Image default
🍲 Μαγειρική 📔 Όλες οι συνταγές μου 🍞 Ψωμί/Πίτσα

Ψωμί ολικής άλεσης με γλυκοπατάτα!

Μοιράστε την συνταγούλα μου! 🙂

Απλά… θα το λατρέψετε!


Βαθμός δυσκολίας  Εύκολη | Χρόνος προετοιμασίας 15΄ | Χρόνος μαγειρέματος 45 + 40΄


Ένα ψωμί γευστικότατο που θα το λατρέψετε, σκέτο με λίγο φρέσκο βούτυρο κι αλατάκι, ή με ό,τι άλλο επιθυμεί η καρδιά σας!

Η γλυκοπατάτα του δίνει… γλύκα και όμορφο χρώμα, ενώ έβαλα και μερικά πιπέρια και κόλιανδρο που το έκανε να θες να το φας σκέτο!

Η συνταγή είναι η πολύ απλή κι εύκολη βασική του ψωμιού, κι εκεί πάνω προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και τα μπαχαρικά.

Το δικό μου το … χούι, είναι να μην κάνω πολύ σφικτή τη ζύμη του ψωμιού. Την αφήνω να μοιάζει με πολύ σφιχτό χυλό, κολλάει ακόμα λίγο στα χέρια, αλλά μετά το ψωμί γίνεται πιο ανάλαφρο και αφράτο το ψωμί.

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι ολικής βιολογικό
  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 25 γραμ. φρέσκια μαγιά (ή ένα φακελάκι ξερή)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. ξύδι (από μήλο ή ρόδι κατά προτίμηση)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1- 1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι ροζ φρεσκοτριμμένο
  • πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • λίγο μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε ολόγυρα με ένα πιρούνι
  2. Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
  3. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 45′ περίπου μέχρι να καεί λίγο η φλούδα και να τρυπιέται η γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  4. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη φλούδα και τις πολτοποιούμε στο μίξερ
  5. Διαλύουμε σε ένα μπολ, τη μαγιά, πασπαλίζουμε με το μέλι και ρίχνουμε λίγο νερό χλιαρό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
  6. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το ξύδι, το λάδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ι ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη κανονικά είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης (εκτός αν την κάνετε λίγο ρευστή όπως είπα πριν).
  8. Τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40 λεπτά σε ζεστό μέρος να ανέβει.
  9. Έπειτα προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και τη ζυμώνουμε πάλι να ενωθεί με τη ζύμη μας
  10. Αν θέλετε να την κάνετε καρβελάκι ή φραντζόλες, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αλλιώς την ρίχνετε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα σε στρογγυλό σχήμα (όπως έκανα το δικό μου)
  11. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο στους 180° για περίπου 40 λεπτά

Ψωμί ολικής άλεσης με γλυκοπατάτα!

Ψωμί ολικής άλεσης με γλυκοπατάτα! Ψωμί ολικής άλεσης με γλυκοπατάτα! Εκτυπώστε
Χρόνος προετοιμασίας: Χρόνος μαγειρέματος:
Βαθμός δυσκολίας - συνταγή -
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι ολικής βιολογικό
  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 25 γραμ. φρέσκια μαγιά (ή ένα φακελάκι ξερή)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. ξύδι (από μήλο ή ρόδι κατά προτίμηση)
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1- 1½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι ροζ φρεσκοτριμμένο
  • πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
  • λίγο μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τις γλυκοπατάτες και τις τρυπάμε ολόγυρα με ένα πιρούνι
  2. Τις βάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
  3. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 45′ περίπου μέχρι να καεί λίγο η φλούδα και να τρυπιέται η γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  4. Μόλις είναι έτοιμες, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Αφαιρούμε τη φλούδα και τις πολτοποιούμε στο μίξερ
  5. Διαλύουμε σε ένα μπολ, τη μαγιά, πασπαλίζουμε με το μέλι και ρίχνουμε λίγο νερό χλιαρό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
  6. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το ξύδι, το λάδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ι ανακατεύουμε.
  7. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη κανονικά είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης (εκτός αν την κάνετε λίγο ρευστή όπως είπα πριν).
  8. Τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40 λεπτά σε ζεστό μέρος να ανέβει.
  9. Έπειτα προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και τη ζυμώνουμε πάλι να ενωθεί με τη ζύμη μας
  10. Αν θέλετε να την κάνετε καρβελάκι ή φραντζόλες, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αλλιώς την ρίχνετε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα σε στρογγυλό σχήμα (όπως έκανα το δικό μου)
  11. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο στους 180° για περίπου 40 λεπτά
Shares

Δείτε ακόμα

Χρυσά μπιφτέκια φούρνου με κολοκύθα και κατίκι

Φτιάξε το δικό σου μούσλι και μπάρες βρώμης με ξηρούς καρπούς!

Σπέσιαλ συνταγή για γεμιστά με μαυρομάτικα και καστανό ρύζι

I ❤ kouzina
Shares