Γιατί βάζω τρία ❌❌❌ σε αυτόν τον τηλεμάγειρα!

Total
25
Shares

Είναι ένας νέος αλλά από καιρό διάσημος μάγειρας συμμετείχε στο τηλεπαιχνίδι MasterChef και έξι μήνες μετά αναδείχτηκε ως ο πρώτος Έλληνας Master Chef

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η δημοφιλία του βασίζεται στις τηλεοπτικές μαγειρικής που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, στην κάθε νοικοκυρά. Έχει ένα εκατομμύριο followers στο Instagram, δικό του eshop και πρωταγωνιστεί σε πολλές διαφημίσεις προϊόντων. Γενικώς, θα έλεγε κανείς ότι όσο βλέπουμε μπροστά μας τον Άκη Πετρετζίκη να προβάλλεται από τα ΜΜΕ, δεν βλέπουμε κανέναν άλλον.

Είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους να προοδεύουν και να κάνουν καριέρες, να γίνονται και επιχειρηματίες, να ξέρουν να προβάλουν τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται και με αντίκρισμα, και μέσα σε πλαίσια δεοντολογίας. Παρότι λέει ότι στο Instagram δεν δέχεται να προωθήσει προϊόντα, το κάνει ωστόσο μέσω των εκπομπών του και των διαφημίσεων.

Χορηγοί, θα πει κανείς, είναι απαραίτητοι. Ναι… αλλά απαραίτητο είναι να διατηρήσεις και ένα επίπεδο, που θα είναι αφενός μεν το προϊόν να είναι καλής ποιότητας, αφετέρου ο τρόπος μαγειρικής να τηρεί κάποιους κανόνες καλής διατροφής και υγιεινής.

Δυστυχώς όμως βλέπουμε επώνυμους μάγειρες και μαγείρισσες να μας δίνουν συνταγές χρησιμοποιώντας έτοιμες και επεξεργασμένες τροφές (μπισκότα, νουτέλες, σοκολατάκια, ψωμιά τοστ κ.λπ) ή προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας διάσημης μαγείρισσας, που τη μια χρονιά μας έλεγε πόσο καλή είναι μια μαργαρίνη με λίγο βούτυρο, αλλά την επόμενη που άλλαξε χορηγό, τόνιζε σε κάθε εκπομπή πως σαν το καθαρό βούτυρο δεν υπάρχει κανένα!

Τα τρία ❌❌❌ στον Άκη

Ο Άκης Πετρετζίκης έδειξε πρόσφατα στην τηλεοπτική του εκπομπή μια συνταγή για αρνί γιουβέτσι. Κι όπως την χάζευα, μέτρησα τρία φάουλ που τα βλέπω συνέχεια στην εκπομπή του:

Πρώτο φάουλ

Παρότι έχει δικό του eshop με είδη μαγειρικής, δεν λέει να αλλάξει το παλιό του αντικολλητικό τηγάνι. Τα τηγάνια με “Teflon” επίστρωση ενοχοποιούνται ως τοξικά.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει:

  1. Τα PFCs δεν βιοαποικοδομούνται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόσο στο ανθρώπινο σώμα όσο και στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  2. Ίχνη του PFOA ανιχνεύονται στο αίμα πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών.
  3. Παρόλο που το ίδιο το Teflon δεν θεωρείται τοξικό ως χημική ένωση, ωστόσο εκλύει τοξικά παράγωγα όταν θερμανθεί. Έτσι, μέσω της μαγειρικής και της κατανάλωσης φαγητού περνάνε και συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος δεν μπορεί να τα αποβάλλει.
  4. Το PFOA σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το έχει χαρακτηριστεί ως “πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο”.
  5. Σε μελέτες που έγιναν σε πειραματόζωα, το PFOA προκάλεσε βλάβες στον θυρεοειδή αδένα και πιθανόν να σχετίζεται με καρκίνο του θυρεοειδούς και υποθυρεοειδισμό.
  6. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι το PFOA μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και διάφορα όργανα του σώματος. Μάλιστα, η έκθεση σε αυτό είναι πιο επικίνδυνη για τα έμβρυα και τα βρέφη από ότι για τους ενήλικες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα σκεύη μαγειρικής που έχουν επίστρωση teflon είναι ότι όταν υπερθερμαίνονται, το teflon διασπάται και εκλύονται πολύ επικίνδυνες για την υγεία αναθυμιάσεις και ουσίες. Και ένας τρόπος για να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα, είναι η παλαιότητα τους και να “χαραχτούν”.

Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε από το τηγάνι του Άκη, που κανονικά θα έπρεπε να έχει κι από ένα ολοκαίνουριο λαμπερό τηγάνι σε κάθε “επιτυχημένη” του εκπομπή που ανεβαίνει και στο YouTube κι έχει πολλές χιλιάδες θεάσεις:

Δεύτερο φάουλ

Αν είναι για να φτιάξετε ένα νόστιμο φαγητό και μετά να καμαρώσετε σαν κόκορας πόσο σπουδαίοι είστε βάζοντας μέσα χημικούς κύβους, καλύτερα να φάμε κάτι ετοιματζίδικο και όχι από τα χεράκια σας.

Αυτά τα παρασκευάσματα με την μορφή κύβου, αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ράφι ή διατηρούνται εντός ψυγείου και ονομάζονται κύβοι λαχανικών και κρέατος.

Οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων όπου κατασκευάζονται, είναι πολυεθνικές και που παράγουν προϊόντα όπως σαπούνια και καθαριστικά κ.α. -όπως π.χ. η Knorr που είναι της Unilever. Ισχυρίζονται ότι γίνονται από σωστή πρώτη ύλη με φρέσκα λαχανικά ή καλής ποιότητας κρέας και όχι τα πιο αλλοιωμένα.

Ωστόσο αυτά αναγράφονται στο κουτί συσκευασίας τους, πως περιέχουν είναι τεχνητά ενισχυτικά γεύσης με την χημική ονομασία «Ε», όξινο γλουταμινικό ασβέστιο, γουανιλικό νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, γλουταμινικό οξύ, γλουταμινικό κάλιο, όξινο γλουταμινικό κάλιο, ινοσινικό νάτριο και ινοσινικό κάλιο.

Πολλά από αυτά είναι εθιστικές ουσίες και τοξικές για τον οργανισμό, ενώ η μακροχρόνια χρήση τους λέγεται ότι οδηγεί σε προβλήματα του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, μείωση της απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις, ναυτίες, ζαλάδες, πονοκέφαλους ή και ημικρανίες, υπογλυκαιμίες και φυσικά δεν περιέχουν καμία θρεπτική αξία.

Σε μια Ελλάδα, τόσο πλούσια σε μυρωδικά και μπαχαρικά -ντόπια και ξένα-, τα προσθετικά γεύσης είναι… σκέτη ιεροσυλία!

Κι αφού μας έδειξε ο Άκης πως γίνεται με μια απλή συνταγή (όχι κάτι σπουδαίο) το αρνί γιουβέτσι, στο τέλος… μπλουμ! – πέταξε κι έναν χημικό κύβο!

Τρίτο φάουλ

Έβαλε το φαγητό στο τέλος στο πυρέξ και το σκέπασε απευθείας με… αλουμινόχαρτο!

Κι έχω ξαναγράψει: Κάνει να μαγειρεύω με αλουμινόχαρτο;

Αμ δεν κάνει. Πάρε μια γάστρα, ένα πυρέξ με καπάκι, μια κατσαρόλα που μπαίνει και φούρνο – τόσα κατάλληλα σκεύη υπάρχουν και πες και γιατί δεν πρέπει να μαγειρεύουμε με αλουμινόχαρτο! Στην λιγότερο χειρότερη περίπτωση, βάλε πρώτα μια οικολογική λαδόκολλα κι από πάνω το αλουμινόχαρτο γα να μην στάζουν τα υγρά μέσα στο φαγητό.

Θα μου πείτε, γιατί τώρα κάθομαι και διυλίζω τον κώνωπα; Δεν θα το έκανα παιδιά μου, αλλά θερίζει ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα. Και είναι κρίμα να μην σώνουμε λίγο από το κακό με δυο τρεις απλές και προσεκτικές κινήσεις.

Το πιο κρίμα, είναι να μπαίνει ο επιτυχημένος μάγειρας στα σπίτια μας και να παραδίδει λάθος μαθήματα μαγειρικής! Γιατί, όχι μόνο ο έρωτας, αλλά και η υγεία μας ξεκινάει από το στομάχι!

Γιαγιά Κυριακούλα
Total
25
Shares

Ψωμί ολικής άλεσης με γλυκοπατάτα!

Απλά… θα το λατρέψετε!

You May Also Like

Total
25
Share