικά
- 1 κολοκύθα μέτρια, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 200γρ. φέτα σπασμένη
- 2 αυγά
- 2/3 ποτηριού νερό
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι μπασμάτι
- 5 -6 κ.σ. φυτικό έλαιο + ελαιόλαδο ανακατεμένα μαζί
- λάδι για το σοτάρισμα
- 1 φλιτζάνι του καφέ τριμμένο δυόσμο αποξηραμένο (αν έχετε και βασιλικό μοιράστε την ποσότητα
- μαύρο σουσάμι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες
- Την ψιλοκόβουμε σε κυβάκια ή την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε την κολοκύθα έως ότου πιει όλα τα υγρά της για λίγα λεπτά μαζί με τα μυρωδικά
- Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει
- Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας
- Λαδώνουμε καλά με το μείγμα δυο λαδιών ένα ταψί
- Αρχίζουμε να βάζουμε τα φύλλα λίγο τσαλακωμένα αλείφοντας τα κάθε φορά
- Όταν έχουμε βάλει τα μισά, αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα πάντα λαδώνοντας. Με το πινέλο βάζουμε τις άκρες των φύλλων μέσα στο ταψί
- Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το νερό – ανακατεύουμε καλά
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε τα αυγά με το νερό να πάει το μείγμα παντού
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι
- Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 40, έως ότου ροδίσει καλά
Υλικά
- 1 κολοκύθα μέτρια, κομμένη σε μικρά κυβάκια
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 200γρ. φέτα σπασμένη
- 2 αυγά
- 2/3 ποτηριού νερό
- 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι μπασμάτι
- 5 -6 κ.σ. φυτικό έλαιο + ελαιόλαδο ανακατεμένα μαζί
- λάδι για το σοτάρισμα
- 1 φλιτζάνι του καφέ τριμμένο δυόσμο αποξηραμένο (αν έχετε και βασιλικό μοιράστε την ποσότητα
- μαύρο σουσάμι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες
- Την ψιλοκόβουμε σε κυβάκια ή την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε την κολοκύθα έως ότου πιει όλα τα υγρά της για λίγα λεπτά μαζί με τα μυρωδικά
- Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει
- Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας
- Λαδώνουμε καλά με το μείγμα δυο λαδιών ένα ταψί
- Αρχίζουμε να βάζουμε τα φύλλα λίγο τσαλακωμένα αλείφοντας τα κάθε φορά
- Όταν έχουμε βάλει τα μισά, αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού
- Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα φύλλα τσαλακωμένα πάντα λαδώνοντας. Με το πινέλο βάζουμε τις άκρες των φύλλων μέσα στο ταψί
- Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το νερό – ανακατεύουμε καλά
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε τα αυγά με το νερό να πάει το μείγμα παντού
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι
- Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 40, έως ότου ροδίσει καλά